Barion Pixel

Számodra valóban egészséges a vörös bor?

A borokat és különösen a vörösborokat széles körben tanulmányozták. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a mérsékelt fogyasztás segíthet az embereknek hosszabb ideig élni, bizonyos rákos megbetegedések elleni védelemben, a mentális egészség- és a szív egészségének javításában.

Évszázadokkal ezelőtt bort használtak különböző egészségügyi állapotok kezelésére. A középkori kolostorokban meg voltak győződve arról, hogy szerzeteseik hosszabb ideig éltek a mérsékelt, rendszeres borfogyasztás miatt. Az elmúlt években ezeket a tapasztalatokat a tudomány is igazolta.

Az egészségügyi előnyök azonban csak a mérsékelt ivásra vonatkoznak. Az Egyesült Államok (USA) táplálkozási irányelvei a 2015–2020-as években mérsékelt fogyasztást határoznak meg: „Nők  naponta legfeljebb egy pohárral,  férfiak legfeljebb két pohárral ihatnak és csak a felnőtt korúak.”

Adatok a vörösbor lehetséges előnyeiről:

 

A vörösbor gazdag  resveratrolban, melynek különböző egészségügyi előnyei lehetnek.

A resveratrol fokozhatja a szív egészségét, védheti a rák bizonyos típusaitól, és megelőzhet szembetegségeket.

A szőlő  is jó forrása a resveratrolnak, Így a vörösbor fogyasztása kiválóan helyettesíthető, bár itt a gyümölcscukor túlfogyasztására kell ügyelni.

A vörösbor sokkal egészségesebb , mint más alkoholos ital.

A resveratrol olyan vegyület, amelyet egyes növények baktériumok és gombák elleni küzdelemre, valamint az ultraibolya (UV) besugárzás elleni védelemre termelnek egyes növények.

A borban lévő resveratrol a vörös szőlő héjából származik. A fekete áfonya is jó forrása a resveratol-nak.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy  a resveratrol fokozhatja a szív- és érrendszeri egészséget, védheti a rák ellen, és segíthet többek között a pattanások kezelésében.

A resveratrol hatása:

 1. Bél mikroflórája, a szív- és érrendszer egészsége

A resveratrol különböző módon javíthatja a szív egészségét. 2016-ban a kutatók azt találták , hogy csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy befolyásolja a bél mikroflóráját.

 1. Az omega-3 zsírsavak szintjének emelése

Egy kis alkoholtartalmú ital, és különösen a vörösbor, úgy tűnik, fokozza az omega-3 zsírsavak szintjét a plazmában és a vörösvérsejtekben.

Az omega-3 zsírsavak, amelyekről úgy vélik, hogy megvédenek a szívbetegségektől, általában a halak húsában van jelentős mennyiségben.

A kutatók megállapították,  1604 résztvevőn végzett megfigyelés alapján; a rendszeres, mérsékelt borfogyasztás összefüggésbe hozható az omega-3 zsírsavak magasabb szintjével a vérben.

 1. Szívbetegség és 2. típusú cukorbetegség

Az egyik tanulmány kimutatta, hogy egy pohár vörösbor vacsorával „mérsékelten csökkenti a kardiometabolikus kockázatot” a 2-es típusú diabéteszben szenvedő embereknél, és hogy a mérsékelt vörösbor bevitele biztonságos.

A tudósok úgy vélik, hogy a borban lévő etanol kulcsszerepet játszik a glükóz bontásában, és hogy a bor nem alkoholos összetevői is hozzájárulnak ehhez.

Aki cukorbeteg konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt alkoholt fogyasztana.

 1. Egészséges vérerek és vérnyomás

2006-ban az Egyesült Királyságból származó tudósok megállapították, hogy a procianidinek, a vörösborokban általánosan előforduló vegyületek segíti az erek egészséges működését.. A hagyományos termelési módszerek úgy tűnik, hogy a leghatékonyabbak a vegyületek kivonásában, ami a procianidinek magasabb szintjéhez vezet a borban.

A  2012-ben megjelent eredmények azt mutatják, hogy a nem alkoholos vörösbor is csökkentheti a vérnyomást. Ez egészségesebb lehet.

 1. Agyvérzés a stroke után

A Johnson Hopkins Egyetem Orvostudományi Iskola kutatói szerint a resveratrol megvédheti az agyat a stroke károsodástól.

Az egereken végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a resveratrol megnövelte a hem-oxigenáz szintjét, amely enzim ismert az idegsejtek károsodásáért. Amikor a stroke bekövetkezik, az agy készen áll arra, hogy megvédje magát a magasabb enzimszint miatt.

Továbbra sem tisztázott , hogy az egészségügyi előnyök maguk a resveratrolnak tulajdoníthatók-e, vagy ha a borban lévő alkoholra van szükség az enzim koncentrációjának.

 1. A látásvesztés megelőzése

A 2010-ben közzétett megállapítások szerint a vörösborban lévő resveratrol segíthet megelőzni a látásvesztést, amit a véredények növekedése okoz a szemben.

A diabéteszes retinopátia és az életkorral összefüggő makula degeneráció az 50 éves és annál idősebb amerikaiak körében a vakság egyik fő oka. Ez annak köszönhető, hogy a szemben az angiogenezisnek nevezett vérerek túlterjednek.

 1. A vastagbélrák megelőzése

Az Egyesült Államokban a tudósok 2015-ben arról számoltak be, hogy az alacsony dózisú resveratrol fogyasztása körülbelül 50 százalékkal csökkentheti a béldaganatok méretét. A nagyobb dózis 25% -kal csökkentette a tumor méretét.

Más szakértők azonban rámutatnak arra, hogy az alkohol fogyasztása kapcsolatban van  a különböző ráktípusokkal, és hogy a rezveratrol bármely előnye valószínűleg alulmúlja az alkohol negatív hatásait.

 1. A mellrák megelőzése

A legtöbb alkoholtartalmú ital rendszeres fogyasztása növeli az emlőrák kockázatát. Azonban a vörös szőlő magjaiban és a héjában lévő vegyi anyagoknak köszönhetően a mérsékelten vörösbort fogyasztó nőknél csökkenhet a mellrák kockázata.

Általában az alkohol növeli a nő ösztrogén szintjét, és ez ösztönzi a rákos sejtek növekedését. Azonban az aromatáz inhibitorok (AI-k), amelyek a vörösborban, kisebb mértékben a fehérborban vannak, csökkentik az ösztrogénszintet és növelik a tesztoszteront a menopauza közelébe eső nőknél.

A tudósok megkérdőjelezték e tanulmány állításait, és ragaszkodnak ahhoz, hogy „az alkoholtartalmú italok az ital típusától függetlenül az emlőrák kockázatát fokozzák. „

 1. A tüdőfunkció javítása és a tüdőrák megelőzése

Alacsony dózisú vörösbor, és kisebb mértékben a fehérbor, fokozhatja a tüdőfunkciót és megakadályozhatja a tüdőráksejtek szaporodását, legalábbis egy vizsgálat szerint.

 1. Védelem a prosztatarák ellen

Egy 2007-ben megjelent tanulmány szerint a mérsékelt mennyiségű vörösbort fogyasztó férfiaknál a prosztatarák diagnosztizálásának gyakorisága csak fele akkora, mint azoknál a férfiaknál , akik soha nem isznak vörösbort.

A kutatók a mérsékelt alkoholfogyasztást javasolják, ami  átlagosan négy-hét pohár vörösbor hetente.

 1. A demencia / a gondolkodás, az érzelmek, a társas képességek hanyatlása/ megelőzése

A Loyola Egyetem Orvosi Központjának csapata úgy találta, hogy a mérsékelt vörösborbevitel csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

A 19 országból származó adatok hosszú távú tanulmányozása, 14 országban statisztikailag szignifikánsan alacsonyabb demencia kockázatot mutatott a rendszeres, mérsékelt vörösboros ivók körében.

A resveratrol a vérlemezkék tapadásának csökkentésével segít megőrizni a vérerek nyitottságát és rugalmasságát, és ez elősegíti az agy vérellátását.

A vörös és fehér borok rezveratrolot tartalmaznak, de a vörösborban több van. A vörös szőlő héjának nagyon magas a rezveratrol-szintje.

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a resveratrol nagy dózisa úgy tűnik, hogy stabilizálja az Alzheimer-kór legfontosabb biomarkerét.

A szükséges mennyiség azonban jóval magasabb, mint ami a vörösborból hozzáferhető.  A résztvevők naponta kétszer 1 grammot kaptak szájon át, ami 1000 palacknyi bornak felel meg.

 1. A depresszió kockázatának csökkentése

Egy spanyol kutatócsoport 2013-ban jelentette be, hogy a borfogyasztás csökkentheti a depresszió kockázatát.

Egy 5500  férfit és nőt vizsgáló adatok azt mutatták, hogy azok, akik hetente két-hét pohár bort ittak, kevésbé mutatták a  depresszió tüneteit..

 1. Védelem a napon lévő leégéstől

A borok és a szőlő származékok segítenek a bőr megóvásában a napsütés UV sugárzásának káros hatásaitól , a spanyol tudósok szerint.

A csapat megállapította, hogy amikor az UV-sugarak érintkeznek az emberi bőrrel, aktiválják a reaktív oxigént (ROS), amelyek oxidálják a zsírokat, a DNS-t és más nagy molekulákat. Ezek viszont más, a bőrsejteket károsító enzimeket stimulálnak.

A bor és a szőlő flavonoidokat tartalmaz. Ezek gátolják a ROS kialakulását a napfénynek kitett bőrsejtekben.

