Az egészségügyi szervezetek már régóta figyelmeztetnek minket a só veszélyeiről.
Ez azért van, mert azt állítják, hogy a magas sótartalom számos egészségügyi problémát okoz, beleértve a magas vérnyomást és a szívbetegségeket.
Azonban az évtizedek során végzett kutatás nem tudott meggyőző bizonyítékot szolgáltatni ennek alátámasztására.
Ráadásul sok tanulmány tényleg azt mutatja, hogy a túl kevés só fogyasztása káros lehet.
Mi a só?
A sót nátrium-kloridnak (NaCl) is nevezik. 40 tömeg% nátriumból és 60 tömeg% kloridból áll.
Valójában sokféle só áll rendelkezésre. A gyakori fajták közé tartozik a sima só, a Himalája rózsaszín sója és a tengeri só
Hogyan befolyásolja a só a szív egészségét?
Az egészségügyi hatóságok már évtizedek óta azt mondták, hogy csökkentse a nátriumot. Azt mondják, hogy naponta legfeljebb 2300 mg nátriumot kell fogyasztania, de inkább kevesebbet .
Ez körülbelül egy teáskanál, vagy 6 gramm só.
Vannak azonban komoly kétségek a nátrium-korlátozás valódi előnyeivel kapcsolatban.
Igaz, hogy a sótartalom csökkentése csökkentheti a vérnyomást, különösen olyan betegeknél, akiknek a sóérzékeny hipertónia nevű betegsége van .
Az egészséges egyének esetében azonban a só csökkentése felesleges.
2013-ban egy tanulmány szerint a normális vérnyomású egyének esetében a sótartalom korlátozása csak 2,42 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást, a diasztolés vérnyomás pedig csak 1,00 Hgmm-rel. Ez nem egy lenyűgöző eredmény és ezért a közétkeztetésben gyermekeinket is alacsony, egyre alacsonyabb sótartalmú, íztelen étrendre ítélik. Erről szól az Európai Unió Sócsökkentő keretprogramja is……..
Ráadásul a felülvizsgálatok nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy a sótartalom korlátozása csökkenti a szívrohamok, a stroke vagy a halál kockázatát .
Az alacsony sótartalom káros lehet
Van néhány bizonyíték arra, hogy az alacsony sótartalmú étrend egyenesen káros lehet.
A negatív egészségügyi hatások a következők:
Emelkedett LDL-koleszterin és trigliceridek: A só csökkentése a megemelkedett LDL (a „rossz”) koleszterin és a trigliceridek magasabb szintjét okozzák.
Szívbetegség: Számos tanulmány szerint a napi 3000 mg-nál kevesebb nátrium fogyasztás kapcsolódik a szívbetegségek által bekövetkezett elhalálozáshoz.
A szívelégtelenség: Az egyik elemzés megállapította, hogy a sótartalom korlátozása növelte a szívelégtelenségben szenvedő emberek halálozásának kockázatát. A hatás megdöbbentő volt, 160% -kal magasabb a halálozás kockázata azoknál az egyéneknél, akik csökkentették a sófogyasztásukat.
Inzulinrezisztencia: Egyes vizsgálatok szerint az alacsony sótartalmú étrend növelheti az inzulinrezisztenciát.
2-es típusú cukorbetegség: Az egyik vizsgálat kimutatta, hogy a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél kevesebb nátrium bevitel volt kapcsolatban a elhalálozási kockázat növekedésével.
Most akkor kevesebb vagy több sót kell fogyasztani?
Egyes egészségügyi problémák miatt a sót csökkenteni kell. Ha kezelőorvos azt akarja, hogy korlátozza a bevitelét, akkor a témát jobban körül kell járni.
Ha azonban egészséges vagy, aki többnyire természetes összetevőkből álló ételeket eszik, akkor nincs szükség arra, hogy aggódj a sófelvétel miatt.
Ebben az esetben szabadon használhatod a sót a főzés közben vagy az asztalnál az íz javítása érdekében.
A rendkívül nagy mennyiségű só fogyasztása káros lehet, de a túl kevés só bevitele ugyanolyan ártalmas az egészségre .
Ahogy a táplálkozással kapcsolatban is, az optimális sóbevitel valahol a két szélsőség között van. Így is lehetne fogalmazni: mindent, de mértékkel