AZ EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK HOLISZTIKUS MEGKÖZELÍTÉSE
A cikket a test- lélek-szellem hármasságának, kölcsönös kapcsolatának figyelembevételével, holisztikus nézőpontból állítottam össze.
Minden nagy gyógyító rendszer / tibeti,indiai, kínai/ kiemelt figyelmet tulajdonít a belek állapotának, a jó emésztésnek. A szervezet fizikai tisztítása-aminek gyógyító rendszerenként különféle technikái vannak- után következhetnek csak az egyéb gyógymódok. Csupán jól célzott böjtökkel, tisztítókúrákkal a betegségek jó része gyógyítható. A fizikai kezelést követheti az energiaáramlás egyensúlyának visszaállítása, majd a gondolkodás” rendbetétele”, ha a gyógyulás még nem történt meg.
A nyugati orvostudomány álláspontja szerint is az immunrendszerünk 80%-a a belek állapotától függ. Tudományos adatok igazolják, hogy a túlsúly, a depresszió, a különféle allergiák és számos komoly betegség összefüggenek beleink állapotával.
Milyen okok állhatnak az elégtelen emésztés mögött?
Kezdem a Tudati síkon lévő blokkokkal:
Lelki hozzáállás szerepe egyes személyeknél kiemelkedő lehet. Gondolok itt főleg a beöntéstől való tartózkodásra, a higiéniára,a puki kiengedésére, a székelés visszafojtására, szégyenérzetre. Legtöbb esetben ennek társadalmi, neveltetési okai vannak, ugyanúgy, mint az egyházak által elfojtára kényszerített szexualitásnak is.
A fizikai síkon jelenlévő problémák:
Megfelelő ülés a WC- n is meghatározó lehet. A guggolás testhelyzetét utánozva akár egy kis sámlira rálépve, a belek helyzete egyenesebb tartást vesz fel, nincs megtörve.
A nyáltermelés az éjszaka folyamán csökken így a baktériumokat a nyál anyagai nem tudják jól kordában tartani, ezért ajánlatos a lefekvés előtti és az ébredés után fogmosás.
Ajánlom a felfúvódást okozó ételektől való tartózkodást.
A gyomor és bélflóra helyreállítása kulcstényező a jó emésztés szempontjából. A túlzott alkoholfogyasztás kerülésével szintén nagy segítséget adunk emésztőrendszerünknek. Az alkohol akár ezerszeresére is növelheti a gáztermelő baktériumok mennyiségét.
A főtt és nyers ételek egyensúlya is egy olyan tényező, amit érdemes mérlegelni. A meggyengült emésztőrendszer sok esetben nem bírkózik meg a nyers ételekmegemésztésével. A főzés segíti az emésztést, a lebontási energiát spórolja meg.
Amennyiben valaki vegetáriánus táplálkozást folytat, figyeljen oda az ételek megfelelő komplettálására.
A legtöbb ember számára a vegyes étrendet javaslom. A húsevés is lehet nagyon egészséges, ha az nem antibiotikumokkal kezelt és rosszul tartott állatok húsából származik.
Mindemellett oda kell figyelni a különböző ételintoleranciára.
Gluténérzékenység-cöliákia:
Glutén a búzalisztben lévő egyik fehérje.
Megállapítására orvosi diagnózis szükséges/ kikérdezés, vér és szövettani vizsgálat/
Laktóz és fruktóz intolerancia:
Figyelni kell az emésztésre, a felfúvódásra, enyhe hasmenésre. Állítsuk be megfelelően a laktóz és fruktóztartalmú ételek adagját. Nem intek senkit a gyümölcsevéstől való tartózkodástól, de figyeljünk oda az egyéni érzékenységre és ne együk tele magunkat gyümölccsel.
A laktóztartalmú gyógyszerek is hasmenést okozhatnak.
A fruktóz intolerancia lehangolt állapotot is okozhat, mert gátolja a triptofán aminosav bontását, ami a szerotonin boldogsághormon termelődéséhez szükséges.
Gyümölcsöt is mértékkel és gabonát és tejet és tejtermékeket is mértékkel fogyasszuk, de a fogyasztott mennyiség az intolerancia mértékétől függ. Magára az érzékenységre azonban nagyon oda kell figyelni, még negatív orvosi diagnózis esetén is.
Átmeneti érzékenység, intolerancia felléphet nagy stressz, antibiotikumos kezelés, gyomor és bélfertőzések idején is.
Az egészségi állapotról, az emésztés minőségéről sokat elárul a széklet is.
Az egészséges széklet színe barnás .
Sárgás széklet oka sok esetben a bélflóra problémája vagy a Gilbert kór.
Zsíros székletet okozhat az epeutak elzáródása
A széklet fekete vagy vörös színe belső vérzésre is utalhat.
A széklet állaga kolbászforma , és nem süllyed el gyorsan a vízben a gázbuborékok miatt.
Végezetül egy érdekességet hadd említsek meg.
Az agy és a bél kapcsolata:
Hasunknak nagy része van abban, hogy hogyan érezzük magunkat. „ Beszarunk” vagy „tele lesz a gatyánk”, „Görcsbe rándul a gyomrunk”, a csalódást „ le kell nyelni”, a kudarcot” meg kell emészteni”, az alpári megjegyzésektől „ hánynunk kell”. Szoktuk azt is mondani, hogy “ ez miatt ne emészd magad”.
Énünk fejből és hasból áll.
Kísérleteket végeztek, és azt állapították meg, hogy a bél mikrobáinak hatása van az érzelmi állapotainkra.
Minden stressz olyan idegeket aktivál, amelyek gátolják az emésztésünket.
Az immunsejtek mintegy 80%- a a bélben található.
Néhány szó a …biotikumokról:
Antibiotikumot, csak akkor szedjünk, ha nagyon indokolt, és ha lehet biohúst fogyasszunk,amely nem tartalmaz antibiotikumokat.
Antibiotikum szedés mellett fogyasszunk probiotikumot.
Probiotikumok
Ilyenek a savanyú káposzta, kovászos uborka. A legtöbb helyen kapható savanyú káposztát sajnos felforralják. Ennek járjunk utána.
Probiotikumokat legalább 4 héten át rendszeresen kell szedni, hogy megtelepedjenek a bélben.
Prebiotikumok
Tápláljuk őket rostokban gazdag zöldségfélék fogyasztásával.
Kihűlve ne fogyasszunk rizst, krumplit, mert a keményítő kikristályosodik, és nehezen emészthetővé válik.
Ha a jó és a rossz baktériumok aránya megfelelő, akkor a rosszak erősítenek bennünket, a jók pedig egészségesen tartanak.
Figyeljünk a lelki életünkre, a megfelelő stresszkezelésre és a kiegyensúlyozott bélflóránkra is.
Igény esetén ismertetem a házilag készített savanyú káposzta elkészítésének fortélyát.