Az egészséges “csoda étel” káros hatásai
Forrás: Dr.Mercola.com
A szólját belecsempészik mindenben készételebe, húsárukba ,de ami elképesztő, hogy a bioboltokban kincsként árulják. Valójában körülöttünk minden hamisítás és csalás.
A nem fermentált szója termékek fogyasztásából eredő kockázatok messze felülmúlják a lehetséges előnyöket.
Figyelem! az egészséget károsító hatások a nem fermentált szója termékekre vonatkoznak.
Az erjesztett szója nem káros a szervezetre .
Az oka, hogy a szója annyira elterjedt a világban az, hogy a szójaipar hatalmas összegeket fektetett a hirdetésekben, a szója hatalmas üzlet .
Rengeteg tudományos kutatómunka bizonyítja hogy a szója nem a 21. század táplálkozási csodaszere.
A legrosszabb a GMO / genetikailag módosított/ szója amely rovarírtótól fertőzött
Álljon itt néhány példa a szója fogyasztás egészségre káros hatásáról:
- emlőrák
- agykárosodás
- csecsemőkori rendellenességek
- pajzsmirigyműködés zavarai
- vesekövek
- immunrendszer gyengülése
- súlyos ételallergiák
- termékenység romlása
- veszélyeztetett terhesség és szoptatási nehézségek
A szója néhány propagálója azt tanácsolja mindannyiunknak ,hogy legyünk vegetáriánusok- meggondolatlan javaslat, ami a táplálkozásról való ismeretek teljes hiányáról tanúskodik.
Miért olyan kockázatos a szójafogyasztása:
A GM szója összefügg az allergia növekedésével is. Egy publikált a tanulmány megerősíti hogy a GM szójába beillesztett gén átmegy a bélbaktériumokba és ott tovább működik. Ez azt jelenti, hogy évekkel azután, hogy már nem fogyasztasz aGM szóját, még mindig termelődik a belekben folyamatosan egy veszélyes ,allergén hatású fehérje.
A szója fitátokat is tartalmaz. A fitinsav jelentősen meggátolja az ásványi anyagok felvételét, ilyen például a kalcium, mangán, magnézium, vas, réz és legfőképpen a cink. Ez főleg a vegetáriánusok számára problematikus, mivel a hús fogyasztás csökkenti a fitátok káros hatását .
- A szója tele van fitoösztrogénekkel, amelyek nagy mennyiségben akadályozzák az ösztrogén termelődését ,tönkreteszik az endokrin működést és meddőséget okozhatnak. Növelhetik az emlőrák kockázatát. Napi két pohár szójatej elfogyasztása egy hónapon keresztül már megváltoztathatja a menstruációs ciklust.
- A szója mérgező mennyiségű alumíniumot és mangán tartalmaz. A szóját alumínium tartályokban dolgozzák fel és az alumínium átszűrődik a termékbe.
- a szója bébitápszer veszélyezteti a baba egészségét. Visszafordíthatatlanul károsíthatja a csecsemő nemi fejlődését.
Javaslatok arra, hogyan kerülhető el a nem kívánt szója táplálék:
Egyszerű szabályként tartsd észben, hogy csak a fermentált szója terméket szabad fogyasztani/ Pl, miso, tempeh, natto, vagy a tradicionálisan készített szójaszósz.
Feltétlenül kerülendő szójatermékek:
- tofu
- szója protein izolátum
- szójabab olaj
- szójatej
- szójasajt. fa. fagylal joghurt
- szója protein
- szója tápszer
- Edamame bab
A nem fermentált szója elkerülése érdekében a legjobb az, ha nem feldolgozott ételeket/ konzerveket, mártásokat, leveseket, egyes felvágottak stb./ vásárolsz, hanem teljes értékű ételt.
Ha mégis csomagolt ételt vásárolsz, nézd meg tartalmaz-e szóját.
Kb 3 héten keresztül mostanáig minden nap ettem fermentált szójajoghurtot. /15O mg gyümölcsöset/, miközben Allegrát szedtem a parlagfü allergiámra.
Ezen idő alatt érzékeny lett különösen a bal mellem. / korábban:2 hónapja voltam mammoráfián, negativ volt a lelet, nőgyógy rákszürő szintén/
3 hét után pluszba egy kb. kisebb diónyi fájdalmas csomó keletkezett a nagy szeméremajak falában.
Akkor jöttem rá, hogy az Alpro joghurt okozhatta.
A csomó már kifakadt és már nem fáj erősen, de még mindig maradt a duzzanatból. A mell még érzékeny./72 éves vagyok/
Köszönöm válaszát.
Nagyon szívesen válaszolok, de nem kaptam kérdést.
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy a fenti infók milyen forrásból származnak, hiszen pro és kontrák olvashatóak a net-n.
Mi pl.szeretjük a szójakockákkal készült pörköltet, rendkívül finom a szójaszeletek kisütve vagy akár rántva. Viszonylagos rendszerességgel fogyasztjuk az elmúlt hónapokban, hetente 2-3-szor. Ettől függetlenül sok nyers salátát eszünk, összességében hústerméket rendkívül ritkán, havonta 1-2 alkalommal fogyasztunk. Most akkor készüljünk fel arra, hogy az elkövetkezendő időben valami félelmetes betegség lesz úrrá rajtunk?
Kedves Marianna!
A forrás: https://www.mercola.com/. ezen felül számos más forrás is van, valamint a saját tapasztalataim. Léteznek azonban ellentétes források is. Nehéz kiigazodniu, ezért is tanítom az intuitív étkezést, hogy mindenki megérezze, hogy számára milyen étel fogyasztása a megfelelő. A táplálkozási trendek félrevezetőek lehetnek. A szójatermesztés egyébként hatalmas üzlet.