Barion Pixel

2016 október 3-án Yoshinori Ohsumi , Nobel-díjat nyert az autofágia mechanizmusainak felfedezéséért.

De mi az autofágia?

A szó a görög auto (ön) és a phagein (enni) szavakból származik . Tehát a szó  azt jelenti, hogy ön-evés. Lényegében ez a szervezet mechanizmusa, hogy megszabaduljon az összes lebontott, elhasználódott  sejtalkotrészektől, fehérjéktől és sejtmembránoktól), ha már nem töltik be funkciójukat. Finoman szabályozott, rendezett folyamat a sejtkomponensek lebontása és újrahasznosítása.

Hasonló, de jobban ismert folyamat az apoptózis, amit programozott sejthalálnak hívnak. A sejtek egy bizonyos számú osztódás után elpusztulnak. Kicsit kegyetlennek tűnik, de ez a folyamat elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez. Tegyük fel például, hogy van egy autód. Szereted ezt az autót, szereted vezetni.

Néhány év múlva leamortizálódik és már nem éri meg felújítani, mert túl sokba kerülne. Jobban megéri megszabadulni tőle.Szóval megszabadulhatsz tőle és vásárolhatsz egy új autót.

Ugyanez történik a testben. A sejtek elöregednek. Jobb, ha elpusztulnak, ha már nem tudják szolgálni a testet. Tényleg nagyon kegyetlennek hangzik, de ez az élet. Ez az apoptózis folyamata, ahol a sejtek egy bizonyos idő elteltével elpusztulnak.

Ugyanez a folyamat is előfordul szubcelluláris szinten. Nem kell feltétlenül cserélni az egész autót. Néha csak ki kell cserélni az akkumulátort, ki kell dobni a régit és venni egy  és újat. Ez a sejtekben is hasonlóan történik. Ahelyett, hogy a szervezet “kidobná” az egész sejtet (apoptózis), csak a sejt elhasználódott részeit cseréli le.. Ez az autofágia folyamata, ahol a sejtszervecskék elpusztulnak, és újak veszik át a régiek szerepét.

A régi sejtmembránok, sejtszervecskék és más sejttörmelék  eltávolításra kerül. Ezt úgy történik, hogy az elhasznált részek  a lizoszómákba kerülnek, amely a fehérjék lebontására specializálódott sejtszervecskék.

Az autofágia jelenségét először 1962-ben írták le, amikor a kutatók megfigyelték, hogy a patkány májsejtekben a glukagon beadása után a lizoszómák  száma nőtt. A Nobel-díjas tudós, Christian de Duve megalkotta az autofágia fogalmát. A sérült részek és a fel nem használt fehérjék megsemmisítésre kerülnek a lizoszómákban.

Mi aktiválja az autofágiát?

A tápanyaghiány az autofágia kulcs aktivátora. A glukagon az inzulin ellentétes hormonja. Ha az inzulinszint emelkedik, a glukagon leesik. Ha az inzulin csökken, a glukagon szint növekszik. Ahogy eszünk, az inzulinszint emelkedik, és a glukagon csökken. Amikor nem eszünk, vagyis időszakos böjtöt tartunk az inzulinszint csökken, a glukagon emelkedik. A glukagon növekedése stimulálja az autofágia folyamatát. Valójában a böjtölés (emeli a glukagonot) és beindítja  az autofágiát.

Ez lényegében a sejt tisztítás  egyik formája. Az öregedés következménye lehet az összes ilyen feleslegessé vált”sejt szemét felhalmozódása.

A böjt során két fontos dolog történik:

Az autofágia stimulálásával minden, már rosszul működő sejtrész eltávolításra kerül. Ugyanakkor a böjt is stimulálja a növekedési hormont, ami arra utal, hogy a testünk elkezd új alkatrészeket előállítani a sejtek számára. A böjt gyakorlatával tényleg megújítjuk az egész testünket.

Az élet más területére is ez a törvényszerűség jellemző: Meg kell szabadulnia a régi dolgoktól, kapcsolatoktól mielőtt új dolgokba, kapcsolatokba kezdünk.  Gondolj a konyhád felújítására. Ha van régi, elavult zöld szekrényed, ha cserélni szeretnéd, akkor meg kell szabadulni tőle, eltávolítani a konyhából. Tehát a pusztítás (eltávolítás) folyamata ugyanolyan fontos, mint a teremtés folyamata. Ha egyszerűen csak megpróbálnánk az új szekrényeket a konyhába tenni, anélkül, hogy eltávolítanánk  a régieket, nagy összevisszaság lenne belőle. Eképp, a böjtölés bizonyos esetekben visszaszoríthatja az öregedési folyamatot, beindítva az autofágia jelenségét.

Precízen  ellenőrzött folyamat

Az autofágia erősen szabályozott folyamat. Ha a folyamatba valami hiba csúszna az nagyon káros lenne.

Az elhasználódott fehérjék felhalmozódásának következményeit két helyen láthatjuk: Alzheimer-kór  és a rák.

Mi kapcsolja ki az autofágiát? Az étkezés. A glükóz, az inzulin (vagy a csökkent glükagon) és a fehérjék mindegyike kikapcsolja ezt az öntisztítási folyamatot. Nem kell sokat enni. Még egy kis mennyiségű aminosav (leucin) is megállíthatja az autofágiát. Tehát ez az autofágia folyamata kapcsolható a böjtöléshez. Az autofágia folyamatát nem kapcsolja be  az egyszerű kalóriacsökkentés vagy a diétázás, sem a léböjtök!

Természetesen az egyensúly törvénye itt is érvényes. A túlzásba vitt böjtölés ugyanolyan káros, mint a túlevés.Alkalmazkodjunk az élet természetes ciklusához a böjtöléshez és az ünneplés folyamatos változásához. Nem szabad állandóan diétázni, böjtölni.  A sejtek töltődnek, növekszenek, amikor eszünk, és tisztulnak, amikor böjtölünk. Az élet a dinamikus egyensúlyról, harmóniáról szól.

Kezdésként javaslok egy rövid, 1 napos tisztítókúrát, amelynek azonnal érezhető a kedvező hatása testre-lélekre egyaránt:

TÖLTSD LE A TUDATALATTI PROGRAMOZÁSA ÚTMUTATÓT

 

- A leggyorsabb út a vágyak megvalósításához

- A hagyományok és a kvantumfizika által igazolva

- Ne engedd át másoknak az életed irányítását

- Programozd a saját elmédet

Sikeresen letöltés!

TÖLTSD LE A TUDATOS TEREMTÉS ÚTMUTATÓT

 

A MODERN IDŐK TUDATOS TEREMTÉSE

- A régi módszerek már elavultak

- Több, mint a vonzás törvénye

- Gyorsan elsajátítható módszerek

Sikeresen letöltés!

Kérlek add meg,

hová küldhetem az ingyenes

útmutatót!

Sikeres letöltés! A PDF a megadott email címedre megy!

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

 

Kérlek add meg, hová küldhetem az ingyenes útmutatót!

You have Successfully Subscribed!

ÖNBIZALOMNÖVELŐ FORMULA

 

 Út az anyagi bőséghez

Sikeresen letöltés!

ÚTMUTATÓ

LETÖLTÉS

 

 

A mindfulnessről olvashatunk számos könyvet, de amíg ki nem próbáljuk, mit is jelent pontosan csinálni( gyakorolni a meditációt, addig nem fogjuk pontosan tudni mi is az )

 

Sikeresen letöltés!

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg a barátaiddal!

Shares