Barion Pixel
Egészség-és önfejlesztés meditációval?

A cikkben a meditációval kapcsolatos tudományos kutatások forrásait és a hagyomány szakkifejezéseit is mellőzve, röviden összefoglalom a majdnem két évtizedes meditációs gyakorlatok során szerzett tapasztalataimat.

Meditáció szó hallatán sokaknak a gondolkodás, töprengés  szavak jutnak eszébe.

Valójában  a meditáció célja nem maga a gondolkodás, mégcsak nem is a helyes gondolkodás fejlesztése, hanem a gondolat hullámok lecsendesítése a cél.

A meditációnak számtalan típusa létezik, de most két fő csoportra osztom.  

A vezetett meditáció,  amikor a test- és az elme megnyugvását célzott mondatokkal, pozitív szavakkal, megerősítésekkel éri el az oktató, illetve a tanítvány.

A másik technika, a meditáció klasszikus értelemben vett típusa nem csupán relaxáció, és pozitív gondolatokba való ringatózás.  A klasszikus meditáció célja minden jelenség,  a test, a gondolatok és a gondolatokhoz kapcsolódó érzelmek megfigyelése. A megfigyelés által a gyakorló képes az elme határait túllépni. A kitartó gyakorlás által eléri, hogy   nem azonosul a saját testével, az érzelmeivel, de még a gondolataival sem. A helyes meditációs technika használatával, illetve lelkes gyakorlással addig meg nem tapasztalt szabadság és örömérzés érhető el.

Ha ismerjük a magyar nyelv  szavainak jelentését, illetve a magyar nyelv rendkívüli kifejező voltát, akkor felfogjuk, hogy  a “gondolkodás” szóban benne van a “gond” szavunk.  Amikor gondolkodunk-akár jóról, akár rosszról- mindenképpen a gondolkodás viharában élünk. Egyszer jó, egyszer rossz érzések kísértenek, mintha hullámvasúton ülnénk.

A gondolkodási folyamatok, az elme a dualitás világához, vagyis a kettősség világához tartoznak.  A kettősség világának a dimenziója állandó változásnak van alávetve. Egyszer fent, egyszer lent…Egy másik érdekesség, hogy  a gondolataink nagy részét nem is vagyunk képesek irányítani. Nagyon sokszor észre sem vesszük ,de belekerülünk egy negatív gondolat áramba, és mire észrevesszük már lecsökkent az energiaszintünk, a vitalitásunk.

A meditáció= önmegfigyelés. A meditáció technikája, az önismeret egy olyan “furcsa” módja, amikor nem gondolkodunk magunkról. Csupán a  saját testünk, a saját gondolataink megfigyelésével képesek vagyunk kikerülni a gondolkodás világának a bűvköréből.  Észrevesszük ,hogy a gondolatok valahonnan jönnek, egy darabig időznek, és végül mennek tovább, mint bárányfelhők az égen.

Az ítéletmentes megfigyeléssel,  tehát amikor egy felbukkanó gondolathoz nem fűzök további gondolatokat, vagyis nem gondolkodok rajta ,megnyílik a kapu egy szabadabb, nagyobb teremtő erővel rendelkező dimenzió irányába.  

Javaslom a vonzás törvényének gyakorlóinak,   hogy a meditáció hatékonyabbá teszi a gondolkodás építő, teremtő jellegét. A “Vonzás törvénye az ősi magyar mágiával” címmel írta már egy cikket / https://www.vitalgalaxy.hu/vonzas-torvenye-a-magyar-magiaval/

A meditációval, ami tulajdonképpen egy tudat tisztítás,  felismerve a negatív gondolatokat azokat hatástalanítani tudjuk.  A negatív gondolatok felismerésével, és az ilyen gondolatoktól való távolságtartással energiaszintünk megnövekszik. A megnövekedett energiaszint, más szóval rezgésszint pedig a szellemi törvények tudatos használatának a kihagyhatatlan alapja.

A több évezredes hagyomány szerint  a meditáció végső célja a megvilágosodás. Felhívom a figyelmet, hogy a meditáció más célokra is felhasználható.

Kifejezetten gyógyítja a depressziót, pozitív irányú biológiai változásokat hoz létre a test sejtjeiben, az idegrendszerben. Az érzelmi problémák oldására is kiváló. Javítja a hangulatot, fokozza a vitalitást, csökkenti a szorongást.

