Számodra valóban egészséges a vörös bor?
A borokat és különösen a vörösborokat széles körben tanulmányozták. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a mérsékelt fogyasztás segíthet az embereknek hosszabb ideig élni, bizonyos rákos megbetegedések elleni védelemben, a mentális egészség- és a szív egészségének javításában.
Évszázadokkal ezelőtt bort használtak különböző egészségügyi állapotok kezelésére. A középkori kolostorokban meg voltak győződve arról, hogy szerzeteseik hosszabb ideig éltek a mérsékelt, rendszeres borfogyasztás miatt. Az elmúlt években ezeket a tapasztalatokat a tudomány is igazolta.
Az egészségügyi előnyök azonban csak a mérsékelt ivásra vonatkoznak. Az Egyesült Államok (USA) táplálkozási irányelvei a 2015–2020-as években mérsékelt fogyasztást határoznak meg: „Nők naponta legfeljebb egy pohárral, férfiak legfeljebb két pohárral ihatnak és csak a felnőtt korúak.”
Adatok a vörösbor lehetséges előnyeiről:
A vörösbor gazdag resveratrolban, melynek különböző egészségügyi előnyei lehetnek.
A resveratrol fokozhatja a szív egészségét, védheti a rák bizonyos típusaitól, és megelőzhet szembetegségeket.
A szőlő is jó forrása a resveratrolnak, Így a vörösbor fogyasztása kiválóan helyettesíthető, bár itt a gyümölcscukor túlfogyasztására kell ügyelni.
A vörösbor sokkal egészségesebb , mint más alkoholos ital.
A resveratrol olyan vegyület, amelyet egyes növények baktériumok és gombák elleni küzdelemre, valamint az ultraibolya (UV) besugárzás elleni védelemre termelnek egyes növények.
A borban lévő resveratrol a vörös szőlő héjából származik. A fekete áfonya is jó forrása a resveratol-nak.
A bizonyítékok arra utalnak, hogy a resveratrol fokozhatja a szív- és érrendszeri egészséget, védheti a rák ellen, és segíthet többek között a pattanások kezelésében.
A resveratrol hatása:
-
Bél mikroflórája, a szív- és érrendszer egészsége
A resveratrol különböző módon javíthatja a szív egészségét. 2016-ban a kutatók azt találták , hogy csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy befolyásolja a bél mikroflóráját.
-
Az omega-3 zsírsavak szintjének emelése
Egy kis alkoholtartalmú ital, és különösen a vörösbor, úgy tűnik, fokozza az omega-3 zsírsavak szintjét a plazmában és a vörösvérsejtekben.
Az omega-3 zsírsavak, amelyekről úgy vélik, hogy megvédenek a szívbetegségektől, általában a halak húsában van jelentős mennyiségben.
A kutatók megállapították, 1604 résztvevőn végzett megfigyelés alapján; a rendszeres, mérsékelt borfogyasztás összefüggésbe hozható az omega-3 zsírsavak magasabb szintjével a vérben.
-
Szívbetegség és 2. típusú cukorbetegség
Az egyik tanulmány kimutatta, hogy egy pohár vörösbor vacsorával „mérsékelten csökkenti a kardiometabolikus kockázatot” a 2-es típusú diabéteszben szenvedő embereknél, és hogy a mérsékelt vörösbor bevitele biztonságos.
A tudósok úgy vélik, hogy a borban lévő etanol kulcsszerepet játszik a glükóz bontásában, és hogy a bor nem alkoholos összetevői is hozzájárulnak ehhez.
Aki cukorbeteg konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt alkoholt fogyasztana.
-
Egészséges vérerek és vérnyomás
2006-ban az Egyesült Királyságból származó tudósok megállapították, hogy a procianidinek, a vörösborokban általánosan előforduló vegyületek segíti az erek egészséges működését.. A hagyományos termelési módszerek úgy tűnik, hogy a leghatékonyabbak a vegyületek kivonásában, ami a procianidinek magasabb szintjéhez vezet a borban.
A 2012-ben megjelent eredmények azt mutatják, hogy a nem alkoholos vörösbor is csökkentheti a vérnyomást. Ez egészségesebb lehet.
-
Agyvérzés a stroke után
A Johnson Hopkins Egyetem Orvostudományi Iskola kutatói szerint a resveratrol megvédheti az agyat a stroke károsodástól.
