A KÁVÉ ÉS A KOFFEIN
A kávét a modern társadalom fekete aranyaként emlegetik.
A legtöbb esetben az emberek kávét isznak energizáló hatása miatt. A koffein egy pszichoaktív stimuláló anyag, amely egy ideig növelheti a teljesítményt.
Csak egy apró probléma van.
A túl sok kávé fogyasztása lerombolhatja az energiaszintet, ahelyett, hogy energiával töltene fel bennünket.
Hogyan lehetséges ez, ha a koffein stimuláns?
Miért használják az emberek a koffeint és hogyan működik?
A koffein leggyakoribb használata világszerte (általában kávé formájában) az ébrenlét elősegítése. Ez általában vagy a munkanap kezdete előtti kora reggeli órákban, illetve a késői órákban történik, amikor valamilyen plusz munkát kell végezni.
Sokan kávét isznak a munkahelyükön . Végül is a tanulmányok azt mutatják, hogy a koffein fokozhatja az éberséget és a figyelmet,így elősegítve a munkavégzést.
Hogyan is működik ez?
Minden az agy finom kémiájáról szól.
Ha álmosnak, zavartnak, összpontosítatlannak érezzük magunkat, valószínűleg ez annak köszönhető, hogy az adenozin szintje emelkedik, különösen az agyban. Az adenozin egy olyan molekula, amelynek számos funkciója van a szervezetben, az egyik az alvás elősegítése az adenozin receptorokkal való kölcsönhatás révén.
A koffein kötődik az adenozin receptorokhoz, átmenetileg blokkolja őket. Míg az adenozin receptorokat a koffein blokkolja, az adenozin nem tudja ezáltal kifejteni a hatását – ezért nem érezzük magunkat álmosnak.
Kevesebb adenozin hatás = több energia.
Sok testépítő és profi sportoló extrém adag koffeint fogyaszt edzés közben.
A koffein javíthatja a fizikai teljesítményt. Az elmúlt néhány évtizedben több száz tanulmány számolt be arról, hogy a koffein növelheti az izomerőt, növelheti az állóképességet, sőt felgyorsíthatja a fizikai edzésből való felépülést.
Ez nem meglepő, ha a koffein közvetlen egészségügyi hatásaira gondolunk:
A nagyobb szívösszehúzódások és a magasabb vérnyomás következtében több vér szivattyúzódik az egész testben, és több oxigén és cukor kerül az izmokba. Az eredmény nyilvánvaló: extrém teljesítmény az edzőteremben.
Éppen ezért sok edzés előtti kiegészítő abszurd mennyiségű koffeint tartalmaz.
Annak idejét én is kipróbáltam ezeket az extrém koffein tartalmú kiegészítőket. A tapasztalatom, hogy ezektől a koffein tartalmú kiegészítőktől függővé lehet válni, nélküle már edzeni sincs kedvünk. A másik tapasztalatom, hogy a nagy adag koffein rontotta a koncentrációs képességem.
Az ilyen hatalmas koffeinbevitel másik gyakori mellékhatása az energiaszint csökkenése.
Miért esik le az energiaszinted a túl sok koffein után?
Az adenozin aktiválja az adenozin receptorokat, és álmosnak érezzük magunkat.
A koffein blokkolja az adenozin receptorokat, megakadályozza azok aktiválódását és lehetővé teszi az álmosság elkerülését.
Eddig minden jól hangzik, de nézzük tovább:
A probléma az, hogy bár a koffein blokkolja az adenozin receptorokat, az adenozin szintje azonban emelkedni fog, amíg a receptorok blokkolva vannak, de amint a koffein feldolgozódik, és az adenozin -receptorok újra felszabadulnak , ekkor az adenozin aktiválja a receptorokat és az álmosság, a fáradtság elviselhetetlenné válik.
Egy másik probléma az, hogy a sok koffeinnek való kitettség rendszeresen megzavarja az agy neurotranszmittereinek finom egyensúlyát. Amikor az agy túlzott stimulációt érez, megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt a relaxációt okozó neurotranszmitterek hatásának növelésével.
Más szóval: a koffein hatására több adenozin receptor és több adenozin molekula jön létre.
Következmények:
- Magas adenozin szint, köszönhetően annak, hogy a koffein blokkolja az adenozinreceptorokat
- az adenozin receptorok számának a növekedése, ami csökkenti az agy túlstimulációját.
Az eredmény nyilvánvaló: ahogy telik az idő, a koffein utáni kimerültség fokozódik, több kávét kell inni ahhoz, hogy megkapjuk azt a fókuszt és éberséget, amelyet egykor éreztünk.
Több koffein= több adenozin = több adenozin receptor. Így a ciklus folytatódik, és már bent is vagyunk a mókuskerékben
Éppen ezért több energiát nyerhetünk, ha kevesebb koffeint fogyasztunk.
Azok az emberek, akik nem rendszeres kávéivók, és nem támaszkodnak a stimuláló hatására, rendelkeznek az optimális energiaszinttel.
Más szóval, a reggeli kávé ivás abbahagyása után hamarosan újra elérhető az optimális energiaszint.
Az optimális energiaszintünket támogathatjuk finomabb módszerekkel.
Kiválóak a nyers zöldségfélék fogyasztása. Minél színesebben étkezünk, annál jobb.
A koffein valójában csökkenti a kiindulási energiaszintet. Remekül érezhetjük magunkat koffein fogyasztása közben – bár valójában ez, illetve ez lenne a szervezetünk normális energetikai állapota!
Megoldás egyszerű: rezgésszint emelő táplálékok fogyasztása, jó minőségű alvás.
Nem azt akarom mondani, hogy végleg mondj le a kávéról. Az egész-ség bölcs magyar szavunk hűen kifejezi a helyes hozzáállást.
Másképp fogalmazva: mindent, de mértékkel.
Milyen jó is beülni egy kávézóba és a barátokkal meginni egy finom kávét, vagy egy pohár bort. Mindent szabad, de függőségek nélkül.
Magasabb tudatszinteken, akik rendszeresen meditálnak, azoknak főleg ajánlatos a mértékletes, alkalmankénti fogyasztása, hiszen olyan energiaszinten, a neurotranszmitterek finom egyensúlyában már nem ad hozzá a koffein.