Barion Pixel

A hosszú élethez kapcsolódó szokások (a tudomány által igazolva)

Sokan úgy gondolják, hogy a várható élettartamot nagyrészt a genetika határozza meg.

Úgy tűnik azonban, hogy a gének sokkal kisebb szerepet játszanak, mint azt eredetileg hitték.

Ehelyett a környezeti tényezőket, például az étrendet és az életmódot tekintjük a legfontosabb tényezőknek.

Itt van néhány dolog, amellyel növelheti a hosszú élet esélyeit:

  1. Kerüld a túlevést

A kutatások azt mutatják, hogy a normál kalóriabevitel 10–50% -os csökkenése növelheti a maximális élettartamot – legalábbis néhány állatkísérletben (1).

A hosszú élettartamukról híres emberi populációk tanulmányozása során megfigyelték, hogy  az alacsony kalóriatartalom, a hosszabb élettartam és a betegségek alacsonyabb valószínűsége közötti kapcsolatot (2, 3, 4).

Ráadásul úgy tűnik, hogy a kalóriakorlátozás összefügg a testtömeg és a hasi zsír csökkentésével, amelyek mindkét esetben rövidebb élettartamhoz kapcsolódnak (5, 6, 7).

Kutatók egy része azt állítja, hogy a hosszú távú kalóriakorlátozás gyakran fenntarthatatlan, és tartalmazhat negatív mellékhatásokat, mint például az éhínség, az alacsony testhőmérséklet és a csökkenő nemi aktivitás. (3).

Még nem teljesen tisztázott, hogy  a kalóriakorlátozás lassítja-e az öregedést vagy meghosszabbítja az ember életét.

Összefoglalva:

A kalória korlátozás segíthet hosszabb ideig élni, és megvédeni az embert a  betegségektől. Azonban több, embereken végzett kutatásra van mégszükség.

  1. A dió fogyasztás

A dió rengeteg fehérjét, rost, antioxidánst és hasznos növényi vegyületeket tartalmaz.

A dió számos vitamin és ásványi anyag, például réz, magnézium, kálium, folsav, niacin és B6 és E vitaminok (8) nagy forrása.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a dió kedvező hatással van a szívbetegségekre, a magas vérnyomásra, a gyulladásra, a cukorbetegségre, a metabolikus szindrómára, a hasi zsírszintre és a rák egyes formáira (9, 10, 11, 12).

A közelmúltban végzett tanulmány megállapította, hogy hétenként legalább 3 adag diót fogyasztó személyek teintetében 39% -kal alacsonyabb idő előtti halálozási kockázatatot mutattak(13).

Hasonlóképpen, két újabb, több mint 350 000 adatot tartalmazó értékelés kimutatta, hogy azok, akik diót fogyasztottak, 4–27% -kal alacsonyabb lett az  elhalálozási kockázatuk. (14, 15).

Összefoglalva:

Néhány szem dió hozzáadása a napi táplálékfelvételhez megőrizheti az egészséges és hosszabb ideig tartó életet.

  1. Kurkuma használata

Az öregedésgátló tulajdonságokkal kapcsolatban a kurkuma kétségtelenül a legnépszerűbb fűszer. Ez azért van, mert egy erős bioaktív vegyületetet,kurkumint tartalmaz.

Az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai miatt a kurkumin segíti az agy, a szív és a tüdő működését, valamint a rák elleni védelmet és az életkorral összefüggő betegségek elleni küzdelmet (16, 17, 18, 19, 20, 21, 22) .

Ami a hosszú élettartamot illeti, a kurkumin mind a rovarok, mind az egerek élettartamának növekedését is elősegítette.  (23, 24, 25).

Ezekkel a kutatásokkal kapcsolatban jelenleg nem végeznek emberekkel kapcsolatos vizsgálatokat (26, 27).

Mindazonáltal, a kurkuma több ezer éve fogyasztott fűszer Indiában, és általában biztonságosnak tartják.

Ezen túlmenően, mivel más előnyei is vannak, megéri hozzáadni az ételhez.

Összefoglalva:

A kurkumin, a kurkuma fő bioaktív vegyülete, ami antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy ez növelheti az élettartamot.

  1. Egyél sok egészséges növényi táplálékot

A növényi élelmiszerek széles skálájának fogyasztása, mint például a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák és bab, csökkentheti a betegség kockázatát és elősegítheti a hosszú élettartamot.

Például sok tanulmány összeköti a növényekben gazdag étrendet a korai halál alacsonyabb kockázatával. A rák, a metabolikus szindróma, a szívbetegség, a depresszió és az agyi károsodás kockázatának csökkenéséhez is kapcsolódik (28, 29, 30, 31).

Ezeket a hatásokat a különböző tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag növényi élelmiszerek jelentik, beleértve a polifenolokat, karotinoidokat, folsavat és C-vitamint (32).

Ennek megfelelően számos tanulmány összekapcsolja a vegetáriánus és vegán étrendeket, amelyek természetesen magasabbak a növényi élelmiszerekben, és 12–15% -kal alacsonyabb korai halálozási kockázatot jelenthetnek. (33, 34).

