Barion Pixel

Étkezés kihívás- 5. hét

A visszavezetendő ételek listája és mire figyeljünk

Alapelv a visszavezetéshez

  • Lassan, egyenként kell visszavezetni az ételeket, hogy lásd, okoznak-e panaszt (pl. fáradtság, bőrpirosság, ízületi fájdalom, emésztési zavar).

  • Legalább 3 napig figyelj egy új ételt, mielőtt a következőt hozzáadod. Ez az egy hét egy gyorsított minta visszavezetés. A legjobb, ha 3 naponta vezetsz vissza egy-egy ételt.

  • Ha panasz jelentkezik, akkor hagyd ki újra 4–6 hétig, majd újra próbálhatod.


 Visszavezetési sorrend

 1. Biztonságosabbak (4- 6 hét után fokozatosan)

  • Tökfélék húsa (cukkini, sütőtök, spárgatök) – mag és héj nélkül.

  • Paprika húsa – mag nélkül.

  • Paradicsom húsa – héj és mag nélkül, csak később, a paprikát követően.

  • Padlizsán – sózás, állni hagyás után, kis adagban.

  • Édesburgonya – mérsékelt mennyiségben.

  • Rizs (fehér basmati vagy jázmin) – kis adagban, ritkán.

  • Pszeudo-gabonák: quinoa, köles, amaránt – jól átmosva, főzve.


 2. Feltételesen visszavehetők (később, ha nincs panasz)

  • Hüvelyesek (csicseriborsó, lencse, bab) → csak csíráztatva vagy kuktában főzve.

  • Kukorica → nagyon sok embernél okoz tünetet, ezért csak óvatosan, ritkán.

  • Kemény, érlelt sajtok → parmezán, pecorino, juh-/kecskesajt.

  • Erjesztett tejtermékek → kefir, joghurt juh- vagy kecsketejből, ha jól tolerált.

  • Burgonyát  csak a legvégén, óvatosan. Mindig hámozva, jól megfőzve/sütve próbáld ki. Gyakran ízületi panaszt okoz, így egyeseknél inkább tartósan kerülendő.

 3. Inkább tartósan kerülendők

  • Gluténtartalmú gabonák: búza, árpa, rozs.

  • Tehéntej, ha nem A2-es forrásból származik. Vaj és tejföl fogyasztható A1 forrsából is, ha nem okoz panaszt

  • Szója minden formában.

  • Földimogyoró.

  • Finomított cukor, liszt, ipari ételek.


 Hogyan vezesd vissza?

  1. Válassz ki 1 ételt (pl. héj- és mag nélküli cukkini).

  2. Egyél belőle 2–3 napig kis mennyiséget.

  3. Figyeld a tested reakcióit:

    • Emésztés (puffadás, széklet, görcs)

    • Bőr (pirosság, viszketés, ekcéma)

    • Ízület (fájdalom, merevség)

    • Közérzet (fáradtság, fejfájás, migrén)

  4. Ha nincs panasz, akkor maradhat az étrendben.

  5. Ha van panasz  azonnal hagyd el, és próbáld újra csak 4–6 hét múlva.

  6. Utána jöhet a következő étel.


 Így lesz egy fokozatos, biztonságos visszavezetési útmutató, amivel pontosan látod, mi illik hozzád, és mi nem.

 Ez a lassú visszavezetés biztonságos, mert így pontosan látod, mi illik hozzád és mi nem.

31.nap

(új étel: tökfélék húsa – cukkini, sütőtök, spárgatök, mag és héj nélkül)

A – Egyszerű hagyományos

Reggeli – Omlett cukkinihússal

  • 2 tojást felversz, sózod.

  • Serpenyőben kevés kókuszzsírt vagy olívaolajat melegítesz.

  • Beleteszed a tojást, rá a párolt cukkinihúst (héj és mag nélkül).

  • Összesütöd, míg megszilárdul.

Tízórai – Mandula

  • 1 marék mandula natúr formában.

Ebéd – Sült csirkecomb sütőtökkel

  • Csirkecombot sózod, kevés olajjal megszórod, tepsibe teszed.

  • Mellé rakod a felszeletelt sütőtököt.

  • 180 °C-on sütöd kb. 40 percig.

  • Mellé 2 evőkanál nyers savanyú káposzta.

Uzsonna – Zellerkrémleves

  • 1 közepes zellert felkockázol, vízben puhára főzöd, sózod.

  • Botmixerrel pürésíted, ha kell, kevés olajjal krémesíted.

Vacsora – Sült lazac spárgatökkel

  • Lazacfilét sózod, serpenyőben vagy sütőben 180 °C-on megsütöd (kb. 15 perc).

  • Spárgatök húsát meghámozod, kimagozod, felszeleteled, gőz fölött 10 percig párolod.


A+ – Ínyenc hagyományos

Reggeli – Sütőtökkrémleves

  • ½ sütőtököt felkockázol, vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel pürésíted, kevés kókusztejet keversz hozzá, sózod.

  • 5 percig együtt főzöd, amíg krémes lesz.

Tízórai – Dióval töltött sült alma

  • Almát félbevágod, magházát kiszeded.

  • Beleteszel 1–2 dióbelet, kevés fahéjat szórsz rá.

  • 180 °C-on sütöd kb. 15 percig.

Ebéd – Rozmaringos csirkemell sütőtökpürével

  • Csirkemellet sóval, rozmaringgal bedörzsölöd, kevés olajon serpenyőben megsütöd.

  • ½ sütőtököt felkockázol, vízben puhára főzöd, majd pürésíted, sózod.

  • Mellé savanyú káposztát kínálsz.

Uzsonna – Cukkini chips

  • Cukkinihúst vékonyra szeleteled, sütőpapírral bélelt tepsire rakod.

  • Kevés sóval megszórod.

  • 120 °C-on kb. 1 órán át szárítod, amíg ropogós lesz.

  • Mellé avokádót villával összetörsz, sózod, és krémként fogyasztod.

Vacsora – Lazac sütőtökágyon, cukkiniroláddal

  • Lazacfilét sózod, kevés olajjal meglocsolod, 180 °C-on 15 percig sütöd.

  • ½ sütőtököt puhára főzöl, pürésíted, ezt teszed a tányér aljára.

  • Cukkinihúst hosszú szeletekre vágod, párolod pár percig, majd feltekered.

31.nap- Vegán

Új étel: tökfélék húsa – cukkini, sütőtök, spárgatök, mag és héj nélkül)

B – Egyszerű vegán

Reggeli – Chia-puding cukkinihússal

  • 3 evőkanál chiamagot 2 dl mandulatejben beáztatsz 2-3 órára vagy egy éjszakára.

  • Ízesíted fahéjjal.

  • Mellé párolt cukkinihúst adsz (héj és mag nélkül).

Tízórai – Dió és kovászos uborka

  • 1 marék dió natúr formában.

  • 1 kisebb kovászos uborka.

Ebéd – Csicseriborsófasírt sütőtökkel

  • 20 dkg főtt csicseriborsót villával összetörsz.

  • Só, fokhagyma, petrezselyem, 1 evőkanál lenmagliszt mehet bele.

  • Fasírtgolyókat formálsz, sütőben 180 °C-on 20 percig sütöd.

  • Mellé sütőben sült sütőtök szeletek.

  • Plusz 2 evőkanál savanyú káposzta.

Uzsonna – Zellerkrémleves

  • 1 közepes zellert felkockázol, vízben puhára főzöd, sózod.

  • Botmixerrel pürésíted, a végén 1 evőkanál olívaolajjal ízesíted.

Vacsora – Quinoa spárgatökkel

  • 8 dkg quinoát átmosol, majd dupla mennyiségű vízben 15 percig főzöd.

  • Spárgatök húsát meghámozod, kimagozod, felszeleteled, gőz fölött 10 percig párolod.

  • A kettőt összekevered, sózod.


B+ – Ínyenc vegán

Reggeli – Sütőtökös chia-puding

  • 3 evőkanál chiamagot 2 dl kókusztejben beáztatsz.

  • 10 dkg sütőtököt puhára főzöl, pürésíted, hozzákevered a pudinghoz.

  • Ízesíted fahéjjal, tetejére kevés pirított mandulát szórsz.

Tízórai – Quinoa-saláta cukkinihússal

  • 5 dkg quinoát megfőzöl, kihűtöd.

  • Összekevered párolt cukkinihússal és durvára vágott dióval.

  • Sóval, citromlével ízesíted.

Ebéd – Sütőtökös hummusz

  • 20 dkg főtt csicseriborsót 5 dkg főtt sütőtökkel pürésítesz.

  • Ízesíted sóval, citromlével, fokhagymával.

  • Friss zöldségekkel és kovászos uborkával fogyasztod.

Uzsonna – Cukkini tekercsek diókrémmel

  • Cukkinihúst hosszú szeletekre vágod, 3-4 percig párolod.

  • Diót kevés vízzel pürésítesz, sózod.

  • A krémmel megtöltöd a cukkini szeleteket és feltekered.

Vacsora – Quinoával töltött cukkini

  • Cukkini húsát kikaparod, héját félreteszed.

  • 5 dkg főtt quinoát összekevered a kikapart cukkinihússal és fűszerekkel.

  • A héjba visszatöltöd, 180 °C-on 20 percig sütöd.

  • Mellé friss salátát adsz.

Amikor az étrend fontosabb lesz, mint a tested jelzése.....

Amikor az étrend fontosabb lesz, mint a tested jelzése

1. Amikor átesel a ” ló tulsó oldalára”

Sokan kezdenek el étrendi irányzatokat követni (vegán, vegetáriánus, ketogén, paleó, carn, nyers étel, stb.) egészségmegőrzés vagy fogyás céljából.
A kezdeti javulás megerősíti a hitet: „Ez az egyetlen helyes út.”
Egy idő után azonban előfordulhat, hogy a tested jelez – fáradtabb vagy, többször betegszel meg, lassul a regeneráció –, de nem hallgatsz rá, mert a szabály a fontosabbá válik.


2. Miért ragadunk bele?

  • Identitás-összefonódás – „Ez vagyok én” vagyis az étrend a személyiséged részévé válik, és a késsöbbiekben nagyon nehéz beismerni a tévedést.

  • Közösségi megerősítés – a hasonló étrenden élők támogatása, dicsérete fenntartja a hitet, még akkor is ha vakhitről van szó.

  • Félelem a változtatástól – attól tartasz, hogy visszaesel, vagy „elárulod” a módszert.

  • Kollektív torzítás – az adott diétaközösség csak a saját „eredményeit” mutatja, a mellékhatásokról sokszor hallgat. Eősítsd az objektivitásod.


3. A test jelzéseinek figyelmen kívül hagyásának következményei

  • Hiányállapotok (pl. B12-, vas-, cink-, esszenciális aminosav-hiány)

  • Hormonális egyensúly felborulása (nőknél cikluszavar, férfiaknál tesztoszteron-csökkenés)

  • Krónikus fáradtság, ingerlékenység

  • Anyagcsere-lassulás

  • Immunrendszer gyengülése

Az intuitív étkezés lenne a megoldás, de Magyarországon az emberek többsége számára ez a fogalom ismeretlen.


4. Honnan ismered fel, hogy az étrend már nem szolgál?

  • Többször betegszel meg, mint korábban.

  • Állandóan fáradt vagy, még pihenés után is.

  • Ételek után hirtelen leesik az energiaszinted.

  • Érzed, hogy ennél valami mást ,amit kívánsz, de elnyomod, mert „nem fér bele” a szabályokba. És szép lassan eltávolodsz az intuitív érzékelésedtől, a Belső Forrásodtól. A ” fekete mátrix” legfőbb üzenete, ami mindent beárnyékol: A forrás kívül van.  Nem a saját testedben , nem a lelkedben. 

  • Már nem igazi önfeledt öröm az étkezés, hanem szabálykövetés.


5. VitalGalaxy megközelítés – a rugalmas, testkövető táplálkozás

  • Az étrend eszköz, nem vallás – minden szabály csak addig érvényes, amíg támogat.

  • Évszakhoz és állapothoz igazítás – ami télen jó, nyáron nem biztos, hogy az.

  • Tudatos önmegfigyelés – figyeld a közérzeted, alvásminőséged, hormonális jeleket, emésztésed. Beszédesebb, mint az összes külső irányzat együtt. Ez a cél, idáig kell eljutni. Paradox módon ez  a kihívás is szabályrendszerekhez volt kövte, hogy mi ehetsz és mit nem, de a célja a szervezet tisztítása volt, hogy a késöbbiekbe meghalld a saját belső hangod, a tested VALÓDI visszajelzéseit. FONTOS: a cukor, a glutén és a feldolgozott, adalékanyagos ételek szétverik a belső jelzéseket!

  • Az intuitív étkezés a belső hanggal való kapcsolódást kívánná,  de ez Magyaroszágon a kollektív tudatban nagyon gyengén van jelen. A dietetikai irányzatok nem támogatják a belső érzékelést, mert ez nem kontrollálható.

  • Visszavezetés, nem szélsőség – minden étrendi korlátozást rugalmasan és fokozatosan lazítani, ha a tested jelzi.


6. Önellenőrző lista – kiléptél a rugalmas zónából?

  • Ha az étrendi szabályt fontosabbnak érzed, mint a tested jelzését → veszélyzóna.

  • Ha bűntudatod van egy étel elfogyasztása után, amit a tested kívánt → veszélyzóna.

  • Ha az étrendedet félelem vagy csoportnyomás tartja fenn → veszélyzóna.


VitalGalaxy üzenet:
Az egészség nem egy fix szabálykönyv követésében rejlik, hanem a testeddel való élő párbeszédben.
A valódi szabadság nem az, hogy minden meg van tiltva, hanem az, hogy tudod, mikor és hogyan szolgál téged egy étrendi irány, és mikor kell elengedned. Elengedni majd ezt az 1 hónapos kihívást is, hogy végül képes legyél meghallani a tested valódi, torzítatlan üzenetét.

32.nap

(új étel: paprika húsa – héj és mag nélkül)

A – Egyszerű hagyományos

Reggeli – Rántotta paprikahússal

  • 2 tojást felversz, sózod.

  • Serpenyőben kevés olívaolajat vagy kókuszzsírt melegítesz.

  • Beleteszed a tojást, majd a héj és mag nélküli, felcsíkozott piros paprika húsát.

  • Összesütöd, míg a tojás megszilárdul.

Tízórai – Dió és uborka

  • 1 marék dió, mellé egy fél kígyóuborka.

Ebéd – Pulykamell brokkolival és paprikahússal

  • Pulykamellet sózod, serpenyőben kevés olajon megsütöd.

  • Brokkolit rózsáira szeded, sós vízben 5 percig főzöd.

  • Paprikahúst csíkokra vágod, és kevés vízben párolod 5–6 percig.

  • Együtt tálalod.

Uzsonna – Zellerkrémleves

  • 1 közepes zellert puhára főzöl sós vízben.

  • Botmixerrel pürésíted, kevés olívaolajjal krémesíted.

Vacsora – Sült harcsa paprikával

  • Harcsafilét sózod, serpenyőben vagy sütőben 15 perc alatt megsütöd.

  • Paprikahúst csíkokra vágva, kevés olajon párolod 5 percig.

  • A hal mellé tálalod.


A+ – Ínyenc hagyományos

Reggeli – Paprikás tojáskrém

  • 2 tojást keményre főzöl, villával összetöröd.

  • Hozzákeversz apróra vágott párolt paprikahúst (héj és mag nélkül).

  • Sóval, kevés olívaolajjal krémesíted.

Tízórai – Dióval sült paprika

  • Paprikahúst félbevágva sütőbe teszed, 180 °C-on 15 percig sütöd.

  • A végén megszórod darált dióval.

Ebéd – Grillezett pulykamell paprikamártással

  • Pulykamellet sózva, rozmaringgal fűszerezve megsütöd grillserpenyőben.

  • Paprikahúst puhára párolsz, majd botmixerrel pürésíted, sózod.

  • A húst paprikamártással tálalod.

Uzsonna – Brokkoli-paprika krémleves

  • Brokkolit és paprikahúst puhára főzöl.

  • Botmixerrel pürésíted, sózod, kevés kókusztejjel krémesíted.

Vacsora – Harcsa paprikakrémmel

  • Harcsafilét sózva, olívaolajjal meglocsolva 180 °C-on 15 percig sütöd.

  • Paprikahúst puhára főzöl, majd botmixerrel krémesíted, sózod.

  • A halat paprikakrémmel leöntve tálalod.

32.nap- Vegán

(új étel: paprika húsa –  mag nélkül)

B – Egyszerű vegán

Reggeli – Zabkása paprikahússal

  • 5 dkg gluténmentes zabpelyhet 2 dl mandulatejben megfőzöl.

  • Sóval, fahéjjal ízesítheted.

  • Mellé párolt paprikahúst adsz (héj és mag nélkül).

Tízórai – Dió és uborka

  • 1 marék dió, mellé egy fél kígyóuborka.

Ebéd – Lencsefőzelék párolt paprikával

  • 10 dkg lencsét beáztatsz, majd puhára főzöd.

  • Só, babérlevél, fokhagyma adható hozzá.

  • Paprikahúst csíkokra vágva külön párolod, majd a főzelék mellé tálalod.

Uzsonna – Brokkolikrémleves

  • Brokkolit rózsáira szeded, sós vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel pürésíted, kevés olívaolajjal krémesíted.

Vacsora – Quinoa párolt paprikával

  • 8 dkg quinoát átmosol, dupla mennyiségű vízben 15 percig főzöd.

  • Paprikahúst 5 percig párolsz kevés vízben.

  • A kettőt összekevered, sózod.


B+ – Ínyenc vegán

Reggeli – Paprikás tofu-rántotta

  • 10 dkg tofut villával összetörsz, serpenyőben olívaolajon pirítod.

  • Hozzáadsz csíkokra vágott paprikahúst.

  • Sóval, kurkumával ízesíted.

Tízórai – Sült paprika dióval

  • Paprikahúst félbevágva tepsibe teszed.

  • 180 °C-on 15 percig sütöd.

  • Tálaláskor darált diót szórsz rá.

Ebéd – Paprikás babragu

  • 10 dkg fehérbabot beáztatsz, majd puhára főzöl.

  • Paprikahúst puhára párolsz, majd a babhoz kevered.

  • Sóval, petrezselyemmel ízesíted.

Uzsonna – Brokkoli–paprika krémleves

  • Brokkolit és paprikahúst együtt puhára főzöl.

  • Botmixerrel krémesíted, kevés kókusztejjel lágyítod.

Vacsora – Quinoa zöldséges paprikaöntettel

  • 8 dkg quinoát megfőzöl.

  • Paprikahúst puhára főzöl, botmixerrel krémesíted, sózod.

  • A quinoát és párolt zöldségeket (pl. cukkini, répa) paprikakrémmel leöntve tálalod.

Intuitív étkezés bevezetése

5. hét – Intuitív étkezés bevezetése

(A testtel való párbeszéd újraépítése)

Miért most?

A szigorú 4 hét alatt kiiktattad a legnagyobb „zajforrásokat” (gyulladást okozó, lektindús, vércukor-ingadozást keltő ételek). Ezután a belső érzékelésed tisztább, ezért az ételválasztás már nem annyira külső szabály, hanem belső iránytű alapján történhet.


Az intuitív étkezés alapelvei (VitalGalaxy verzióban)

  1. Figyelem a testre – nem a szabályra
    – Minden étkezés előtt tedd fel: „Valóban éhes vagyok, vagy mást keresek?”

  2. A test jelzi az igényeket
    – Ha sót kívánsz, lehet ásványianyag-hiányod van. Ha húst, lehet fehérjére van szükséged.

  3. Nincs tiltás – csak tudatos választás
    – Egy étel nem „bűn”, hanem információ: megnézed, hogyan hat rád, és annak megfelelően döntesz.

  4. A jóllakottság tisztelete
    – Ne egyél túl a jóleső ponton; tanuld meg felismerni, mikor adja a tested a „köszönöm, elég” jelzést. Ez az 1 hónapos kivívás alatt nekem sem volt mindig könnyű, valamikor többet ettem, mint amit a szervezetem megkívánt volna.


Gyakorlatok az 5. héten

  • „Érzés” napló: írd le 3 napig minden étkezés után, hogyan érzed magad (energia, hangulat, emésztés).

  • Csendes falat: naponta legalább egy étkezésnél 5 falatot teljes figyelemmel, lassan egyél, hogy észrevedd az ízeket és a testreakciókat. Erre illesztettem be kezdeti segítségként az első moulban az Evő meditációt.

  • Visszavezetés lassan: minden héten 1–2 új ételt próbálj ki, figyelve, mit jelez a tested.


Üzenet: Az intuitív étkezés nem „szabad zabálás”, hanem a testtel való tudatos, szeretetteljes együttműködés. A 4 hetes alapozás után ez a kulcs a hosszú távú fenntarthatósághoz.

33.nap

(új étel: édesburgonya)

A – Egyszerű hagyományos

Reggeli – Főtt tojás édesburgonya pürével

  • 2 tojást keményre főzöl.

  • 1 kisebb édesburgonyát meghámozol, kockákra vágod, sós vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel vagy villával pürésíted.

  • A tojással együtt fogyasztod.

Tízórai – Dió és savanyú káposzta

  • 1 marék dió, mellé 2 evőkanál nyers savanyú káposzta.

Ebéd – Csirkeragu édesburgonyával

  • Csirkemellet falatnyi kockákra vágsz, kevés olajon fehéredésig pirítod.

  • Hozzáadsz 1 kockázott sárgarépát és 1 kisebb kockázott édesburgonyát.

  • Sóval, babérlevéllel fűszerezed, kevés vízben puhára főzöd.

Uzsonna – Sütőtökkrémleves

  • 20 dkg sütőtököt felkockázol, vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel krémesíted, sózod.

Vacsora – Sült pisztráng édesburgonyával

  • Pisztrángot sóval bedörzsölsz, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

  • Édesburgonyát szeletekre vágod, sütőpapíron melléteszed, együtt sütöd.


A+ – Ínyenc hagyományos

Reggeli – Édesburgonyás tojáslepény

  • 1 kisebb édesburgonyát lereszelsz, serpenyőben kevés olajon puhára párolod.

  • 2 felvert tojást ráöntesz, sózod.

  • Lassan átsütöd, mint egy lepényt.

Tízórai – Dióval töltött sült édesburgonya

  • 1 kisebb édesburgonyát héjában megsütsz 180 °C-on kb. 30 perc alatt.

  • Félbevágod, belsejét kicsit kikaparod, dióval összekevered.

  • Visszatöltöd, még 10 percre visszateszed a sütőbe.

Ebéd – Rozmaringos csirkemell édesburgonya gratinnal

  • Csirkemellet sózva, rozmaringgal fűszerezve serpenyőben megsütöd.

  • Édesburgonyát hajszálvékony szeletekre vágod, egy kisebb tálba rétegezed.

  • Sózod, kevés kókusztejjel meglocsolod, sütőben 180 °C-on 25 perc alatt megsütöd.

Uzsonna – Édesburgonya krémleves

  • 1 kisebb édesburgonyát felkockázol, vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel krémesíted, sóval ízesíted.

Vacsora – Pisztráng édesburgonya pürével

  • Pisztrángot sózva, olajjal meglocsolva sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

  • Édesburgonyát puhára főzöl, vajjal (vagy ghível) pürésíted.

  • A halat a pürével együtt tálalod.

33.nap- Vegán

(új étel: édesburgonya)

B – Egyszerű vegán

Reggeli – Édesburgonyás zabkása

  • 5 dkg gluténmentes zabpelyhet 2 dl mandulatejben megfőzöl.

  • 1 kisebb édesburgonyát felkockázol, sós vízben puhára főzöl, majd villával összetöröd.

  • A pürét a zabkásához kevered, fahéjjal ízesíted.

Tízórai – Savanyú káposzta és tökmag

  • 2 evőkanál nyers savanyú káposzta.

  • 1 marék tökmag natúr formában.

Ebéd – Édesburgonyás lencsefőzelék

  • 10 dkg lencsét beáztatsz, majd puhára főzöd.

  • Hozzáadsz 1 kockázott édesburgonyát, sózod, babérlevéllel ízesíted.

  • Botmixerrel részben pürésítheted, hogy sűrűbb legyen.

Uzsonna – Sütőtökkrémleves

  • 20 dkg sütőtököt felkockázol, vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel krémesíted, sózod.

Vacsora – Sült édesburgonya salátával

  • 1 kisebb édesburgonyát felkarikázol, sütőben 180 °C-on 25 percig sütöd.

  • Mellé friss zöldsalátát adsz (uborka, salátalevél, retek).


B+ – Ínyenc vegán

Reggeli – Fahéjas édesburgonya puding

  • 1 kisebb édesburgonyát puhára főzöl, majd botmixerrel krémesíted.

  • Hozzákeversz 2 dl kókusztejet és 1 tk fahéjat.

  • 1 marék pirított mandulával megszórod.

Tízórai – Édesburgonya chips

  • 1 kisebb édesburgonyát hajszálvékony szeletekre vágsz.

  • Sütőpapírra rakod, kevés olajjal meglocsolod.

  • 140 °C-on 40 percig sütöd, amíg ropogós lesz.

Ebéd – Édesburgonya curry csicseriborsóval

  • 1 kisebb édesburgonyát kockázol, kevés olajon megpirítod.

  • Hozzáadsz 10 dkg főtt csicseriborsót, 1 dl kókusztejet és curry fűszert.

  • 15 perc alatt készre főzöd, quinoával tálalod.

Uzsonna – Édesburgonya krémleves

  • 1 kisebb édesburgonyát felkockázol, vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel krémesíted, sóval, gyömbérrel ízesíted.

Vacsora – Édesburgonya falafel tahini szósszal

  • 20 dkg főtt csicseriborsót és 10 dkg főtt édesburgonyát villával összetörsz.

  • Só, fokhagyma, petrezselyem mehet bele.

  • Kis golyókat formálsz, sütőben 180 °C-on 25 perc alatt megsütöd.

  • Tahini (szezámpaszta + citromlé + víz + só) szósszal tálalod.

Intuitív étkezés – Gyakorlatok a testjelzések visszanyeréséhez

Az intuitív étkezés célja nem a „tökéletes étrend” megtalálása, hanem a saját tested jelzéseinek visszanyerése és követése.
Ez egy tanulási folyamat, ahol a külső szabályok helyett újra a belső iránytű vezet.


1. Éhség–jóllakottság skála

  • Képzelj el egy 0–10 skálát:
    0 = teljes éhség (szédülés, remegés)
    10 = túlzott jóllakottság (feszülő has, kényelmetlenség)

  • Étkezés előtt mérd fel, hol állsz a skálán.

  • Ideális kezdet: 3–4 (már érzed az éhséget, de nem vagy farkaséhes).

  • Étkezés után állj meg, és értékeld újra. 6–7 körül hagyd abba, amikor jóllakott vagy, de nem tele. Nem egyszerű, tudom (-:


2. Tudatos falat technika

  • Válassz egy ételt, és az első három falatnál figyeld meg:

    • Az ízeket

    • Az illatot

    • A textúrát

    • A tested reakcióját

  • Lassíts, rágj legalább 15–20-szor.

  • Figyeld, mikor csökken egy kicsit az élvezet – ez gyakran jelzi, hogy a testednek elég volt.


3. Test-szkennelés étkezés előtt

  • 1–2 percig csukott szemmel figyeld a tested:

    • Hol érzed az éhséget? Gyomorban? Torokban? Fejben?

    • Van-e feszültség vagy nyugalom?

  • Ez segít megkülönböztetni a fizikai éhséget (test szükséglete) a lelki éhségtől (unalom, stressz, érzelem).


4. Érzelem–étel napló

  • Minden étkezésnél írd le röviden:

    • Mit ettél

    • Milyen érzés előzte meg

    • Milyen érzés követte

  • 1–2 hét után meglátod, mely helyzetekben eszel valójában nem a tested igénye miatt.


5. Kísérleti napok

  • Válassz egy napot, amikor nincs étkezési terv, csak a testedre figyelsz:

    • Éhségérzet → eszel

    • Jóllakottság → abbahagyod

  • Figyeld: más az adag, az időzítés vagy az ételfajta, mint megszoktad?


6. Tiltás helyett megengedés

  • Ha valami „tiltott ételnek” számított, engedd meg magadnak kis adagban.

  • Figyeld, mi történik a testedben és a fejedben:

    • Csökken a sóvárgás?

    • Jobban érzed magad, ha nem tilos?


7. A belső és külső hang szétválasztása

  • Belső hang: „Most jólesne egy meleg leves, mert fázom.”

  • Külső hang: „Most kell ennem, mert dél van.”

  • Gyakorlat: egy héten keresztül minden étkezésnél nevezd meg, melyik hang vezérelt.


8. Étkezés közbeni szünet

  • Félidőben tedd le az evőeszközt.

  • Vegyél 3 mély levegőt.

  • Kérdezd meg: „Kell még, vagy most pont jó?”


9. Alvás és stressz figyelése

  • Jegyezd fel, hogyan hat a pihenés minősége és a stressz szintje az étvágyadra.

  • Gyakran nem az étel a fő tényező, hanem a fáradtság vagy az idegesség.


10. „Következő étkezés” előrejelzés

  • Étkezés után becsüld meg, mikor leszel újra éhes.

  • Amikor valóban megéhezel, hasonlítsd össze a becslést a valósággal.

  • Ez erősíti a testérzékelést és a tudatos tervezést.

34.nap

(új étel: rizs)

A – Egyszerű hagyományos

Reggeli – Zöld turmix

  • 1 marék spenótot, ½ uborkát, ½ citrom levét és 1 szelet friss gyömbért turmixolsz 2 dl vízzel.

Tízórai – Dió és savanyú uborka

  • 1 marék dió.

  • 1 kisebb savanyú uborka.

Ebéd – Lazac rizzsel

  • 1 lazacfilét sózol, serpenyőben kevés olajon megsütöd (mindkét oldal 5-6 perc).

  • 5 dkg basmati rizst átmosol, majd dupla vízben puhára főzöl (15 perc).

  • Lazaccal együtt tálalod.

Uzsonna – Brokkolikrémleves

  • 20 dkg brokkolit rózsáira szedsz, sós vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel pürésíted, kevés olívaolajjal ízesíted.

Vacsora – Csirke curry rizzsel

  • 15 dkg csirkemellet felkockázol, kevés olajon fehéredésig pirítod.

  • Hozzáadsz curry fűszert, kevés vízzel puhára főzöd (15 perc).

  • Mellé 3-4 evőkanál főtt basmati rizst adsz.


A+ – Ínyenc hagyományos

Reggeli – Rizses tojáslepény

  • 2 tojást felversz, sózod.

  • Kevés olajon megsütöd, közben 2 evőkanál főtt rizst keversz bele.

  • Frissen aprított petrezselyemmel megszórod.

Tízórai – Sült alma diós rizzsel

  • 1 almát félbevágva magház nélkül megsütsz 180 °C-on 15 percig.

  • Mellé 2 evőkanál főtt rizst összekeversz darált dióval és fahéjjal.

Ebéd – Grillezett lazac rizses zöldségraguval

  • Lazacfilét sózva, olívaolajjal meglocsolva grillserpenyőben megsütöd.

  • 1 cukkinit és 1 répát kockára vágva párolsz, majd 2 evőkanál főtt rizzsel összekevered.

  • A lazac mellé tálalod.

Uzsonna – Rizses brokkolikrémleves

  • 15 dkg brokkolit puhára főzöl.

  • 2 evőkanál főtt rizst hozzáadsz.

  • Botmixerrel krémesíted, kevés sóval és fokhagymával ízesíted.

Vacsora – Csirke kókusztejes rizzsel

  • Csirkemellet sózva, kevés olajon megpirítasz.

  • Felöntöd 1 dl kókusztejjel, curryvel ízesíted, 15 percig főzöd.

  • Mellé főtt jázminrizst adsz.

34.nap- Vegán

(új étel: rizs)

B – Egyszerű vegán

Reggeli – Zöld turmix

  • 1 marék spenótot, ½ uborkát, ½ citrom levét és egy kisebb darab gyömbért turmixolsz 2 dl vízzel.

Tízórai – Dió és savanyú uborka

  • 1 marék dió.

  • 1 kisebb savanyú uborka.

Ebéd – Tofu-zöldség wok rizzsel

  • 10 dkg tofut kockákra vágsz, kevés olajon átpirítod.

  • 1 répát és ½ cukkinit vékony csíkokra vágsz, hozzáadod, 5 percig pirítod.

  • 5 dkg basmati rizst átmosol, majd dupla vízben puhára főzöl (15 perc).

  • A tofus-zöldséget a rizzsel tálalod.

Uzsonna – Brokkolikrémleves

  • 20 dkg brokkolit rózsáira szedsz, sós vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel pürésíted, kevés olívaolajjal ízesíted.

Vacsora – Zöldséges curry rizzsel

  • 1 répát és 1 cukkinit kockázva kevés olajon pirítasz.

  • Curry fűszerrel megszórod, majd felöntöd 1 dl kókusztejjel.

  • 10 percig főzöd, majd 3-4 evőkanál főtt jázminrizzsel tálalod.


B+ – Ínyenc vegán

Reggeli – Rizskása gyümölccsel

  • 5 dkg jázminrizst lassan, 2 dl mandulatejben puhára főzöl (20–25 perc).

  • Fahéjjal ízesíted, a végén kevés áfonyát vagy málnát keversz bele.

Tízórai – Sült alma diós rizzsel

  • 1 almát félbevágva, magház nélkül 180 °C-on 15 percig sütöd.

  • Mellé 2 evőkanál főtt rizst összekeversz darált dióval és fahéjjal.

Ebéd – Zöldséges rizottó tofuval

  • ½ vöröshagymát apróra vágva kevés olajon megdinsztelsz.

  • Hozzáadsz 5 dkg rizst, felöntöd vízzel, folyamatosan keverve puhára főzöd.

  • Közben 1 répát és ½ cukkinit felkockázol, a főzés közepén hozzáadod.

  • A végén 10 dkg grillezett tofut keversz bele.

Uzsonna – Rizses brokkolikrémleves

  • 15 dkg brokkolit puhára főzöl.

  • Hozzáadsz 2 evőkanál főtt rizst.

