Az olajos magvak fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkban, kiemelten azok számára akik nem fogyasztanak hús ételeket. A vegáknak, a vegetáriánusoknak- akik a húsfogyasztás mellőzése révén kevesebb fehérjét visznek be- kiváló fehérjeforrás.
Az olajos magvak tápanyagban, ásványi sókban vitaminokban gazdagok és ráadásul ízletesek. Előnye, hogy a nyers olajos magvak a élő étel kategóriába tartoznak.
Milyen magokat fogyasszunk?
Igazából bármelyiket, de kiemelem most a diót. A diófa az ősi magyarok szent fája,melynek a levele kiváló gyógytea alapanyag, A termése pedig nagyon gazdag A és E vitaminban, valamint különféle B Vitaminokat is tartalmaz. A dióbél külsőre úgy néz ki mindkét agyfélteke és érdekes módon az agyműködés kiváló katalizátora.
Az olajos magvak beszerzése:
A vásárlásnál figyeljünk oda hogy nyers, hőkezeletlen magokat vegyünk. Ne vegyünk olyan magvakat amelyek pörköltek, sózottak. Ráadásul gyakorta gyenge minőségű sót tesznek bele. Az egészséges sóról illetve egészségügyi előnyeiről egy másik blogcikkemben írok.
Az áztatás jelentősége
Az olajos magvak azonban enzimgátlókat is tartalmaznak, amelyet áztatással el lehet távolítani. Az áztatással kioldható az olajos magvakból a fitinsav. A fitinsav plusz munkára kényszeríti a szervezetet hogy megeméssze őket.
Fontos tudni hogy az olajos magvak jelentős mennyiségű zsírt tartalmaznak, Ezért fogyasztásuk mértékkel javasolt.
A különböző áztatási időkről és a kedvenc olajos magvamból készült receptről, fortélyokról az Egészségközpont nevű csoportban írok. A csoportban örömmel veszem a receptekkel kapcsolatos tapasztalatok, konkrét receptek megosztását.
Az EGÉSZSÉGKÖZPONT nevű zárt csoporthoz való csatlakozás az alábbi szövegre kattintva elérhető: