Az anyagcsere minden olyan kémiai reakcióval összefüggésben áll, amely a szervezetben történik.
A gyors anyagcsere miatt a szervezet több kalóriát éget el.
Másrészt a lassú anyagcseréje azt jelenti, hogy a szervezet kevesebb kalóriát éget el, ami nehezebbé teszi az optimális testtömeg fenntartását vagy a jó alak elérését.
Egyes élelmiszerek növelhetik az anyagcserét. De hogyan befolyásolja a “ szemét “élelmiszer?
Ez a cikk azt vizsgálja, hogy a feldolgozott élelmiszerek miért lassítják az anyagcserét.
Mi az a Junk Food?
A junk food/ szemét kaja/ magasan feldolgozott élelmiszerekre vonatkozik, amelyek általában rengeteg kalóriát, finomított szénhidrátokat és egészségtelen zsírokat tartalmaznak. Alacsony a tápanyag tartalmuk, g ondolok itt a fehérjékre és a rostokra ia.
Néhány példa: hasábburgonya,, a cukros italok és a legtöbb pizza, hamburger.
A” junk food” mindenütt elérhető, olcsó és kényelmes. Gyakran forgalmazzák, különösen gyermekeknek, és félrevezető egészségre vonatkozó állításokat közölnek (1, 2, 3)
Bár a junk food ízletes,de általában nem laktató, és könnyű belőle túl sokat fogyasztani.
Érdekes, hogy a gyorsétel rendkívüli módon befolyásolhatja az agyadat, különösen akkor, ha gyakran és túlzott mennyiségben fogyasztod (4).
A dopamin nagy mennyiségű felszabadulását okozza, ami egy neurotranszmitter, amely az agy jutalom központjában felszabadulva öröm érzetet okoz.
Amikor az agy ilyen természetellenes mennyiségben árasztódik el a dopaminnal, egyes emberekben élelmiszer-függőséget okoz (5).
Összefoglalva:
A “ junk food” olcsó, alacsony tápanyagtartalmú és sok kalóriát tartalmaz. Ez befolyásolja az agy jutalm központját, és bizonyos embereknél függőséget okozhat.
A “junk food” megemésztéséhez kevesebb energiát használ fel a szervezet
Az ételek megemésztéséhez, felszívódásához energia szükséges.
Ezt az élelmiszer termikus hatásának nevezik, és általában a napi energia felhasználás mintegy 10% -át teszi ki (6).
A fehérjék bontása sokkal több energiát igényel, mint a szénhidrátok vagy a zsír megemésztése. (6, 7).
A magas fehérjetartalmú étrend a szervezetben naponta több 100 extra kalóriát is éghet (8, 9, 10).
Továbbá az élelmiszerek feldolgozásának mértéke befolyásolja az élelmiszer termikus hatását.. Általában magasabb lesz, ha a komplex tápanyagokból készült teljes ételeket fogyasztunk, összehasonlítva a finomított, feldolgozott” szemét” ételekhez képest.
Ennek vizsgálata érdekében 17 egészséges ember közül egy tanulmányban két szendvics ételt hasonlítottak össze, amelyek a feldolgozási szintjükben különböztek, de nem volt különbésg a makro-tápanyag-összetételüket vagy a kalóriatartalmukat tekintve (11).
A tanulmány megállapította, hogy azok, akik a cheddar sajttal töltött teljes kiőrlésű szendvicset fogyasztották, kétszer annyi kalóriát égettek el, mint azok, akik nem teljes kiőrlésű szendvicset fogyasztottak feldolgozott sajttal.
Az eredmények azt mutatják, hogy a feldolgozott élelmiszerek kevesebb energiát igényelnek
Összefoglalva:
Az ételek emésztése energiát igényel, amit az élelmiszer termikus hatásának neveznek. A feldolgozott élelmiszerek kevesebb energiát vonnak el a szervezetből az emésztés során.
A Junk Food inzulinrezisztenciát okozhat
Az inzulinrezisztencia akkor jelentkezik, amikor a szervezet sejtjei nem reagálnak az inzulin nevű hormonra.
Ez magasabb vércukorszintet eredményezhet.
Az inzulinrezisztencia a metabolikus szindróma, a 2. típusú cukorbetegség és más súlyos betegségek egyik fő kockázati tényezője (12, 13, 14).
A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása az inzulinrezisztencia fokozott kockázatával társul.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas zsírtartalmú élelmiszerekből álló étrend hosszú távon inzulinrezisztenciához vezethet.