  • Botmixerrel krémesíted, kevés sóval és fokhagymával ízesíted.

Vacsora – Quinoa–rizs Buddha-tál

  • 4 dkg rizst és 4 dkg quinoát külön-külön megfőzöl.

  • ½ avokádót, 1 kisebb céklát és ½ répát felszeletelve hozzáadsz.

  • Együtt tálalod, olívaolajjal meglocsolva.

Miért nem diéta, hanem az önképváltás ad tartós eredményt

1. A diéta kudarcának beépített okai

A legtöbb diéta átmeneti sikerrel jár, majd hónapok vagy évek múlva a kilók visszatérnek. Ez nem azért van, mert a diétázó „gyenge” lenne, hanem mert a diéta kívülről kényszerített szabályrendszer.

  • A diéta ideiglenesnek érződik, vagyis tudat alatt számolunk a diéta végeztének pillanatával. Nem tudjuk elképzelni, hogy ez örökk tartson.

  • Amint a külső kontroll megszűnik, a régi identitás, önkáp visszahúz a korábbi szokásokhoz.

  • Az „én diétázom” állapot nem ugyanaz, mint az „én egészségesen élek” identitás. Az étkezés lifestyle legyen, vagyis életmód.


2. Az identitás ereje

Az emberi viselkedés legmélyebb mozgatórugója az önazonosság.
Amit igaznak hiszünk magunkról, ahhoz tudattalanul is igazodni fogunk:

  • Ha valaki „mindig édesszájúként” látja magát, akkor bármilyen diéta után visszatér a süteményhez.

  • Ha viszont az identitása az, hogy „én az vagyok, aki tápláló ételekkel tölti fel a testét”, akkor ez nem erőfeszítés, hanem természetes választás lesz.


3. A tartós változás három szintje

James Clear szokáspszichológiai modellje szerint:

  1. Eredmény szint – „Le akarok fogyni 10 kilót” (külső cél)

  2. Folyamat szint – „Hetente 3× sportolok” (szokások)

  3. Identitás szint – „Én egy aktív, egészségtudatos ember vagyok” (belső meggyőződés)

A legtöbb diéta az 1. szinten ragad, néhány eljut a 2.-ig, de a tartós eredményt az identitás szintű változás adja.


4. Hogyan lesz az étkezés identitás kérdés?

  • Nem tiltás, hanem választás: Ahelyett, hogy „nem ehetem meg”, inkább: „én nem eszem ilyet, mert nem illik ahhoz, aki vagyok”.

  • Nem rövid táv, hanem életmód: Nem 4-6 hétre, hanem a teljes jövődre tervezel.

  • Nem mások szabályai, hanem saját értékrend: A tested igényeit figyeled, nem az aktuális divatdiétát.


5. Az identitásváltás lépései

  1. Önreflexió – fel kell ismerned a jelenlegi identitásodat és mintáidat.

  2. Új történet – megfogalmazod, ki akarsz lenni.

  3. Kis szokások – olyan apró cselekvéseket építesz be, amelyek ezt az új identitást erősítik.

  4. Következetesség – nem tökéletességre, hanem hosszú távú stabilitásra törekszel.

Ezek a lépések a Tudatos teremtés csodája tanfolyamomban az aktiváló meditációkkal együtt az alapot adják, és nemcsak az étkezéssel, hanem az élet minden területével kapcsolatban.


6. Önreflexiós kérdéssor – az identitásváltás kulcsa

(Kitölthető jegyzetfüzetbe vagy nyomtatva)

1. Ki vagyok most?

  • Hogyan írnám le magam az étkezési szokásaim alapján?

  • Milyen szavakat használnék magamra? (pl. „fegyelmezett”, „mindig nasizós”)

  • Milyen mintákat vettem át a családomtól?

2. Ki akarok lenni?

  • Ha 1 év múlva visszanéznék, milyen változásokat szeretnék látni?

  • Milyen érzés lenne „új emberként” élni?

  • Milyen szokások illenének ehhez?

3. Miért fontos ez nekem?

  • Mi a valódi okom, amiért változtatni akarok?

  • Kinek szeretnék példát mutatni?

  • Mi az, amit soha többé nem akarok megtapasztalni a testemmel kapcsolatban?

4. Mik a legnagyobb akadályaim?

  • Milyen helyzetekben szoktam feladni?

  • Mi az a 2–3 legnagyobb csapda, amibe rendszeresen beleesem?

  • Hogyan tudnám ezeket tudatosan kezelni?

5. Milyen új történetet írok magamról?

  • „Én az vagyok, aki…”

  • Hogyan nézne ki egy átlagos napom ezzel az új identitással?

  • Mi lesz az első apró szokás, amivel ma elkezdem?


7. Miért működik ez hosszú távon?

  • Nem a „mit eszel” a fő kérdés, hanem „ki vagy közben”.

  • Ha az identitásodban megerősödik az „egészséges ember” kép, akkor az egészséges döntések maguktól jönnek.

  • Nem kell akaraterőre építeni – az új identitás automatikusan húzza magával a szokásokat.


Összegzés:
A diéta ideiglenes, az identitás tartós.
Ha valóban meg akarod változtatni az életed, nem csak az ételedet kell kicserélni, hanem azt, aki eszik. Ez már túl van az étkezésen, az önfejlesztés irányvonalába vezet, aminek a végső lépése, nem is az , hogy kivé akarok válni, hanem ki is vagyok ott legbelül valójában, ami a Belső Napod tiszta fényéhez vezet. Már nem önfejlsztés, hanem önfelismerés.

35. nap

(új étel: quinoa / köles / amaránt)

A – Egyszerű hagyományos

Reggeli – Quinoa-kása áfonyával

  • 5 dkg quinoát szűrőn alaposan átmosol.

  • 2 dl mandulatejben lassan, 15 perc alatt puhára főzöd.

  • A végén 1 marék áfonyát keversz bele.

Tízórai – Mandula és savanyú káposzta

  • 1 marék mandula.

  • 2 evőkanál nyers savanyú káposzta.

Ebéd – Csirkemell kölessel

  • 10 dkg csirkemellet sóval bedörzsölve serpenyőben megsütsz.

  • 5 dkg kölest átmosol, dupla mennyiségű vízben puhára főzöl (15–20 perc).

  • Csirkemell mellé köretként tálalod, párolt zöldséggel (pl. brokkoli).

Uzsonna – Zellerkrémleves

  • 1 közepes zellert puhára főzöl sós vízben.

  • Botmixerrel krémesíted, kevés olívaolajjal ízesíted.

Vacsora – Amaránt zöldségekkel

  • 5 dkg amarántot átmosol, 2 dl vízben lassan, 20 perc alatt puhára főzöl.

  • Mellé párolt zöldséget (répa, cukkini) adsz.


A+ – Ínyenc hagyományos

Reggeli – Amarántkása dióval és fahéjjal

  • 5 dkg amarántot átmosol, majd 2 dl mandulatejben 20 perc alatt puhára főzöl.

  • A végén 1 tk fahéjjal és aprított dióval megszórod.

Tízórai – Sült paprika csirkemell csíkokkal

  • Paprikahúst csíkokra vágva, kevés olajon megsütöd.

  • Mellé pár falat sült csirkemell kerül.

Ebéd – Quinoás csirkesaláta gránátalmával

  • 5 dkg quinoát puhára főzöl.

  • 10 dkg sült csirkemellet felcsíkozol.

  • Összekevered a quinoát, a csirkét és 2 evőkanál gránátalma magot.

  • Kevés olívaolajjal meglocsolod.

Uzsonna – Kölesfasírt

  • 5 dkg főtt kölest összekeversz reszelt sárgarépával és 1 tojással.

  • Sózod, kis golyókat formálsz, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

Vacsora – Amaránt töltött paprika

  • Paprikahúst félbevágod, héját és magját eltávolítod.

  • 5 dkg főtt amarántot összekeversz párolt zöldségekkel (répa, brokkoli).

  • A paprikákba töltöd, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

35. nap- Vegán

(új étel: quinoa / köles / amaránt)

B – Egyszerű vegán

Reggeli – Quinoa-kása áfonyával

  • 5 dkg quinoát szűrőn alaposan átmosol.

  • 2 dl mandulatejben lassan, 15 perc alatt puhára főzöl.

  • A végén 1 marék áfonyát vagy málnát keversz bele.

Tízórai – Mandula és kovászos uborka

  • 1 marék mandula.

  • 1 kisebb kovászos uborka.

Ebéd – Sült zöldségek kölessel

  • ½ cukkinit és 1 répát felkockázol, kevés olajjal meglocsolva sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

  • 5 dkg kölest átmosol, dupla mennyiségű vízben puhára főzöl (15–20 perc).

  • A sült zöldségekkel összekeverve tálalod.

Uzsonna – Zellerkrémleves

  • 1 közepes zellert puhára főzöl sós vízben.

  • Botmixerrel krémesíted, kevés olívaolajjal ízesíted.

Vacsora – Amaránt zöldséges tál

  • 5 dkg amarántot átmosol, 2 dl vízben lassan, 20 perc alatt puhára főzöl.

  • Mellé párolt zöldséget adsz (pl. brokkoli, karfiol).


B+ – Ínyenc vegán

Reggeli – Amarántkása dióval és fahéjjal

  • 5 dkg amarántot átmosol, 2 dl kókusztejben lassan, 20 perc alatt puhára főzöl.

  • A végén 1 tk fahéjjal és aprított dióval megszórod.

Tízórai – Quinoa-saláta dióval

  • 5 dkg főtt quinoát összekeversz 1 marék durvára vágott dióval.

  • Citromlével és olívaolajjal meglocsolod.

Ebéd – Quinoa Buddha-tál

  • 5 dkg quinoát puhára főzöl.

  • Mellé ½ avokádót, 1 kisebb céklát és 1 répát szeletelve tálalsz.

  • Olívaolajjal meglocsolod.

Uzsonna – Kölesfasírt

  • 5 dkg főtt kölest összekeversz reszelt répával, 1 evőkanál lenmagliszttel és vízzel.

  • Sózod, kis golyókat formálsz, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

Vacsora – Amaránttal töltött paprika

  • Paprikahúst félbevágod, héját és magját eltávolítod.

  • 5 dkg főtt amarántot összekeversz párolt zöldségekkel (pl. répa, brokkoli).

  • A paprikákba töltöd, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

Ősi magyar asztali áldás – a táplálék szellemi és fizikai megszentelése

Bevezető

Az étel több, mint kalória: információ és energia, amely közvetlen kapcsolatban áll testünk egészségével, érzelmi egyensúlyunkkal és tudatunk tisztaságával. Őseink ismerték ezt a titkot, és az étkezést szertartássá emelték.  Nemcsak a test táplálására, hanem a lélek és a szellem erősítésére is.
Az asztali áldás ősi formái az elemek erejét hívták be az ételbe, hogy az ne csak tápláljon, hanem energetikai védelmet, tisztulást és életenergiát adjon.


Miért fontos az asztali áldás a mai embernek?

A modern élelmiszeripar és a rohanó életmód miatt az étkezés gyakran kapkodó, tudattalan cselekedetté vált. Ilyenkor a szervezetünk:

  • rosszabbul emészti meg a táplálékot,

  • kevésbé szívja fel a tápanyagokat,

  • és gyakran stresszállapotban marad, ami rontja az egészségünket.

Az áldás kimondása lelassítja a folyamatot, átkapcsol paraszimpatikus üzemmódba (nyugalmi- és emésztő rendszer), és pozitív információval programozza a táplálékot.


Az ősi magyar nézőpont

A magyar hagyomány a világot négy alapelem egyensúlyaként látta: Tűz, Víz, Föld, Levegő.
Ezek nem csupán fizikai jelenségek, hanem élet-erők, amelyek:

  • Tűz – cselekvés, átalakulás, életenergia.

  • Víz – tisztaság, érzelmek, áramlás.

  • Föld – biztonság, termékenység, anyagi világ.

  • Levegő – szellem, inspiráció, égi kapcsolat.

Amikor étkezés előtt egy elemi áldást mondunk, behívjuk az adott erőt az ételbe és önmagunkba.


A 4 elemes asztali áldás-sorozat

1. nap – TŰZ

„Hálát adok a Nap tüzének,
mely minden magban életet szított.
E fény ereje járja át testem,
hogy cselekedeteimben a teremtés rendjét szolgáljam.
Áldás.”

Jelentés: A Nap a magyar hagyományban az isteni erő szimbóluma. A Tűz elem bevitele fokozza az életerőt és az anyagcserét, támogatja a tudatos teremtés cselekvő oldalát.


2. nap – VÍZ

„Hálát adok a Vizek erejének,
mely megtisztít, táplál és életet ad.
E táplálékban a tiszta áramlás él,
hogy lényem harmóniában legyen.
Áldás.”

Jelentés: A víz az érzelmek tisztaságát és a rugalmasságot hozza. Tudatos teremtésben a Víz az érzelmi energia megtisztítását jelenti, mert csak tiszta érzelmi háttérrel lehet stabilan manifesztálni.


3. nap – FÖLD

„Hálát adok a Föld Anyának,
ki termő ölében érlelte e javakat.
E táplálék erőssé teszi testem,
és gyökeret ad a szívemnek.
Áldás.”

Jelentés: A Föld stabilitást és anyagi biztonságot ad. A tudatos teremtésnél a Föld elem az eredmények fizikai megnyilvánulását erősíti.


4. nap – LEVEGŐ

„Hálát adok a Levegőnek,
mely élteti minden sejtünkben a szikrát.
Ez az étel a szellememet is táplálja,
hogy tisztán lássam az utamat.
Áldás.”

Jelentés: A Levegő elem a szellemi tisztaságot, kreativitást és inspirációt hozza. Tudatos teremtésben ez az ötletek, látomások és intuíció tiszta csatornája.


Hogyan kapcsolódik a tudatos teremtéshez?

  • Mentális programozás – az áldás kimondása előtt megállunk, fókuszt váltunk, és pozitív képet vetítünk a jövőnkre.

  • Energetikai feltöltés – a szavak rezgése átitatja az ételt, amit aztán a test feldolgoz és beépít.

  • Napi jelenlét gyakorlás – minden étkezésnél gyakorlod a jelenben levést, ami a manifesztáció kulcsa. Evés közben ne a problémáid legyenek a középpontba.


Használati útmutató

  • Minden étkezés előtt mondj egy rövid áldást, a nap sorrendjének megfelelően (Tűz, Víz, Föld, Levegő).

  • Figyeld meg, hogy melyik elem milyen hatást gyakorol rád — lehet, hogy a tested vagy a lelkiállapotod egy-egy elemre jobban reagál. Ezt szintén érezd meg intuitív módon.

  • Ha szeretnéd, a szavakat- ugyanúgy, mint a recepteket – személyre szabhatod. A lényeg, hogy őszinte hála legyen benne, ne pedig kétségek között, kapkodva elmondott felszínes áldás.

36. nap

(új étel: vaj / ghí)

A – Egyszerű hagyományos

Reggeli – Tükörtojás ghín

  • Serpenyőben 1 tk ghít vagy vajat felmelegítesz.

  • Beleütsz 2 tojást, sózod, lassan megsütöd.

Tízórai – Dió és savanyú káposzta

  • 1 marék dió.

  • 2 evőkanál nyers savanyú káposzta.

Ebéd – Pulykasült vajjal és brokkolival

  • 1 pulykamell szeletet sózol, serpenyőben kevés olajon megsütöd.

  • Tálaláskor 1 tk olvasztott vajjal meglocsolod.

  • Köret: párolt brokkoli.

Uzsonna – Sütőtökkrémleves

  • 20 dkg sütőtököt puhára főzöl, botmixerrel pürésíted.

  • A végén 1 tk vajjal krémesíted.

Vacsora – Sült pisztráng párolt zöldséggel

  • Pisztrángfilét sózol, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

  • Mellé párolt zöldségeket (répa, karfiol, brokkoli) adsz.

  • Tálaláskor kevés vajjal meglocsolod.


A+ – Ínyenc hagyományos

Reggeli – Vajas tojáslepény

  • 2 tojást felversz, serpenyőben vajon megsütöd.

  • Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórod.

Tízórai – Vajas sült zöldségek

  • ½ cukkinit és 1 répát felkockázol, sütőben 180 °C-on 20 percig sütöd.

  • Tálaláskor 1 tk olvasztott vajjal meglocsolod.

Ebéd – Vajas csirkemell párolt zöldbabbal

  • 15 dkg csirkemellet sóval fűszerezve serpenyőben megsütsz.

  • Mellé 10 dkg zöldbabot párolsz.

  • Az egészet 1 tk vajjal meglocsolva tálalod.

Uzsonna – Brokkolikrémleves vajjal

  • 20 dkg brokkolit puhára főzöl.

  • Botmixerrel pürésíted, majd 1 tk vajjal krémesíted.

Vacsora – Pisztráng vajas spárgával

  • Pisztrángot sóval bedörzsölve, kevés olajjal meglocsolva sütőben megsütsz (180 °C, 20 perc).

  • Mellé spárgát párolsz 10 percig, majd 1 tk vajjal összeforgatod.

36. nap- Vegán

(új étel: vaj / ghí)

A – Egyszerű hagyományos

Reggeli – Tükörtojás vajon

  • Serpenyőben 1 tk vajat vagy ghít felmelegítesz.

  • Beleütsz 2 tojást, sózod, lassan megsütöd.

Tízórai – Dió és savanyú káposzta

  • 1 marék dió.

  • 2 evőkanál nyers savanyú káposzta.

Ebéd – Pulykamell párolt brokkolival

  • 1 pulykamell szeletet sózol, serpenyőben megsütöd.

  • Tálaláskor 1 tk olvasztott vajjal meglocsolod.

  • Mellé párolt brokkoli.

Uzsonna – Zellerkrémleves

  • 1 közepes zellert puhára főzöl, botmixerrel pürésíted.

  • A végén 1 tk vajat belekeversz.

Vacsora – Sült pisztráng párolt zöldséggel

  • Pisztrángfilét sózol, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

  • Mellé párolt répa és karfiol.

  • Tálaláskor 1 tk vajjal meglocsolod.


A+ – Ínyenc hagyományos

Reggeli – Vajas tojáslepény

  • 2 tojást felversz, serpenyőben vajon megsütöd.

  • Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórod.

Tízórai – Vajas sült zöldségek

  • ½ cukkinit és 1 répát felkockázol, sütőben 180 °C-on 20 percig sütöd.

  • Tálaláskor 1 tk olvasztott vajjal meglocsolod.

Ebéd – Vajas csirkemell párolt zöldbabbal

  • 15 dkg csirkemellet sóval fűszerezve serpenyőben megsütsz.

  • Mellé 10 dkg zöldbabot párolsz.

  • Az egészet 1 tk vajjal meglocsolva tálalod.

Uzsonna – Brokkolikrémleves vajjal

  • 20 dkg brokkolit puhára főzöl.

  • Botmixerrel pürésíted, majd 1 tk vajjal krémesíted.

Vacsora – Pisztráng vajas spárgával

  • Pisztrángot sóval bedörzsölve, kevés olajjal meglocsolva sütőben megsütsz (180 °C, 20 perc).

  • Mellé spárgát párolsz 10 percig, majd 1 tk vajjal összeforgatod.


6. nap – Vegán visszavezetési étrend

(új étel: fermentált kesukrém vagy kesudió-“parmezán”)

B – Egyszerű vegán

Reggeli – Zöldségfasírt kesukrémmel

  • 10 dkg reszelt cukkinit összekeversz 1 ek darált lenmaggal, 2 ek vízzel, sóval.

  • Fasírtgolyókat formázol, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

  • Tálaláskor 1 ek fermentált kesukrémet adsz mellé.

Tízórai – Dió és kovászos uborka

  • 1 marék dió.

  • 1 kisebb kovászos uborka.

Ebéd – Lencseragu kesukrémmel

  • 10 dkg lencsét beáztatsz, majd puhára főzöd.

  • Sóval, babérlevéllel ízesíted.

  • Tálaláskor 1 ek kesukrémet keversz hozzá.

Uzsonna – Sütőtökkrémleves

  • 20 dkg sütőtököt felkockázol, vízben puhára főzöd.

  • Botmixerrel pürésíted, a végén 1 tk kesukrémet keversz bele.

Vacsora – Quinoa párolt zöldségekkel

  • 8 dkg quinoát átmosol, majd dupla vízben 15 perc alatt puhára főzöl.

  • Mellé párolt zöldséget (pl. répa, karfiol, brokkoli) adsz.

  • Tálaláskor kesudió-“parmezánnal” megszórod.


B+ – Ínyenc vegán

Reggeli – Zöldséglepény kesukrémmel

  • 1 kisebb reszelt répát és ½ reszelt cukkinit összekeversz 2 ek darált lenmaggal, 4 ek vízzel, sóval.

  • Serpenyőben kevés olajon lepénnyé sütöd.

  • Tálaláskor 1 ek fermentált kesukrémmel kínálod.

Tízórai – Sült zöldségek kesuparmezánnal

  • ½ padlizsánt és 1 cukkinit felkockázol, tepsiben 180 °C-on 20 perc alatt megsütöd.

  • Tálaláskor reszelt kesuparmezánnal megszórod.

Ebéd – Zöldséges curry kesukrémmel

  • 1 répát és ½ édesburgonyát kockázva kevés olajon megpirítasz.

  • Hozzáadsz curry fűszert, felöntöd 1 dl kókusztejjel.

  • 15 percig főzöd, majd a végén 1 ek kesukrémet keversz bele.

  • Rizzsel vagy quinoával tálalod.

Uzsonna – Brokkolikrémleves kesuparmezánnal

  • 20 dkg brokkolit puhára főzöl.

  • Botmixerrel pürésíted, sózod.

  • A végén 1 ek reszelt kesuparmezánnal megszórod.

Vacsora – Grillezett zöldségtál kesuparmezánnal

  • ½ cukkinit, ½ padlizsánt és 1 répát felkarikázol.

  • Grillserpenyőben kevés olajon átsütöd.

  • Quinoával vagy kölessel tálalod, tetejére reszelt kesuparmezánt szórsz.

Tudatos böjtidőszakok, időszakos böjtölés – a test és a lélek pihenőideje

A böjt évszázadok óta része az emberi kultúrának – nem csupán vallási vagy spirituális gyakorlatként, hanem természetes élettani folyamatként is. Őseink számára a táplálék nem volt állandóan elérhető, így a test időszakos éhezésre és pihenésre is beállt. A modern korban viszont az állandó étel-ellátottság miatt az emésztőrendszer szinte soha nem kap valódi szünetet.

Miért nem szélsőséges a 14–16 órás böjt?

  • Ez nem extrém koplalás, hanem egy időben korlátozott étkezés (pl. vacsora este 18:00-kor, majd reggeli másnap 10:00-kor).

  • A szervezetnek van ideje befejezni az emésztést, és átállni a sejtszintű regenerációra (autofágia).

  • A hormonrendszer, vércukorszint és emésztőenzimek is kiegyensúlyozottabban működnek.


Élettani előnyök

  1. Emésztőrendszer pihenése – csökken a bélben zajló gyulladásos aktivitás.

  2. Sejtszintű tisztulás (autofágia) – a test lebontja a sérült sejteket és fehérjéket.

  3. Hormonális egyensúly – javul az inzulinérzékenység, stabilabb a vércukorszint.

  4. Energia-felszabadulás – nem az emésztés viszi el az erőt, hanem a test más funkciókra tud koncentrálni.


Spirituális tisztulás

  • A böjt megnyitja az érzékelést, mert a test nem a folyamatos táplálék-feldolgozásra fókuszál.

  • Mélyebb jelenlétet hozhat, tisztább gondolatokkal és intuitív felismerésekkel.

  • Ősi magyar hagyományokban a böjt gyakran szertartásokhoz és belső elcsendesedéshez kapcsolódott.

  • A böjt egy csodálaltos spirituális gyakorlat; hogyan emelkedünk felül a test torz kívánságain, és hogyan éljük meg pozitívan, hogy az ember több, mint anyagi test. 

Hogyan végezd?

  1. Fokozatosan – kezdd heti 1–2 alkalommal, majd akár napi szinten is tarthatod.

  2. Hidratálás – a böjtidő alatt víz, gyógynövénytea, citromos víz megengedett.

  3. Minőségi étkezésa böjt nem ellensúlyozza a rossz minőségű táplálékot, csupán átmeneti megkönnyebbülést, esetenként gyógyulást hoz.

  4. Hallgasd a tested – ha szédülsz vagy extrém fáradtságot érzel, rövidíts a böjtidőn.


VitalGalaxy szemszög:
A böjt nem önsanyargatás, hanem tudatos energia-átirányítás: ilyenkor a test a gyógyulásra, a lélek pedig a belső Forrással való kapcsolódásra hangolódhat. Ha a böjt alatt ” nem lóg az orrod”, hanem lelkesen, inspiráltan végzed a javadra válik. Ha nem, a hatás is elmarad.

37. nap

(új étel: tejföl)

A – Egyszerű hagyományos

Reggeli – Omlett tejföllel

  • 2 tojást felversz, sózod.

  • Serpenyőben kevés olajon vagy ghín megsütöd.

  • Tálaláskor 1 evőkanál tejfölt adsz mellé (ha lehet juh/kecske).

Tízórai – Dió és savanyú káposzta

  • 1 marék dió.

  • 2 evőkanál nyers savanyú káposzta.

Ebéd – Marhapörkölt tejföllel

  • 20 dkg marhahúst kockára vágsz, kevés olajon hagymával lepirítod.

  • Sóval, babérlevéllel, pirospaprikával fűszerezed, vízzel felöntöd, puhára főzöd (1–1,5 óra).

  • A végén 1 evőkanál tejfölt keversz bele.

  • Köretnek párolt karfiolt adsz.

Uzsonna – Zöldségkrémleves

  • 1 répát, ½ zellert és 1 kisebb brokkolit puhára főzöl.

  • Botmixerrel pürésíted, sóval ízesíted.

Vacsora – Csirkeszárny tejfölös salátával

  • 3 csirkeszárnyat sózol, sütőben 180 °C-on 30 perc alatt megsütsz.

  • Mellé zöldsalátát adsz (uborka, fejes saláta, retek), amelyet 1 evőkanál tejföllel keversz össze.


A+ – Ínyenc hagyományos

Reggeli – Tojáskrém tejföllel

  • 2 tojást keményre főzöl, villával összetöröd.

  • 1 evőkanál tejföllel és kevés mustárral krémesíted.

  • Sóval, petrezselyemmel ízesíted.

Tízórai – Tejfölös sült paprika

  • Paprikahúst csíkokra vágva 180 °C-on 15 percig sütöd.

  • Tálaláskor 1 evőkanál tejfölt kanalazol rá.

Ebéd – Csirkepaprikás tejföllel

  • 20 dkg csirkemellet falatnyi kockákra vágva kevés olajon lepirítasz.

  • Hozzáadsz 1 tk pirospaprikát, sót, kevés vizet.

  • 20 perc alatt puhára főzöd.

  • A végén 2 evőkanál tejfölt belekeversz, ettől krémes lesz a szósz.

  • Köretnek párolt karfiolt vagy brokkolit adsz.

Uzsonna – Brokkoli–zeller krémleves tejföllel

  • 1 kisebb brokkolit és ½ zellert puhára főzöl.

  • Botmixerrel krémesíted, majd a végén 1 evőkanál tejfölt belekeversz.

Vacsora – Sült pisztráng kapros tejfölmártással

  • 1 pisztrángfilét sózol, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütsz.

  • 2 evőkanál tejfölt kevés citromlével és aprított kaporral kikeversz.

  • A halat ezzel a mártással tálalod, mellé párolt zöldségeket adsz.

37. nap- Vegán

(új elem: krémes növényi tejföl – kesudióból vagy napraforgómagból készítve, nem szójából!)

B – Egyszerű vegán

Reggeli – Tofu helyett: Zöldséges krém kesudiótejföllel

  • ½ avokádót és ½ uborkát pürésítesz.

  • Hozzákeversz 1 evőkanál kesudiótejfölt.

  • Sóval ízesíted, friss zöldséggel fogyasztod.

Tízórai – Dió és savanyú káposzta

  • 1 marék dió.

  • 2 evőkanál nyers savanyú káposzta.

Ebéd – Gombapörkölt kesudiótejföllel

  • 20 dkg gombát felszeletelsz, kevés olajon puhára párolod.

  • Pirospaprikát, sót adsz hozzá, kevés vízzel felöntöd.

  • A végén 1 evőkanál kesudiótejfölt keversz bele.

  • Köretnek párolt karfiol.

Uzsonna – Zöldségkrémleves

  • 1 répát, ½ zellert és 1 kisebb karfiolt puhára főzöl.

  • Botmixerrel pürésíted, sóval ízesíted.

Vacsora – Saláta kesudiótejfölös öntettel

  • Salátalevelet, uborkát, retket és ½ avokádót felaprítasz.

  • 2 evőkanál kesudiótejfölt citromlével és sóval elkeversz.

  • A zöldségeket ezzel az öntettel forgatod össze.


B+ – Ínyenc vegán

Reggeli – Céklás krém kesudiótejföllel

  • 1 kisebb sült céklát és ½ avokádót botmixerrel pürésítesz.

  • Hozzákeversz 1 evőkanál kesudiótejfölt.

  • Kenhető krémként fogyasztod.

Tízórai – Sült paprika kesudiótejföllel

  • Paprikahúst csíkokra vágva 180 °C-on 15 perc alatt megsütöd.

  • Tálaláskor 1 evőkanál kesudiótejfölt kanalazol rá.

Ebéd – Padlizsánragu kesudiótejföllel

  • 1 padlizsánt felkockázol, kevés olajon puhára párolod.

  • Sóval, fokhagymával ízesíted.

  • A végén 2 evőkanál kesudiótejfölt keversz bele.

  • Mellé köretnek quinoát adsz.

Uzsonna – Brokkoli–zeller krémleves kesudiótejföllel

  • 1 kisebb brokkolit és ½ zellert puhára főzöl.

  • Botmixerrel krémesíted, a végén 1 evőkanál kesudiótejfölt keversz hozzá.

Vacsora – Gombapaprikás kesudiótejföllel

  • 20 dkg gombát szeletekre vágsz, olajon párolod.

  • Pirospaprikával ízesíted, kevés vízzel felöntöd.

  • A végén 2 evőkanál kesudiótejfölt keversz bele, így krémes szósz lesz.

  • Mellé párolt zöldségeket (pl. brokkoli, répa) adsz.

Tudatos böjtidőszakok és az intuitív étkezés összhangja

Tudatos böjtidőszakok és az intuitív étkezés összhangja

(14–16 órás könnyű böjt – spirituális tisztulás és emésztőrendszer pihenése)


1. Miért fér meg egymás mellett a böjt és az intuitív étkezés?

Az intuitív étkezés nincs ellentétben az időszakos böjtöléssel – sőt, ha a böjt a test természetes ritmusából fakad, akkor a kettő tökéletesen kiegészíti egymást.

  • Ha reggel valóban nem érzel éhséget, a következő étkezés természetes eltolása akár 14–16 órás „könnyű böjt” formáját is öltheti.

  • Ez nem koplalás, hanem az éhség- és jóllakottságérzet tiszteletben tartása.

  • A rövid böjtidőszakok segítik az emésztőrendszer pihenését, a gyulladások csökkentését és a sejtszintű megújulást.


2. A tudatos böjt egészségügyi és lelki előnyei

  • Emésztőrendszer regenerálódása – több órányi ételmentes időszak alatt a bélrendszer kiürül, pihen és helyreáll.

  • Anyagcsere rugalmasság – a test könnyebben vált zsírégetésre, ami stabilabb energiaszintet ad.

  • Gyulladáscsökkentés – segíthet mérsékelni a krónikus, rejtett gyulladásokat.

  • Spirituális tisztulás – az étel nélküli időszak könnyíti a test rezgését, fokozza a belső érzékelést.

  • Belső Forráshoz kapcsolódás – őseink gyakran böjtöltek szertartások előtt, mert ilyenkor tisztább az intuíció és az üzenetek fogadása.


3. Hogyan illesztheted be intuitív módon?

  • Figyelj az éhségre – ha ébredés után nincs étvágyad, ne erőltesd a reggelit.

  • Hallgass a testedre – ha a böjt közben valódi, erős éhséget érzel, egyél.

  • Időzíts a napirendhez – a 14–16 órás böjt lehet akár 18:00–10:00 vagy 19:00–11:00 között, attól függően, mi természetes számodra.

  • Folyadékbevitel – tiszta víz, gyógynövénytea, cukormentes citromos víz, zöldség -vagy a húsleves leve támogatja a böjtöt.


4. Amikor kerülendő

  • Ha a böjt kényszer vagy bűntudatkeltés eszköze („muszáj kibírnom eddig, különben elrontottam”).

  • Ha figyelmen kívül hagyja a tested valós jelzéseit.

  • Ha túlzott fáradtság, szédülés vagy ingerlékenység lép fel.


5. Ősi magyar hagyomány és böjt

A régi magyar paraszti kultúrában természetes böjtidőszakok voltak, főként vallási és közösségi szertartások előtt.

  • Nem önsanyargatásként, hanem testi-lelki tisztulásként tekintettek rá.

  • Gyakran kapcsolódott hozzá ima, szertartás, ének – így a böjt nemcsak testi, hanem spirituális élmény is volt.


Kulcsüzenet: A tudatos böjtidőszak nem külső kényszer, hanem belső ritmus. Ha így közelíted meg, az intuitív étkezés egyik legtermészetesebb kiegészítője lesz, és nemcsak az egészségedet, hanem a belső Forrással való kapcsolatodat is erősíti, ha megtanulsz rákapcsolódni.

Hosszú böjtök veszélyei

A legtöbb ember számára a hosszú, 3 napnál hosszabb vízböjt nemhogy nem szükséges, de sokszor kifejezetten kockázatos is lehet, főleg, ha nincs orvosi felügyelet vagy nincs mögötte tudatos felkészülés.

Bár rövid ideig a szervezet képes alkalmazkodni a teljes táplálékmegvonáshoz, a hosszú vízböjt:

  • Feleslegesen megterheli a szervezetet – az anyagcsere lassulhat, az izmokból fehérjét vonhat el, ami gyengíti a testet.

