Barion Pixel

Sokan úgy gondolják, hogy a gondolkodás olyan valami, ami csak megtörténik velünk; hogy nincs hatalmunk a gondolataink  ellenőrzése felett. Ez nagyon messze áll az igazságtól.

Sokszor a gondolataink automatikusak, hirtelen előretörnek a mélyből, és ha nem vagyunk rájuk tudatosak valóban uralnak bennünket.Egy kis tudatossággal, gyakorlással képesek vagyunk a gondolataink irányítására.

Ha a  gondolataikat nem ellenőrizzük, nagyon nehéz a negatív gondolkodás leküzdése. A negatív gondolkodás egy nagyon pusztító spirál kezdete, amely gyorsan átveszi az életünk irányítását. A negatív gondolkodás pusztító következményekkel járhat. Elveszthetjük miatta az önbecsülésünket,a  hitünket önmagunkban, és egy idő után már nem tudunk kilábalni kedvezőtlen életkörülményeinkből.

Álmaink eléréséhez szükséges a negatív gondolkodás leküzdése.

Kérdések feltevése önmagunknak a negatív gondolkodás leküzdésében

A következő kérdések célja, hogy segítsen azonosítani negatív gondolatokat

. Amint negatív gondolatokon kapod magad felteheted magadnak a következő kérdéseket:

 1. Ez a tény vagy csak a véleményem?

Gyakran összetéveszthetjük a tényeket és a véleményeket. A valóságban nagyon kevés tény van az életben. A legtöbb következtetés, a világról alkotott elképzelésünket a hiedelmek alkotják, ami azt jelenti, hogy szubjektív véleményekre hagyatkozunk, nem pedig tényekre.

Érdemes megvizsgálni, hogy léteznek-e más következtetések is, amelyek egyaránt igazak lehetnek.

 1. Talán tévedhetek?

Amikor ezt a kérdést felteszed, elkezded felfedezni a többi lehetséges magyarázatot. Sok esetben felszínesek az információink, de amikor keressük az alternatívákat sokszor már másképp látjuk a valóságot,

 1. Miért vagyok olyan biztos  a következtetésem helyességében?

Ez a kérdés lehetővé teszi, hogy megnézd a következtetéseid forrását, eredetét.. Ezután tárgyilagosan megvizsgálhatod  az érvelésed pontosságát.

 1. Milyen feltételezéseket teszek?

A legtöbb következtetés, amit nevezhetünk előítéletnek megköveteli, hogy  feltételezéseket alakíts ki az adott jelenségről, vagy egy konkrét személy cselekedeteiről. Ne feledd, hogy nem tudhatod egy személy cselekedetének pontos okait. Amikor nem ismerjük a pontos tényeket , ebben az esetben feltételezéseket alkotunk. A feltételezések alkotásánál fennáll annak a lehetősége, hogy tévedünk, akár egy- egy személy cselekedeteinek a megítélésénél.

 1. Milyen bizonyítékaim vannak az állításaimra, és azok mennyire lehetnek hitelesek?

Ha következtetést akarsz alkotni, elengedhetetlen, hogy  erős bizonyítékokkal támaszd alá azt.

 1. Milyen bizonyíték van az érveim helyességére?

Negatív gondolkodás esetén fontos, hogy megpróbáljuk megnézni a dolgokat más nézőpontból is. Ahogyan a tudósok megpróbálják cáfolni a saját elméleteiket, meg kell próbálnod neked is a saját elméleted, érveid “ megtámadni”.

 1. Mi a legrosszabb, ami történhet?

A negatív gondolkodás könnyen elvezet ahhoz, hogy mindent rossz színben látunk. Ennek ellensúlyozásához elengedhetetlen, hogy megnézzük egy pillanatra, hogy mi lehet a  legrosszabb, ami valóban megtörténhet. Aztán meg kell kérdezni magunktól, hogy mennyi az esélye annak, hogy a legrosszabb eredmény valóban megtörténik. Pl. sokan attól tartanak, hogy bungee jumping nagyon veszélyes, mert könnyen meghalhatnak.Statisztikailag sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy autóbalesetben hal meg az ember, de kevesen félnek attól, hogy egy autóba beüljenek. A megfelelő nézőpont nagyon fontos.

 1. Meg tudnék birkózni a legrosszabb forgatókönyvvel?

A legtöbb esetben a legrosszabb forgatókönyv egyáltalán nem is annyira  rossz. Amikor ezt meglátod, bízol abban, hogy megbirkózhatsz azzal,és így nem riadsz vissza a bátor cselekedettől.