Saját tapasztalatból tudom, hogyan meditáció alatt akár transz- élményeket is át lehet élni.  Az első ilyen élményem egy “kis megvilágosodás” volt, mert előtte csak olvastam a különböző tanok tanításait.  Olvastam más dimenziókról, de mindig kétségeim voltak.

Most már tudom hogy a megszokott, a hétköznapi világokon túl  léteznek más igazságok, tapasztalatok is. A transzi élmények nem okvetlenül kellemesek,  néha a mélységek irányába visz.

Kezdőknek nem is javaslom az ilyen jellegű mély meditációt,  már nekem sem a célom a transz élményeknek az átélése.

Gyakorlással elérhető, hogy a kedvező tudati állapotot beépítjük hétköznapi cselekvésinkbe is.

A meditációnak nem célja, hogy üldögéljünk naphosszat egy szőnyegen, hanem ezt a kedvező tudati állapotot vigyük inkább be a napközbeni cselekvéseink világába.  

Bevihető  járás közben, a mosogatás alatt, de még a takarítás során is.

A meditáció gyakorlásával   kiépített testtudatosság óriási segítséget jelent. Már nem fájdul meg a hátunk ,a derekunk a házimunka, a kert ásás közben, a számítógépes feladatok végzése alatt. Már elég egy tudatos pillanat és a feszültséget képesek vagyunk azonnal kioldani.

A meditáció gyakorlásával nem válhat az életünk inaktívvá,  sőt alkalmazkodva a világhoz egyre nagyobb sebességre tehetünk szert,  mert már tudjuk hogy bármely pillanatban megpihenünk.  Kicsit tudományosabb szóhasználattal bármikor össze tudjuk kapcsolni a cselekvő üzemmódot a megfigyelő üzemmóddal.

A meditáció  végső soron a kétféle üzemmód összekapcsolása,  amely hatványozott lehetőségek esélyét biztosítja a számunkra.

Vigyázat!  a meditáció gyakorlásanál van egy pont amikor már nincs a régi világunkhoz való visszatérés.  Már soha nem lehetsz olyan, mint voltál. Már nem tudsz önmagadnak hazudni. Tudod, hogy a világ állandóan változik, és már nem leszel képes az  illúziókhoz görcsösen ragaszkodni, sóvárogni. Igen,átélhetsz mélypontokat is, de a mélypontokon túl , úgy süt rád a Nap, ahogy még soha idáig.

A Te döntésed, mennyire készültél fel “ elhagyni” a jól megszokott kényelmi zónát, és elindulni szíved vágya irányába.

Miért tartózkodnál tovább az elme rabságában?

Neked vannak meditációs tapasztalataid, kedvenc meditációs technikád,amit itt is megosztanál?

TÖLTSD LE A TUDATALATTI PROGRAMOZÁSA ÚTMUTATÓT

 

- A leggyorsabb út a vágyak megvalósításához

- A hagyományok és a kvantumfizika által igazolva

- Ne engedd át másoknak az életed irányítását

- Programozd a saját elmédet

Sikeresen letöltés!

TÖLTSD LE A TUDATOS TEREMTÉS ÚTMUTATÓT

 

A MODERN IDŐK TUDATOS TEREMTÉSE

- A régi módszerek már elavultak

- Több, mint a vonzás törvénye

- Gyorsan elsajátítható módszerek

Sikeresen letöltés!

Kérlek add meg,

hová küldhetem az ingyenes

útmutatót!

Sikeres letöltés! A PDF a megadott email címedre megy!

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

 

Kérlek add meg, hová küldhetem az ingyenes útmutatót!

You have Successfully Subscribed!

ÖNBIZALOMNÖVELŐ FORMULA

 

 Út az anyagi bőséghez

Sikeresen letöltés!

ÚTMUTATÓ

LETÖLTÉS

 

 

A mindfulnessről olvashatunk számos könyvet, de amíg ki nem próbáljuk, mit is jelent pontosan csinálni( gyakorolni a meditációt, addig nem fogjuk pontosan tudni mi is az )

 

Sikeresen letöltés!

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg a barátaiddal!

Shares