Miért nem szenvedtek nagyszüleink ételallergiában?
Ételallergiában és az ételintoleranciaban szenvedők száma világszerte fokozatosan növekszik.
Vajon mi lehet ennek az oka, méginkább okai?
1. Elődeink természetes és szezonális ételeket fogyasztottak.
Ma az élelmiszer nagyipar által előállított termékek tartósítószereket ,ízfokozókat, állományjavítókat tartalmaznak,amelyek szintetikus anyagok révén megzavarják szervezetünk egészséges működését.Egész évben fogyasztjuk azokat az élelmiszereket, amelyek régebben csak szezonálisan voltak elérhetők. Gondolok a külföldről behozott zöldség-és gyümölcsfélékre. Az export termékek a nagyáruházakban egész évben megvásárolhatóak, Arról nem is beszélve hogy az intenzív termelés révén kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Gondolkozzunk el azon is ,hogy mivel kezelhetik ezeket a termékeket, ha a szállítás alatt nem romlanak meg?
Tipp:
Amennyire lehetséges az általad fogyasztott élelmiszereket termeld meg, akár a kiskertedben vagy egy részét a teraszon. Ha nem teheted vásárolj kis termelőktől származó élelmiszereket. Részesítsd előnyben a szezonális ételeket a külföldről behozott ételekkel szemben. Télen is kapható a savanyú káposzta, a káposzta, a fekete retek, az alma és körte.
2. Nem folytattak esztelen diétákat
Talán már hallottál aj ojo effektusról. A lényeg, hogy a fogyókúra abbahagyása után a legtöbb esetben a testsúly visszaáll az eredeti értékre, sőt még extra túlsúly is kialakulhat..A fanatikusan fogyókúrázok, akár egy egész életre tönkre tehetik az anyagcseréjüket. Az anyagcsere a drasztikus fogyókúra után nem áll vissza. Ebből következik, hogy a kúra után a kevesebb étel elfogyasztása is testsúlynövekedést fog okozni a lassabb anyagcsere miatt.
Tipp:
A testsúlycsökkentésnek mégis van egészséges megoldása.Ha valaki a testsúlyát szeretné csökkenteni ajánlom a ketogén diétát. Még hatékonyabb a ketogén diétát személyhez igazított mozgás programmal.
3.Nagyszüleink az ételt otthon főzték meg, meglehetősen tiszta alapanyagokból
Nem jártak étterembe és főleg nem Mcdonaldsba vagy Burgerkingbe…
Tipp:
Amennyiben teheted, és főleg időd van rá főzz otthon, egészséges ételeket. Az egészséged érdekében érdemes az otthon főzést akkor is át gondolni, ha rengeteg a más jellegű tennivalód.
A szeretettel készített étel a családtagok számára növeli az energiaszintet. Az ilyen jellegű ételek még akkor is, ha nem teljesen tiszta alapanyagokból készültek jóval egészségesebbek.
Megemlítem az asztali áldás szerepét ,amelyet őseink tudatosan vagy tudattalanul ,de használtak. Étkezés előtt megáldották az ételt. Ma már tudományos kisérletek is vannak, hogy a jó gondolatok kedvező irányban befolyásolják a víz és természetesen a víz tartalmú ételek kristályszerkezetét.
4.Nem volt lehetőségük a génmódosított ételek fogyasztására
A mai nagyüzemi élelmiszer előállítás felhasználja a génmódosított alapanyagokat. Kiemelem a szója, főleg a génmódosított szója rendkívül káros hatását az egészségre. Egy cikkemben írtam a szója káros hatásáről illetve, hogy a szója milyen változatai fogyaszthatók biztonsággal: https://www.vitalgalaxy.hu/az-egeszseges-csoda-etel-karos-hatasai/
Sajnos a nagyüzemi állattartásban és felhasználják a génmódosított szóját. Hatalmas szója ültetvények vannak Dél-Amerikában, ahol kivágják a fákat, elzavarják az őslakosokat és óriási szójaültetvényeket létesítenek. A génmódosított szójával etetett állatok húsának fogyasztása szintén nem egészségjavító tényező.
Tipp:
Kerüld a génmódosított élelmiszerek, a szója fogyasztását. A szója fogyasztása-már amelyik nem génmódosított- bizonyos formáiban egészséges lehet: https://www.vitalgalaxy.hu/az-egeszseges-csoda-etel-karos-hatasai
Ne vásárold meg azokat a felvágottakat, amelyek szóját tartalmaznak. Ezek a felvágottak gyermekeink egészségét is hátrányosan befolyásolják különböző testi, szellemi zavarokat okozva. Törekedj a szójamentes élelmiszerek felvágottak vásárlására. Sokkal egészségesebb a háztájiban előállított mangalicaból készült kolbászok, sonkák, szalonnák,mégha füstölt áru is.
5.Elfogyasztották az állatoknak nem csak a húsát de a csontból erő levest főztek megették a C- vitaminban gazdag belsőségeket is
Tudták hogy a belsőségeknek, a bőrkének, a csontoknak gyógyító tulajdonsága van. “A kocsonya egészségesen” című cikkemben írtam a helyes elkészítési módjáról.A kocsonya természetes módon tartalmaz jól felszívódó kollagént. A kollagén az ízületi porcok építőanyaga.Visszatérve a belsőségekre, melyek C-vitaminban gazdagok, ráadásul az állati termékekben lévő C-vitamin jobban felszívódik mint a növényekben található C-vitamin.
Az Amerikai Evolúciós Orvostudományi Társaság tudományos folyóiratában egy átfogó elemzés található a C-vitaminnal kapcsolatban. http://jevohealth.com/journal/vol1/iss1/13
Tipp:
Nagyon egészségesek az erő levesek, a kocsonyák.A kocsonya készítés fortélyairól már írtam az EGÉSZSÉGKÖZPONT csoportban.
Fogyassz belsőségeket, velőt. Sok értékes tápanyagot ,vitaminokat tartalmaznak. A belsőségek fogyasztásnál is- ha teheted- részesítsd előnyben a háztáji termelésből származó alapanyagokat.
6.Régen sokkal kevesebb gyógyszert fogyasztottak.
A gyógyítás, gyógyulás természetes módjait használták. Megvárták míg a láz magától elmúlik. Magas láz esetén hideg vizes borogatást, illetve fürdőt alkalmaztak. A gyógyszerek helyett gyógynövényeket használtak. Amikor betegek voltak gyógyító ételeket fogyasztottak és sokat pihentek, aludtak.
Tipp:
Számos lehetőség kínálkozik a házi gyógyító módszerek alkalmazására. Komolyabb betegségek esetén a hivatalos orvoslás megkeresése mellett kérj életmód tanácsot,keress alternatív gyógyítót, természetgyógyászt.
A szintetikus gyógyszerek helyettesítésére számos esetben használhatsz gyógynövényekből készített teákat ,egyéb készítményeket.
7.Nagyszüleink sok időt töltöttek a szabadban friss levegőn
A szabadban való tartózkodásnak nincs párja.
Régebben focisták téli, felkészítő futó edzéseit tartottam kondicionáló teremben,futógépen. Az alapozó időszakot követően a tavaszi szezonban a rendszeres futó edzések ellenére a focisták a meccseken gyenge erőnlétet mutattak. A következő évben a futó edzések már a hideg ellenére is a szabadban történtek. A rákövetkező szezonban a focisták teljesítménye számottevően jobb volt, mint amikor a téli felkészítés a teremben történt.
Nagyszüleink időszakában a gyerekek a szabadban játszottak szemben azzal, ami most történik. A gyerekeket minden nap hosszú időre az iskolapadba kényszerítik, valamint túl sok időt töltenek a világhálón.
Tipp:
Válassz olyan sportokat, amely a szabadban űzhetőek. Sétálj az erdőben. Észreveszed majd, hogy egy kiadós erdei séta, annak ellenére, hogy kellemes fáradtságot okoz energiával tölt fel. A japánok stresszkezelő ősi módszere a sinrin-joku, ami tömören megfogalmazva erdei sétát jelent.
Összefoglalva:
Az ételallergiák, az ételintolerancia kiemelkedő oka a minőségtelen táplálkozás, illetve a rossz emésztés.
Akár a fizikai egészségről ,akár spirituális emelkedésről, hatékony meditációról van szó ,vagy jógáról az első lépés mindig a jó emésztés elérése.
A mai korban nem tudunk hozzájutni teljes mértékben tiszta alapanyagokhoz, de tisztítókúrákkal a méreganyagok eltávolíthatók a szervezetből. Tisztítókúrát elődeink is használtak.
Sokan idegenkednek a böjtöléstől, tisztítókúráktól. Első lépésként nem is javaslok egy komolyabb tisztító kúrát, de érdemes kipróbálni rövidebb kúrákat.
Várom a fenti írással kapcsolatos kérdéseid, észrevételeid. Várom továbbá a kiegészítő tippeket is. Érdemi erőlépés -az egészségünk megóvását is beleértve -elsősorban nem csupán olvasással, hanem a jó szándékú párbeszéddel érhető el.