Barion Pixel

A következő cikk sorozatban Rácz Zoltánnal (www.vitalgalaxy.hu) beszélgetünk olyan témákról, amik engem, Katona Zsókát (a Zsoka.VitAll Facebook blog szerkesztője) mostanában különösen sokat foglalkoztatnak és kicsit néha “sakk-matt” helyzetnek érzem a dolgot, de persze mindenre van megoldás és egy kicsit messzebbről, felülemelkedve, ezek a témák is más megvilágításba kerülnek.

Zoli, aki spirituális coachként nagyon nagy hatással volt a lelki fejlődésemre és arra, hogy az amúgy is nyitott gondolataim és elképzeléseim tovább nyíljanak, és egy más típusú, stressztől mentesebb és minőségibb életet éljek, most is a dolgok spirituálisabb és sokszor jóval egyszerűbb megoldását segít megtalálni.

A korona vírus kapcsán nagyon előtérbe került az egészséges életmód, persze csak burkoltan, a félelemkeltő cikkek mélyéről azonban kiolvasható, hogy alapvetően ez a vírus is, mint ahogy a legtöbb vírus és baktérium elsősorban azokra az emberekre veszélyes, akiknek van más alapbetegsége is. Legtöbbször ez a túlsúllyal is összefügg, de önmagában a túlsúlyt is szokták, mint kockázati tényezőt emlegetni. Ennek részletezésébe nem is mennék bele, mert a hírek tartalmával kapcsolatban mindenkinek van egy saját véleménye és ismerete.

R.Z.:A megelőzés és a védekezés kapcsán a túlsúly az egyik komoly kockázati tényező. Fontosnak tartom éppen a túlsúllyal kapcsolatos információk tisztázását, mert a média és nagy cégek igyekeznek kialakítani egy új trendet, amelynek a szlogenje lehetne, hogy fogadd el magad úgy , ahogy vagy. Ez a hozzáállás azonban , főleg a járványveszélyes időszakokban a tömeg egészsége szempontjából nem üdvözítő, és bátran használom a szót ravasz marketing fogás.

A hatalmas, profit alapú cégeket elsősorban nem az emberek egészsége, hanem a pénz érdekli. A cégek kihasználják, hogy a túlsúlyos emberek száma a jóléti országokban növekszik “ az OECD jelentése szerint az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk.” Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/egyre-rosszabb-az-elhizasi-helyzet-magyarorszagon-1515126/

Az elhízás mértékétől függően nő a szív- és érrendszeri betegségek, a hipertónia, a II. típusú diabetes, zsíranyagcsere-zavarok, egyes daganatos betegségek, krónikus mozgásszervi betegségek, mentális kórképek, sőt az összhalálozás kockázata is.

K.Zs.:Igen, pontosan ez az én meglátásom is. A “fogadd el magad” trend különösen minket nőket érint, amikor egyre több influenszer, blogger és celeb hirdeti ezt a nézetet.
Önmagunk elfogadása nagyon fontos és természetesen, ha ez éppen a túlsúlyunkat is jelenti, mert ugye most éppen rajtunk van, akkor el is kell fogadnunk, de! a testünk azt gondolom, hogy jelez. A túlsúly is egy jelzés, amit észre kell vennünk és ha ez a mérleg, a tükör és az izületeink szerint is több, mint amire szükségünk van, akkor itt az ideje ezen változtatni, jól gondolom?

R.Z.:Az önelfogadás önmagunk szeretetét jelenti, annak a helyzetnek, állapotnak az elfogadását, ahol most éppen vagyunk, ez igaz a túlsúlyra is. Az önelfogadással nyílik nagyobb lehetőség, hogy kedvező irányba változtassuk az életünket. Az önmagunk szeretete éppen azt jelenti, hogy gyógyítjuk magunkat és kíméletes hozzáállással változtatunk a kedvezőtlen állapoton, legyen ez akár a túlsúly is.