 1. Mennyiben segít nekem ez a negatív gondolkodás?

A válasz erre a kérdésre gyakran „Nem szolgál engem”. A legtöbb negatív gondolat egyszerűen irreális és pontatlan. Nem szolgál valós célt. Amikor a negatív gondolat hasznos célt szolgál, általában csak arra emlékeztet, hogy tegyük meg az esetleges szükséges óvintézkedéseket. Amikor megkérdőjelezed a negatív gondolat hasznosságát, gyakran azt találod, hogy a negatív gondolat már el is  tűnik, bevégezve szerepét.

 1. Mit gondolhat a másik személy a következtetéseimről?

Ez egy nagyszerű kérdés, hogy segítsen megtekinteni a dolgokat egy másik személy nézőpontjából. Nagyszerű dolog  egy másik személy szemén keresztül megtekinteni a helyzetet. Ha ezt megtesszük, akkor objektívebben ítéljük meg a szituációt, és egy reálisabb következtetést tudunk levonni.

 1. Miért éppen az én elvárásaim szerint kell a dolgoknak megtörténnie?

Gyakran úgy látjuk, ha nem az elvárásaink szerint történnek meg a dolgok, akkor ennek eredményeképpen nagyon rosszul érezzük magunkat. Sokszor csak egy  nézőpontból nézzük az életünket, és a sors gyakran visszaigazolja, hogy milyen jó, hogy a dolgok nem az én elvárásaim szerint történtek meg. Azzal, hogy a dolgokat egy bizonyos módon követeljük meg, minden alkalommal csalódást okozunk magunknak.

 1. Hogyan ítélhetem meg máshogy ezt a helyzetet?

Ezzel a kérdéssel bátorítod magad arra, hogy a helyzetet különböző nézőpontokból tekintsd meg, és ezáltal megszabadulsz a kötött és sokszor negatív gondolatoktól.

 1. Elfogadom-e a felelősséget valamiért, ami nem is az én hibám?

Időnként olyan dolgok megtörténte miatt büntetjük magunkat, ami nem is a mi hibánk, amit nem tudunk irányítani. Ennek megértése felment bennünket az önítélkezés súlya alól.

 1. Amikor legutóbb negatív gondolkodáson kaptam magam, hogyan tudtam megváltoztatni a nézőpontomat?

Nem valószínű, hogy először tapasztalod a negatív gondolkodás egy bizonyos formáját. Ha már korábban tapasztaltad, segíthet emlékezni arra, hogy hogyan győzted le azt utoljára. Ami akkor működött, nagy esély van, hogy most is működni fog.

A negatív gondolkodás gyorsan átveheti az életünk feletti irányítást és ronthatja az önbizalmat. Amikor a negatív gondolkodás eluralkodik, visszatartjuk magunkat a céljaink elérésétől.

Ha megkérdőjelezed a negatív gondolataid, gyorsan javítod az  önbizalmadat, és megnyílik a kapu a célok sikeres megvalósításához. Legközelebb, ha negatívan gondolatokon kapod magad, kérdezd meg magadtól a fenti kérdéseket, és hamarosan  pozitív előrelépéseket fogsz megtapasztalni.

TÖLTSD LE A TUDATALATTI PROGRAMOZÁSA ÚTMUTATÓT

 

- A leggyorsabb út a vágyak megvalósításához

- A hagyományok és a kvantumfizika által igazolva

- Ne engedd át másoknak az életed irányítását

- Programozd a saját elmédet

Sikeresen letöltés!

TÖLTSD LE A TUDATOS TEREMTÉS ÚTMUTATÓT

 

A MODERN IDŐK TUDATOS TEREMTÉSE

- A régi módszerek már elavultak

- Több, mint a vonzás törvénye

- Gyorsan elsajátítható módszerek

Sikeresen letöltés!

Kérlek add meg,

hová küldhetem az ingyenes

útmutatót!

Sikeres letöltés! A PDF a megadott email címedre megy!

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

 

Kérlek add meg, hová küldhetem az ingyenes útmutatót!

You have Successfully Subscribed!

ÖNBIZALOMNÖVELŐ FORMULA

 

 Út az anyagi bőséghez

Sikeresen letöltés!

ÚTMUTATÓ

LETÖLTÉS

 

 

A mindfulnessről olvashatunk számos könyvet, de amíg ki nem próbáljuk, mit is jelent pontosan csinálni( gyakorolni a meditációt, addig nem fogjuk pontosan tudni mi is az )

 

Sikeresen letöltés!

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg a barátaiddal!

Shares