  • Stresszhatást válthat ki – a túlzott kortizol-termelés (stresszhormon) épp ellentétes hatású lehet a hormonális egyensúlyra és a fogyásra.

  • Átmeneti eredményt ad – a súlyvesztés nagy része víz és glikogén formájában történik, ami visszatér, amint újra eszel.

Ezzel szemben a helyesen felépített, hosszú távon tartható étrend (például a glutén- és  lektinszegény, alacsony inzulinterhelésű étrend) folyamatosan támogatja:

  • a zsírégetést,

  • a bélflóra egyensúlyát,

  • a hormonrendszer optimális működését,

  • az energia szinten tartását.

A rövid, tudatos böjtidőszakok (14–16 órás időszakos böjt) viszont természetes módon illeszthetők a mindennapokba, és nem állnak ellentétben az intuitív étkezéssel. Sőt:

  • hagynak teret a test jelzéseinek meghallására,

  • pihentetik az emésztőrendszert,

  • segítik a sejtszintű regenerációt,

  • fokozzák az inzulinérzékenységet.

Összességében: a hosszú, extrém böjtök helyett sokkal hatékonyabb a kiegyensúlyozott, természetes alapanyagokon nyugvó táplálkozás, amit időszakosan enyhe böjtidőszakokkal támogatunk, így elkerülhetők a szélsőségek és a visszaesés veszélye.

Hogyan sózz okosan?

A Só  az élet íze vagy az EU  ellensége?

A só ősidők óta a túlélés és a bőség szimbóluma.
A magyar népmesékben is megjelenik: „Úgy szeretlek, mint az emberek a sót.” – mert nélküle nincs élet. Mégis, ma a sót bűnbaknak tették meg: az uniós propaganda szerint a só „a magas vérnyomás fő oka”.

De vajon tényleg így van? És miért kellett Magyarországnak vakon átvennie az EU sócsökkentő programját?


 Az EU sóellenes háborúja

  • Az Európai Unió évről évre kötelezően csökkenti a sót az élelmiszerekben.

  • Az iskolákban a sótartót már nem teszik ki az asztalra, úgy kell még a tanárnak is ” kikönyörögni „sok helyen.

  • A közétkeztetésben a gyerekek sótlan ételt kapnak, hiába fintorognak, hiába érzik, hogy valami hiányzik.

Ez nem csupán egészségügyi intézkedés,hanem tudati átprogramozás. Ha egy nemzedék hozzászokik az ízetlen ételhez, könnyebben törhető meg a belső érzékelése és intuíciója is.

  • Az EU valójában egy központosított hatalmi rendszer, amely a tagállamokat lassan, alattomosan uniformizálja.

  • Amit „egészségvédelemnek” hívnak (sócsökkentés, cukoradó, rovarfehérje engedélyezés), az  globális hatalmi- és pénzügyi érdekeket szolgál, nem a lakosság egészségét.


 Mi a valóság a sóval kapcsolatban?

1. A propaganda:

„A só emeli a vérnyomást, ami szívbetegséget okoz.”

A valóság:

  • A magas vérnyomás nem a sótól van, hanem a feldolgozott ételektől, a stressztől és a káliumhiánytól. Egyes sókba  tesznek káliumot, de ez csak részleges megoldás.
    A szervezet számára a legjobb káliumforrások a természetes ételek: zöld levelesek, hüvelyesek, , édesburgonya, avokádó, sütőtök, cékla.

  • A só elengedhetetlen az idegrendszer, a vízháztartás és a sejtek működése szempontjából.


 A só és az emésztés és a kimaradt igazság

Ezt szinte soha nem mondják el: a só nélkül az emésztés összeomlik.

  • Gyomorsav  A gyomorsav sósavból áll. Ha kevés a só, kevés a sósav, aminek a következménye puffadás, reflux, rothadó fehérjék a belekben.

  • Enzimek  A só aktiválja az emésztőenzimeket, amelyek a tápanyagok lebontásához kellenek.

  • Epe és hasnyálmirigy  A só segíti ezek normál működését.

  • Gyerekeknél  A sóhiány nemcsak testi gyengeséget, hanem tanulási zavarokat és koncentrációs problémát is okozhat, mert az idegrendszer nem kap elég „áramot”.


 Jó só és rossz só

  • Jó só: természetes kősó, parajdi só, Himalája-só, tengeri só (de nem finomított, nem adalékos tengeri só). Ezek tartalmaznak nyomelemeket és valódi életenergiát.

  • Rossz só: finomított, adalékos „asztali só”, amelyből kivonták az ásványokat, és gyakran csomósodásgátló vegyszerekkel keverik.

  • Trükk: a tengeri sóba mesterségesen jódot tesznek, de ez nem ugyanaz, mint a természetes jódformák.


 A só mint tudati kapu

A só nemcsak fizikai, hanem energetikai szinten is véd és erősít:

  • Tisztító hatása miatt őseink rituálékban is használták.

  • A só hiánya nemcsak a testet, hanem az intuíciót is gyengíti: tompul a belső érzékelés, mintha „kikapcsolnák” az ősi antennákat.


 Miért veszélyes az EU sócsökkentése?

Mert:

  1. Elveszi a gyermekektől az alapízt ,így ízérzékelési torzulás következik be és a gyermekben az intuíció hangja egyre jobban elhalkul.

  2. Gyengíti az emésztést, ami krónikus bélproblémákhoz, refluxhoz, puffadáshoz.

  3. Megtöri a tudati kapcsolatot , így az intuícióvesztés garantált és hozzásegíti az egyént, hog kérdés nélkül engedelmeskedjen a rendszernek.

Ez több, mint egészségügyi szabályozás: ez a tudat és a test  lassó, tudatos és alatttomos „átnevelése”. 


 Tanulság

  • Só nélkül nincs élet, nincs emésztés, nincs belső erő.

  • Ha már só: legyen természetes, tiszta és bőséges  és nem sótlanított, vegyszeres, amit a közétkeztetésben használnak.

  • És ne engedd, hogy Brüsszel döntse el, mennyire érzed az étel ízét, mi a jó neked és mi nem.

 Őseink tudták: „Az élet sója” nem véletlenül lett a nyelvünk része. Ha ezt elveszik, nemcsak az étel, de az élet ízét veszik el.

Trauma, bélflóra és a belső Forrás kapcsolata

Bevezető
Ez a rész nem kötelező, inkább egy háttéranyag azoknak, akiket érdekel a mélyebb összefüggés.
Megmutatja, hogyan hatnak a gyermekkori és későbbi traumák nemcsak a lelkünkre, hanem a bélflóra egyensúlyára is – és hogyan vezet vissza mindez a belső Naphoz, a Forráshoz.
Ez jól mutatja a VitalGalaxy rendszer holografikus logikáját: a tudat, a test és a belső fényünk, napunk egyetlen összefüggő térként működik.


1. Trauma lenyomata a testben

A múltbeli gyermekkori vagy felnőttkori traumák tartós stresszt idéznek elő az idegrendszerben. A szervezet folyamatos készenléti állapotba kerül:

  • emelkedik a kortizolszint,

  • gyengül a bélfal védelme,

  • nő a gyulladás szintje.

Ez a háttér eltakarja a belső Nap fényét: a test és a tudat mintha árnyékban élne. A bélflóra összetétele megváltozik, a hasznos baktériumok visszaszorulnak, a károsabbak elszaporodnak.


2. Bél–agy tengely: a kétirányú kapcsolat

A bél nemcsak emészt, hanem egyfajta földi tükör is: itt termelődik a szerotonin 90%-a, és számos nyugtató neurotranszmitter.

  • Ha trauma éri a gyermeket, a belső Nap fénye elhomályosul, és az idegrendszer feszültsége a bélflórát is torzítja.

  • Ha a bélflóra felborul, az visszahat az idegrendszerre, és sötétebbé teszi a tudat terét.

Ezért mondjuk, hogy a trauma „két helyen” él: a fejben és a belekben,  de valójában a belső fénytől való eltávolodásban.


3. Gyermekkori sérülékenység

Gyerekkorban a bélflóra még formálódik. Ha biztonság helyett félelem éri a gyermeket, a mikrobiom torz képet vesz fel. Ez mintha árnyékréteget vonna a belső Nap elé és  felnőttkorig megmaradhat.
Ez növeli az autoimmun betegségek, a depresszió vagy az emésztési zavarok kockázatát.


4. A gyógyulás útja nem más, mint visszatérés a belső Naphoz

A trauma feldolgozása és a bélflóra támogatása együtt vezet vissza a Forráshoz.

Belülről: traumák oldása, tudatos jelenlét, légzőgyakorlatok, EFT, szeretetteljes kapcsolatok – ezek oldják az árnyékot, és tisztán, torzítatlanul átengedik a belső Nap fényét.
Kívülről: rostokban gazdag étrend, fermentált ételek, tiszta víz, természetközeli életmód. Ezek táplálják a földi testet, hogy képes legyen befogadni a fényt.

Amikor a bélflóra egyensúlya visszaáll, a tudat is könnyebben hangolódik a belső Forrásra.


A lényeg

A trauma nem csak emlék: láthatatlan árnyékként él a testben és a bélflórában is.
A gyógyulás akkor lesz teljes, ha egyszerre fordulunk a lélekhez, a testhez és a belső Naphoz.
Amikor a három újra egyensúlyba kerül, a manifesztációink is tisztábbak lesznek, mert nem árnyékból, hanem a Forrás fényéből fakadnak.

Kapcsolat a belső Én / belső Nap és a bélflóra között

  1. A belső Én mint iránytű
    A belső Nap (felsőbb Én) az a tiszta forrás, amelyből az életenergia árad. Ha kapcsolódsz hozzá, megnő az érzékenységed arra, mi jó neked, és mi terhel. Ez nemcsak lelki szinten működik, hanem étkezésben is: például észreveszed, hogy bizonyos ételek (cukor, finomított szénhidrát) „lehúznak”, míg mások (élő, természetes, tiszta ételek) felemelnek.

  2. A tudat és a bélflóra rezonanciája
    A bélflóra nem csak a bevitt tápanyagokra reagál, hanem az érzelmi és mentális állapotodra is. Ha kapcsolatban vagy a belső Forrással, kevesebb a stressz, kiegyensúlyozottabb a hormonális rendszer, ami kedvez a bélflórának. Fordítva: ha a bélflóra stabil, akkor az agyadban is könnyebb elérni a belső csendet.

  3. Ősi magyar bölcselet: Nap és föld harmóniája
    A régi hagyományban a Nap szimbolikusan az égi Forrást jelentette, a föld pedig a testet, a termést, a táplálékot. A kettő mindig egységben volt: amit a föld adott, azt a Nap éltette. Ugyanez tükröződik bennünk is: a belső Nap (Forrás) megvilágítja, hogyan bánjunk a földi testtel, és így jön létre az egészséges étkezés és a tudatos kapcsolat az élelemhez.

  4. Manifesztáció és étkezés
    Az étel feldolgozása egyfajta manifesztáció: amit beviszel, abból valóságot épít a tested (sejtek, hormonok, energia). Ha tudatosan választasz, akkor a manifesztációid is tisztábbak lesznek. Ha zavaros, stresszes, torz ételeket fogyasztasz, az akadályozhatja a belső Nap fényének tiszta kifejeződését.


Összefoglalva

  • A belső Nap mutatja meg, mi táplál valójában.

  • Az egészséges étkezés és a tudatos jelenlét támogatja a bélflóra harmóniáját.