A média leginkább a feltűnően sovány vagy a feltűnően túlsúlyos alkatokat ” isteníti”. Ne engedjük meg, hogy ez a hozzáállás téves irányba befolyásolja a szemléletmódunkat, értékrendszerünket. Igazodjunk egy egyszerű ” szabályhoz” a mértékletességhez.

K.Zs. Tapasztalataim szerint, ha figyelünk magunkra és nem hárítjuk el a súlyunkkal és egészségi állapotunkkal kapcsolatos információkat az “egós önelfogadás” miatt, akkor a testünk jelez, tanuljunk meg inkább figyelni rá és ha azt érezzük, hogy kényelmetlen a farmer, akkor új farmer helyett inkább vegyünk egészséges ételeket, főzzünk magunknak, spóroljunk a cukorral és az adalékoktól hemzsegő készételekkel és induljunk el gyalogolni/futni/biciklizni, vagy bármit sportolni, amihez kedvet érzünk.

A média befolyásol minket, de ezek csak felszínes információk és sokszor végletesek. A divatvilág most nagyon szélsőséges modelleket tesz elénk és hirdeti a sokszínűséget, ami egy részről örvendetes, de ne dugjuk homokba a fejünket. Álljunk a tükör elé és beszéljük meg őszintén a testünkkel, hogy mire van szüksége. Valószínűleg nem a chipset, hamburgert és mozgásszegény életmódot fogja választani.

Egy fontos kérdésem lenne hozzád Zoli, hogy véleményed szerint a jelentős túlsúly hogyan befolyásolja a spirituális fejlődésünket?

R.Z.
Sokan vannak, akik a spirituális útra lépéskor azt gondolják, hogy hátuk mögött kell hagyni az élet anyagi dolgait, beleértve a saját testüket is. Az ilyen egyoldalú, testet megtagadó személetmód éppen a spirituális fejlődés kerékkötőjévé válhat. Az “ ép testben ép lélek” mondás örökérvényű, kár lenne elfeledkezni ennek igazságáról.

Másik oldalról: az emésztőrendszer és az elme oda- vissza kapcsolatban áll egymással. A jó emésztés tisztább gondolatokat eredményez. Az önmagunkhoz- és a világhoz való szeretetteljesebb hozzáállás pedig befolyásolja a bélflóra kedvező egyensúlyát, hogy csak egy példát említsek.
Tapasztalatom szerint a legnagyobb eredmények a test- és a lélek fanatizmus mentes, együttes ápolásával érhetőek el.

TÖLTSD LE A TUDATALATTI PROGRAMOZÁSA ÚTMUTATÓT

 

- A leggyorsabb út a vágyak megvalósításához

- A hagyományok és a kvantumfizika által igazolva

- Ne engedd át másoknak az életed irányítását

- Programozd a saját elmédet

Sikeresen letöltés!

TÖLTSD LE A TUDATOS TEREMTÉS ÚTMUTATÓT

 

A MODERN IDŐK TUDATOS TEREMTÉSE

- A régi módszerek már elavultak

- Több, mint a vonzás törvénye

- Gyorsan elsajátítható módszerek

Sikeresen letöltés!

Kérlek add meg,

hová küldhetem az ingyenes

útmutatót!

Sikeres letöltés! A PDF a megadott email címedre megy!

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

 

Kérlek add meg, hová küldhetem az ingyenes útmutatót!

You have Successfully Subscribed!

ÖNBIZALOMNÖVELŐ FORMULA

 

 Út az anyagi bőséghez

Sikeresen letöltés!

ÚTMUTATÓ

LETÖLTÉS

 

 

A mindfulnessről olvashatunk számos könyvet, de amíg ki nem próbáljuk, mit is jelent pontosan csinálni( gyakorolni a meditációt, addig nem fogjuk pontosan tudni mi is az )

 

Sikeresen letöltés!

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg a barátaiddal!

Shares