 1. A májbetegség megelőzése

A szerény borfogyasztás csökkentheti a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kockázatát.

A kaliforniai San Diego Egyetem Orvostudományi Egyetem kutatói által közzétett megállapítás ellentmondásos. Megjegyzik, hogy csak mérsékelt fogyasztás fog előnyökkel járni, és maximum egy pohár fogyasztását  javasolják naponta a koszorúér-betegségben és az NAFLD-ben szenvedők számára.

Azoknak, akik  hepatitisben szenvednek vagy más májbetegségük van, az alkoholt teljesen mértékben kerülniük kell.

15.Fogszuvasodás megelőzése

A  2014-ben megjelent kutatások szerint, a Journal of Agricultural and Food Chemistry (ACS) című kiadvány szerint a vörösbor segíthet megelőzni a fogszuvasodást megszabadítva a fogak felületét a baktériumoktól.

 1. Akne kezelése

A kutatások azt mutatják, hogy a rezveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásával segíthet a pattanások kezelésében. A tudósok azt javasolják, hogy kombinálják a benzoil-peroxiddal, és közvetlenül a bőrre alkalmazzák az antibakteriális aktivitás maximalizálása érdekében.Nincs azonban bizonyíték arra, hogy a vörösbor ivása ugyanolyan hatású.

Vörös vagy fehér bor?

A vörösbor több resveratrol-t tartalmaz, mint a fehérbor. A szőlőben lévő resveratrol nagy része a magokban és a szőlő héjában van.

Az alkoholmentes vörösborok is tartalmazhatnak hasznos mennyiségű resveratrol-t. További jó források a szőlő, a fekete áfonya, a málna,  és a földimogyoró.

Vigyázat

A borfogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat, de a túl sok alkoholtartalmú ital fogyasztása növeli a kockázatát a felsorolt betegségek kialakulásának:

alkohol függőség

depresszió

mentális egészségügyi problémák

kardiomiopátia

szívritmuszavarok

stroke

magas vérnyomás

zsírmáj

alkoholos hepatitis

cirrózis

rák

hasnyálmirigy-gyulladás

és sok más krónikus betegség

2016-ban a tudósok megállapították, hogy az alkoholfogyasztás a bőrrák nagyobb kockázatához kapcsolódik. Világszerte a rák mintegy 3,6 százaléka az alkoholnak tulajdonítható.

Nézzük meg az ellentábort is:

A 2014-es tanulmány szerint, hogy a resveratrol egészségre gyakorolt ​​előnyei, amelyeket a rágcsálókban figyeltek meg, nem vonatkoznak az emberre

A vizsgálat nem talált kapcsolatot a rezveratrolszint és a gyulladásos markerek, a szív-érrendszeri betegségek, a rák és a hosszú élettartam között.

Több vörösbort kell inni?

Mielőtt megnéznénk a vörösbor fogyasztásának lehetséges előnyeit, érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államok táplálkozási irányelvei 2015-2020 mit mondanak az alkoholról:

„Az étrendi irányelvek nem javasolják, hogy az egyéneknek bármilyen oknál fogva inni kell. Számos körülmény van, amikor nem javasolt az alkoholfogyaszáts, például a terhesség alatt.

Végső soron a vörösborhoz kapcsolódó számos előny valóban  a resveratrolnak köszönhető. 

Megjegyzem, hogy a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói által készített táplálék-piramis is ajánla a mértékletes alkohol fogyasztást. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-pyramid/

 

 

TÖLTSD LE A TUDATALATTI PROGRAMOZÁSA ÚTMUTATÓT

 

- A leggyorsabb út a vágyak megvalósításához

- A hagyományok és a kvantumfizika által igazolva

- Ne engedd át másoknak az életed irányítását

- Programozd a saját elmédet

Sikeresen letöltés!

TÖLTSD LE A TUDATOS TEREMTÉS ÚTMUTATÓT

 

A MODERN IDŐK TUDATOS TEREMTÉSE

- A régi módszerek már elavultak

- Több, mint a vonzás törvénye

- Gyorsan elsajátítható módszerek

Sikeresen letöltés!

Kérlek add meg,

hová küldhetem az ingyenes

útmutatót!

Sikeres letöltés! A PDF a megadott email címedre megy!

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

 

Kérlek add meg, hová küldhetem az ingyenes útmutatót!

You have Successfully Subscribed!

ÖNBIZALOMNÖVELŐ FORMULA

 

 Út az anyagi bőséghez

Sikeresen letöltés!

ÚTMUTATÓ

LETÖLTÉS

 

 

A mindfulnessről olvashatunk számos könyvet, de amíg ki nem próbáljuk, mit is jelent pontosan csinálni( gyakorolni a meditációt, addig nem fogjuk pontosan tudni mi is az )

 

Sikeresen letöltés!

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg a barátaiddal!

Shares