  • A bélflóra viszont visszatükrözi, mennyire tudsz kapcsolódni a Forráshoz: ha egyensúlyban van, könnyebb a belső fényhez hangolódni.

Bélflóra és manifesztáció – a rejtett kapocs

  1. 1. A test mint antenna

    A bélflóra nem csupán emésztőszervi kérdés.

    • A bél idegrendszere (enterális idegrendszer) közvetlenül kapcsolódik az agyhoz.

    • A mikrobiom állapota befolyásolja a hormonokat, a hangulatot, a stressz-szintet.

    • Ez az alaphangolás határozza meg, hogy milyen rezgésszinten tudunk manifesztálni.

     Egy felborult mikrobiom olyan, mint egy zajos rádióadó: hiába küldöd ki a szándékot, a jel torzítva ér célba.


    2. Érzelmek és mikrobiom a kétirányú tükör

    • A szorongás, félelem, bűntudat gyengítik a jótékony baktériumokat.

    • A kiegyensúlyozott mikrobiom viszont fokozza a szerotonin és dopamin termelést, ami belső derűt, reményt és feltétlen bizalmat ébreszt.

    Ha a bélflórád harmonikus, könnyebben érzel belső bizalmat, ami a manifesztáció egyik alapja.


    3. Ősi tudás és mai tudomány

    A régi magyar bölcseletben az étel szent volt: „ami beléd kerül, az az egész világ rendjét tükrözi.”
    Ma tudományosan is látjuk: a mikrobiom hordozza a környezet lenyomatát.

    • Tiszta, élő ételek = tiszta, élő rezgés.

    • Feldolgozott, torzított ételek = torz rezgés, nehezebb manifesztáció.


    4. A belső Nap és a táplálék

    A manifesztáció eredendő forrása a belső Nap, a tiszta tudat. Ezt jelölöm meg a manifesztáció 4- ik szintjeként.
    De a test is eszköz: ha a mikrobiom harmóniában van, az átlátszó üvegként engedi át a belső Nap fényét.
    Ha viszont zavaros, gyulladt, akkor a fény megtörik, és a manifesztáció kuszává válhat.


    5. Gyakorlati útmutató

    Hogyan támogasd a bélflórát, hogy tisztán szolgálja a manifesztációdat?

    • Lassíts az evésben – tudatos evő meditáció. A tudatos jelenlét gyakorlataiból már ebben a kihívásban adtam egyet.

    • Válassz élő ételeket – erjesztett, kovászos, szezonális.

    • Kapcsolódj hálával az ételhez – a rezgés átírja a mikrobiom működését. Ha nem jutsz hozzá tiszta ételhez, használd a hála rezgésének tisztító erjejét.

    • Dolgozd fel a múltbéli traumákat és kezeld a jövőtől való félelmeid, szorongásid – mert a stressz mindig visszabillenti a bél–agy tengelyt.


    A lényeg

    A manifesztáció nem a „fejben” történik.
    A bélflóra rezgése megnyitja vagy bezárja az utat a belső Nap, a FORRÁS  tiszta fényéhez.
    Ezért minden falat étel egyben manifesztációs kód is: vagy tisztítja, vagy torzítja a teremtő erődet.

Hogyan szövik körénk a torzításokat? A valódi Mátrix működése

  1. Bevezető – A láthatatlan szálak

    Az étel, amit megeszel.
    A pénz, amit használsz.
    Az információ, amit olvasol.
    Mindez egy láthatatlan háló része. Olyan erők szövik, amelyek nem az egészségedet vagy szabadságodat szolgálják, hanem a totális kontrollt.

    Régen az egyház tartotta kézben az emberek testét és lelkét. Ma ugyanezt modern köntösben látjuk: egészségügyi ajánlások, globális gazdasági trendek, „zöld” megoldások. A látszat: fejlődés. A valóság nyílvánvaló: egyre nagyobb függés és tömegszinten romló egészség.


    1. Vakcinák és a globális egészségipar

    • A WHO és a globális egészségügyi szervezetek mögött magáncégek, milliárdosok állnak.

    • Bill Gates nemcsak a digitális technológiában, hanem a vakcinaprogramokban is kulcsszereplő. Nyíltan vallja: „a világ túlzsúfolt, szabályozni kell a populációt”.

    • A COVID-járvány megmutatta, hogyan lehet a félelmet tömeges kontrollra használni: aki nem oltat, kirekesztődik.

    Rejtett üzenet: az egészséged többé nem a te döntésed, hanem „világérdek”.


    2. Műhús és GMO rovarok – ez valóban az „étel forradalma”?

    • Az EU engedélyezte a génmódosított rovarok élelmiszerként való felhasználását. Ez tény.

    • A műhúst hatalmas cégek és befektetők (pl. Bill Gates) nyomják, „fenntarthatóság” címszó alatt.

    • A Burger Kingben  kapható „Impossible Burger” – laborban előállított, erősen feldolgozott „hús”.

    Miért erőltetik?
    Mert a valódi állattartás függetlenséget ad a gazdáknak. A műhús és a rovarpor viszont teljes mértékben ipari kontroll alatt van,ami a globális nagyvállalatokat, illetve a hatalmi köröknek kedvez.

    Ősi magyarok ettek ilyet?
    Nem. Ők állatot tartottak, halat fogtak, maguknak sütöttek. Az étel szent volt.


    3. Digitális ember 2.0 , az irányítás új szintje

    • Digitális személyazonosító- DAP,  egészségügyi útlevél, mesterséges intelligencia alapú megfigyelés. Mind egy irányba mutatnak: a totális ellenőrzés felé. Persze másként adagolják…

    • „Ember 2.0” – a transzhumanista álom: chip az agyban, genetikai módosítás, mesterséges táplálék.

    • Az ember így nem Forrásból élő lény, hanem programozható egység, mint a Mátrix című filmben – „akkumlátor” lesz.

    Kérdés: Hol van ebben a szabad lélek? Hol van a belső Napod?


    4. A készpénz visszaszorítása = teljes pénzügyi függés

    • Digitális pénz (CBDC) bevezetése zajlik az egész világban.

    • Ez valójában nem „kényelmi funkció”, hanem ellenőrzés: egy gombnyomással letilthatják, mire költesz. A társadalmi kreditrendszer Kínában már valóság:  ha valaki megsérti a szabályokat (például politikai vélemény, tiltott vásárlás), letilthatják a pénzét bizonyos kiadásokra, vagy akár teljesen blokkolhatják a hozzáférését.

    • Ha nincs készpénz, nincs szabadság. Csak digitális függés.


    5. A torzítás közös gyökere

    Mindegy, hogy ételről, pénzről vagy egészségről van szó, ugyanaz a logika fut a háttérben:

    • Leválasztani az embert a Forrásról. Ez a ” fekete mátrix” legfontosabb ” célja”.

    • A természetes megoldások helyett ipari pótlékot adni.

    • A közösségi önellátás helyett globális függést építeni. Lásd: multik aránytalan támogatása Magyarországon.

      A helyi önellátás megszüntetésével nemcsak függővé, hanem beteggé is teszik a társadalmat. Ez a globális modell egyik rejtett ára, vagyis politikai rendszerhiba. Odáig jutottunk, hogy már az egészséges táplálkozást maradéktalanul az sem tudja megvalósítani, aki szeretné, illetve aki mindent megtesz érte. Pénzügyi akadályokba ütközik, és már nincs is igazán tiszta forrás.

    Ez nem véletlen. Ez tudatos terv.


    Zárszó – A belső döntés

    A kép sötétnek tűnik , és valóban az. De van egy szint, ahonnan már nem hat rád: a belső Napod, a felsőbb Éned fénye.

    Amikor onnan hozod a döntéseidet:

    • tudod, hogy nem eszel műhúst,

    • tudod, hogy nem dőlsz be az ” élethű” propagandának, ismerd fel végre: a hatalom, a politika nem érted van.

    • tudod, hogy szabad maradsz, akár van készpénz, akár nincs,
      mert benned él a valódi Forrás.

    És ez az, amitől félnek: ha visszatérsz önmagadhoz, nem tudnak többé kontrollálni.

Hogyan maradj szabad az új torzítások világában? – Gyakorlati segédanyag

Bevezető

A világban erősödnek a kontrollt jelentő folyamatok: műhús, digitális pénz, vakcina-programok, transzhumanista álmok. Ezeket nem tudjuk egyik napról a másikra megállítani.
De van, amit tehetsz: visszatérsz a Forráshoz, és olyan életmódot építesz, amely kevésbé függ a torz rendszerektől.

Ez nem csak túlélés, hanem egy új szabadság.


1. Étel – maradj közel a természethez

  • Válaszd a valós ételt: hús, tojás, zöldség, helyi gyümölcs – amit lehetőleg piacon, termelőtől szerzel be.

  • Kerüld a műhúst és a rovarport: minél feldolgozottabb, annál távolabb áll a Forrástól.

  • Kenyérből: ha már eszel, legyen fehér kovászolt, lassan érlelt.

  • Fermentált ételek (savanyú káposzta, fermentált zöldségek, kimchi, joghurt, kefír, kovászos uborka) – ezek élesztik újra a bélflórát.

Gyakorlat: minden bevásárlás előtt tedd fel a kérdést: Ez az étel a természetből jön, vagy a gyárból? Csak azt vedd meg, ami a természetből.


2. Egészség – erősítsd belülről

  • Mozgás és hideg víz – egyszerű, mégis erős immunerősítők.

  • Tudatos jelenlét, légzőgyakorlat, EFT – így oldod a traumák és stressz hatását, ami közvetlenül javítja a bélflórát.

  • Táplálkozás kiegészítők helyett: rostban gazdag zöldségek, magvak, fermentált ételek.

Gyakorlat: Mosd meg reggel az arcod hideg vízzel vagy fél perc hideg zuhany. Figyeld, hogyan változik az anyagcseréd és a hangulatod.


3. Pénz – őrizd a szabadságod

  • Tarts készpénzt otthon – ne engedd, hogy csak a digitális rendszerhez legyél kötve.

  • Kerüld a teljes banki függést: legyen legalább két különböző megoldásod (pl. készpénz + bankkártya).

Gyakorlat: a héten egyszer próbálj meg piacon, készpénzzel vásárolni, és figyeld, mennyivel szabadabb érzést ad.


4. Digitális világ 

  • A digitális rendszerek figyelnek

  • Limitáld a közösségi média idejét – a torzító programok első számú tere.

  • Keress élő közösséget – barátokkal, csoportokkal való találkozás.

Gyakorlat: 1 nap a héten digitális detox. Csak élő kapcsolódás, séta, természet.


5. Belső Nap – a végső szabadság

A világ bármennyire akarhat kontrollálni, van egy hely, amit nem érhet el: a belső Napod, a felsőbb Éned fénye.

Ha innen élsz:

  • nem félelemből döntesz, hanem belső erőből,

  • nem sodor el a propaganda,

  • látod a torzításokat, de nem zuhan rád a súlyuk.

Gyakorlat: minden reggel mondd el magadban:
„Én a belső Napomból élek. Az igazság bennem van, nem a külvilágban.”


Zárszó

A torzítások világában két út van: vagy sodródsz, vagy visszatérsz önmagadhoz.
Ha közel maradsz a természethez, a Forráshoz és a belső Napodhoz, nem vehetik el tőled a szabadságod, bármilyen új rendszert akarnak is rád erőltetni.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A feltölthető fájl maximális mérete: 5 MB MB. Feltölthető fájltípusok: kép. Ha a hozzászólásodba YouTube-, Facebook-, Twitter- vagy más támogatott linket illesztesz, az automatikusan beágyazva jelenik meg. Drop file here