Ezenkívül a 15 éves vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázata kétszer akkora, ha hetente két alkalommal többet látogatjuk a gyorséttermeket. (16).
Ez azt jelenti, hogy a Junk Food rendszeres fogyasztása elősegítheti az inzulinrezisztencia kialakulását.
Összefoglalva:
A feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása az inzulinrezisztencia megnövekedett kockázatával, a magas vércukorszinttel jellemezhető.
A cukorozott üdítő italok lassíthatják az anyagcserét
A Junk Food- on kívül a cukrozott italok nagyon egészségtelenek.
Túlzott mennyiségű fogyasztásuk hozzájárulhat mindenféle egészségügyi problémához, köztük az elhízáshoz, a szívbetegséghez, a metabolikus szindrómához és a 2. típusú cukorbetegséghez (17, 18, 19, 20).
A cukrozott üdítők káros egészségügyi hatását a magas fruktóz szintnek, egy egyszerű cukornak köszönheti, amely elsősorban a májban bomlik le.
Amikor sok fruktózt fogyasztunk, a máj túlterhelt lehet, és “elzsírosodhat.
Ha nagy mennyiségben kerül felhasználásra hozzáadott cukrok formájában, a fruktóz megváltoztathatja a jóllakottság érzetet, és fokozza az éhséghormon, a gherlin termelést.
Emellett még a fruktóz lassíthatja az anyagcserét.
Egy tanulmányban a túlsúlyos emberek fruktózzal édesített italokat fogyasztottak, ami a napi kalóriabevitelük 25% -át tette ki.. A 10 hetes időszak alatt jelentősen csökkent az alapanyagcseréjük (24).
Ez arra utal, hogy a cukros italokban lévő fruktóz csökkentheti az elégetett kalóriák számát, legalábbis akkor, ha feleslegesen fogyasztják.
Összefoglalva:
Amellett, hogy a magas cukortartalmú italok növeli az egészségi problémák kockázatát,lassíthatják az anyagcserét is. Ezek a hatások magas fruktóz szintjüknek tulajdoníthatók.
Nemcsak a bevitt kalóriák számítanak
A kalóriabevitel csökkentése fontos, ha fogyni akarunk.
Az élelmiszerek kalóriatartalma azonban nem az egyetlen dolog, ami számít (25).
Az ételek minősége ugyanolyan fontos.
Például, ha 100 kalóriát viszünk be hasábburgonyával, a szervezetre jelentősen eltérő hatásai lehetnek, mint 100 kalória quinoa mag fogyasztásának.
A legtöbb sült krumpli sok egészségtelen zsírt és sót tartalmazt, míg a quinoa fehérje-, rost- és vitaminban gazdag (26).
Először is több kalóriát égetünk el a jó minőségű ételek fogyasztásával, mint a gyorsételekkel. Továbbá több kalóriát égetünk el a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztásával, mint az egészségtelen zsírokat és a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételekkel..
Továbbá, a magas fehérjetartalmú ételek csökkenthetik az étvágyat, és szabályozzák azokat a hormonokat, amelyek összefüggésben vannak a testsúlyunk kontrollásával (27).
Mielőtt elkezdenéd korlátozni a kalóriabevitelt, hogy elérd az optimális testsúlyod, fontold meg a jó minőségű,teljes értékű élelmiszerek előnyben részesítését.
Összefoglalva:
A kalória számolgatásnál fontosabb, hogy a fogyasztott kalóriák minőségére való összpontosítás, mivel a teljes értékű élelmiszerek emésztése nagyobb energia befektetéssel jár, és befolyásolja az éhség és a hormonszintet.
Konklúzió:
A nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszerek, Junk Food fogyasztása az emésztést érintő kedvezőtlen következményekkel jár.
Valójában növelheti az inzulinrezisztencia kockázatát és csökkentheti a naponta elégetett kalóriák számát.
Ha növelni szeretnéd az anyagcseréd, számos stratégia segíthet ebben.
Első lépésként próbálj meg jó minőségű, tiszta ételeket fogyasztani, mozogni, és ügyelj a minőségi alvásra (28, 29, 30).
További információ az egészség testi-lelki-és szellemi vonatkozásairól EGÉSZSÉGKÖZPONT nevű zárt csoportban érhető el. Csatlakozás a linkre kattintva itt: EGÉSZSÉGKÖZPONT