Az egereken végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a resveratrol megnövelte a hem-oxigenáz szintjét, amely enzim ismert az idegsejtek károsodásáért. Amikor a stroke bekövetkezik, az agy készen áll arra, hogy megvédje magát a magasabb enzimszint miatt.
Továbbra sem tisztázott , hogy az egészségügyi előnyök maguk a resveratrolnak tulajdoníthatók-e, vagy ha a borban lévő alkoholra van szükség az enzim koncentrációjának.
-
A látásvesztés megelőzése
A 2010-ben közzétett megállapítások szerint a vörösborban lévő resveratrol segíthet megelőzni a látásvesztést, amit a véredények növekedése okoz a szemben.
A diabéteszes retinopátia és az életkorral összefüggő makula degeneráció az 50 éves és annál idősebb amerikaiak körében a vakság egyik fő oka. Ez annak köszönhető, hogy a szemben az angiogenezisnek nevezett vérerek túlterjednek.
-
A vastagbélrák megelőzése
Az Egyesült Államokban a tudósok 2015-ben arról számoltak be, hogy az alacsony dózisú resveratrol fogyasztása körülbelül 50 százalékkal csökkentheti a béldaganatok méretét. A nagyobb dózis 25% -kal csökkentette a tumor méretét.
Más szakértők azonban rámutatnak arra, hogy az alkohol fogyasztása kapcsolatban van a különböző ráktípusokkal, és hogy a rezveratrol bármely előnye valószínűleg alulmúlja az alkohol negatív hatásait.
-
A mellrák megelőzése
A legtöbb alkoholtartalmú ital rendszeres fogyasztása növeli az emlőrák kockázatát. Azonban a vörös szőlő magjaiban és a héjában lévő vegyi anyagoknak köszönhetően a mérsékelten vörösbort fogyasztó nőknél csökkenhet a mellrák kockázata.
Általában az alkohol növeli a nő ösztrogén szintjét, és ez ösztönzi a rákos sejtek növekedését. Azonban az aromatáz inhibitorok (AI-k), amelyek a vörösborban, kisebb mértékben a fehérborban vannak, csökkentik az ösztrogénszintet és növelik a tesztoszteront a menopauza közelébe eső nőknél.
A tudósok megkérdőjelezték e tanulmány állításait, és ragaszkodnak ahhoz, hogy „az alkoholtartalmú italok az ital típusától függetlenül az emlőrák kockázatát fokozzák. „
-
A tüdőfunkció javítása és a tüdőrák megelőzése
Alacsony dózisú vörösbor, és kisebb mértékben a fehérbor, fokozhatja a tüdőfunkciót és megakadályozhatja a tüdőráksejtek szaporodását, legalábbis egy vizsgálat szerint.
-
Védelem a prosztatarák ellen
Egy 2007-ben megjelent tanulmány szerint a mérsékelt mennyiségű vörösbort fogyasztó férfiaknál a prosztatarák diagnosztizálásának gyakorisága csak fele akkora, mint azoknál a férfiaknál , akik soha nem isznak vörösbort.
A kutatók a mérsékelt alkoholfogyasztást javasolják, ami átlagosan négy-hét pohár vörösbor hetente.
-
A demencia / a gondolkodás, az érzelmek, a társas képességek hanyatlása/ megelőzése
A Loyola Egyetem Orvosi Központjának csapata úgy találta, hogy a mérsékelt vörösborbevitel csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.
A 19 országból származó adatok hosszú távú tanulmányozása, 14 országban statisztikailag szignifikánsan alacsonyabb demencia kockázatot mutatott a rendszeres, mérsékelt vörösboros ivók körében.
A resveratrol a vérlemezkék tapadásának csökkentésével segít megőrizni a vérerek nyitottságát és rugalmasságát, és ez elősegíti az agy vérellátását.
A vörös és fehér borok rezveratrolot tartalmaznak, de a vörösborban több van. A vörös szőlő héjának nagyon magas a rezveratrol-szintje.
Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a resveratrol nagy dózisa úgy tűnik, hogy stabilizálja az Alzheimer-kór legfontosabb biomarkerét.
A szükséges mennyiség azonban jóval magasabb, mint ami a vörösborból hozzáferhető. A résztvevők naponta kétszer 1 grammot kaptak szájon át, ami 1000 palacknyi bornak felel meg.
-
A depresszió kockázatának csökkentése
Egy spanyol kutatócsoport 2013-ban jelentette be, hogy a borfogyasztás csökkentheti a depresszió kockázatát.
Egy 5500 férfit és nőt vizsgáló adatok azt mutatták, hogy azok, akik hetente két-hét pohár bort ittak, kevésbé mutatták a depresszió tüneteit..
-
Védelem a napon lévő leégéstől
A borok és a szőlő származékok segítenek a bőr megóvásában a napsütés UV sugárzásának káros hatásaitól , a spanyol tudósok szerint.
A csapat megállapította, hogy amikor az UV-sugarak érintkeznek az emberi bőrrel, aktiválják a reaktív oxigént (ROS), amelyek oxidálják a zsírokat, a DNS-t és más nagy molekulákat. Ezek viszont más, a bőrsejteket károsító enzimeket stimulálnak.
A bor és a szőlő flavonoidokat tartalmaz. Ezek gátolják a ROS kialakulását a napfénynek kitett bőrsejtekben.
-
A májbetegség megelőzése
A szerény borfogyasztás csökkentheti a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kockázatát.
A kaliforniai San Diego Egyetem Orvostudományi Egyetem kutatói által közzétett megállapítás ellentmondásos. Megjegyzik, hogy csak mérsékelt fogyasztás fog előnyökkel járni, és maximum egy pohár fogyasztását javasolják naponta a koszorúér-betegségben és az NAFLD-ben szenvedők számára.
Azoknak, akik hepatitisben szenvednek vagy más májbetegségük van, az alkoholt teljesen mértékben kerülniük kell.
15.Fogszuvasodás megelőzése
A 2014-ben megjelent kutatások szerint, a Journal of Agricultural and Food Chemistry (ACS) című kiadvány szerint a vörösbor segíthet megelőzni a fogszuvasodást megszabadítva a fogak felületét a baktériumoktól.
-
Akne kezelése
A kutatások azt mutatják, hogy a rezveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásával segíthet a pattanások kezelésében. A tudósok azt javasolják, hogy kombinálják a benzoil-peroxiddal, és közvetlenül a bőrre alkalmazzák az antibakteriális aktivitás maximalizálása érdekében.Nincs azonban bizonyíték arra, hogy a vörösbor ivása ugyanolyan hatású.
Vörös vagy fehér bor?
A vörösbor több resveratrol-t tartalmaz, mint a fehérbor. A szőlőben lévő resveratrol nagy része a magokban és a szőlő héjában van.
Az alkoholmentes vörösborok is tartalmazhatnak hasznos mennyiségű resveratrol-t. További jó források a szőlő, a fekete áfonya, a málna, és a földimogyoró.
Vigyázat
A borfogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat, de a túl sok alkoholtartalmú ital fogyasztása növeli a kockázatát a felsorolt betegségek kialakulásának:
alkohol függőség
depresszió
mentális egészségügyi problémák
kardiomiopátia
szívritmuszavarok
stroke
magas vérnyomás
zsírmáj
alkoholos hepatitis
cirrózis
rák
hasnyálmirigy-gyulladás
és sok más krónikus betegség
2016-ban a tudósok megállapították, hogy az alkoholfogyasztás a bőrrák nagyobb kockázatához kapcsolódik. Világszerte a rák mintegy 3,6 százaléka az alkoholnak tulajdonítható.
Nézzük meg az ellentábort is:
A 2014-es tanulmány szerint, hogy a resveratrol egészségre gyakorolt előnyei, amelyeket a rágcsálókban figyeltek meg, nem vonatkoznak az emberre
A vizsgálat nem talált kapcsolatot a rezveratrolszint és a gyulladásos markerek, a szív-érrendszeri betegségek, a rák és a hosszú élettartam között.
Több vörösbort kell inni?
Mielőtt megnéznénk a vörösbor fogyasztásának lehetséges előnyeit, érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államok táplálkozási irányelvei 2015-2020 mit mondanak az alkoholról:
„Az étrendi irányelvek nem javasolják, hogy az egyéneknek bármilyen oknál fogva inni kell. Számos körülmény van, amikor nem javasolt az alkoholfogyaszáts, például a terhesség alatt.
Végső soron a vörösborhoz kapcsolódó számos előny valóban a resveratrolnak köszönhető.
Megjegyzem, hogy a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói által készített táplálék-piramis is ajánla a mértékletes alkohol fogyasztást. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-pyramid/