Ugyanezek a tanulmányok is kimutatták, hogy 29–52% -kal alacsonyabb a rák vagy szív-, vese- vagy hormonfüggő betegségek okozta halálozás kockázata (33, 34).

Érdemes megemlíteni, hogy egyes tanulmányok szerint a korai halálozás és bizonyos betegségek kockázata a nagyobb húsfogyasztással nő (35, 36, 37).

Mások azonban nem létező vagy sokkal gyengébb kapcsolatokat mutattak ki a húsfogyasztással kapcsolatban, és rávilágítottak, hogy  a negatív hatások kifejezetten a feldolgozott húshoz kapcsolódnak (38, 39).

A vegetáriánusok és a vegánok általában inkább egészségtudatosabbak, mint a húsfogyasztók, ami legalább részben magyarázza ezeket az eredményeket.

Egy dolog világos marad – nagy mennyiségű növényi táplálék elfogyasztása valószínűleg az egészségre és a hosszú élettartamra nézve kedvező hatással bír..

Összefoglalva:

Sok növényi táplálék elfogyasztása valószínűleg segít hosszabb ideig élni, és a szokásos betegségektől mentesnek maradni.

  1. Fizikailag aktív életmód

Nem meglepő, hogy a fizikai aktivítás kapcsolódik az  egészséghez és éveket adhat az életedhez (40).

Az előnyök eléréséhez szükséges minimális mozgás mennyiség, napi 15 perc lehet (41).

A korai halálozás kockázata 4% -kal csökkenhet a napi fizikai tevékenység további 15 percében (41).

Egy közelmúltbeli áttekintés 22% -kal alacsonyabb korai halálozási kockázatot mutatott azoknál, akik  kevesebb, mint a heti 150 percet mozogtak. (42).

Azonban a 150 perces ajánlást elérő emberek 28% -kal kevesebb eséllyel halnak meg korán. Ráadásul azok az emberek, akik még többet mozogtak a tanulmányi időszak alatt 35% -kal alacsonyabb értéket mutattak a halálozási kockázatok tekintetében. (42).

Végül egyes kutatások szerint az erőteljes fizikai tevékenység 5%-al csökkenti az egészségügyi kockázatokat, mint az alacsony vagy közepes intenzitású tevékenységek. (43).

Összefoglalva:

A heti több mint 150 perc gyakorlása a legjobb, de még a kis mennyiségű fizikai aktivitás is előnyös  az egészségre és a hosszú élettartamra.

  1. Ne dohányozz

A dohányzás erősen kapcsolódik a betegséghez és a korai halálhoz (44).

Összességében elmondható, hogy a dohányzó férfiak és nők életük 10 évét veszíthetik, és háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik soha nem szívnak cigarettát (45).

Az egyik tanulmány szerint az a személy, aki 35 éves korában leszokik a dohányzásról, akár 8,5 évvel meghosszabbíthatja életét (46).

Továbbá a dohányzásról való leszokás a 60-as években akár 3,7 évet is adhat az élettartamhoz.  (44, 46).

Összefoglalva:

A dohányzástól való tartózkodás jelentősen meghosszabbíthatja életet. Soha nem késő, leszokni a dohányzásról.

7.Az alkohol mértékletes fogyasztása

Az alkoholfogyasztás a máj, a szív és a hasnyálmirigy betegséghez kapcsolódik, valamint a korai halál kockázatának  növekedését eredményezi (47).

A mérsékelt alkoholfogyasztás azonban számos betegség valószínűségének csökkenésével, valamint a korai halálozás 17–18% -os csökkenésével jár (47, 48).

A bor a polifenol antioxidánsok nagy mennyisége miatt különösen előnyös.

A 29 évig tartó tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a férfiak, akik a borokat részesítették előnyben, 34% -kal kisebb valószínűséggel halnak meg korán, mint azok, akik előnyben részesítették a sört vagy az égetett szeszes italokat (49).

Ezenkívül a megfigyelték, hogy a  bor különösen védelmet nyújt a szívbetegségek, a cukorbetegség, a neurológiai rendellenességek és a metabolikus szindróma ellen (50).

A fogyasztás mérsékelt megtartása érdekében ajánlott, hogy a nők naponta 1–2 egységet, vagy hetente maximum 7 egységet fogyasszanak. A férfiak napi napi bevitelét kevesebb, mint 3 egységre kell tartani, legfeljebb heti 14 egységet . Az egységek/ mennyiségek pontos meghatározása alkoholfajtánkét a következő, angol nyelvű linken érhető el:(51).

Fontos megjegyezni, hogy nincs mindent eldöntő kutatás, amely arra utalna, hogy a mérsékelt ivással kapcsolatos előnyök nagyobbak, mint az alkoholtól való tartózkodás

Más szóval, nem kell megkezdeni az ivást, ha általában nem fogyasztasz alkoholt.

Összefoglalva:

Ha alkoholt fogyasztasz, a mérsékelt bevitel fenntartása segíthet megelőzni a betegségeket és meghosszabbíthatja életét. A bor különösen előnyös lehet.

8.A boldogság

A boldogság érzése jelentősen növelheti élettartamot (52).

Valójában a boldogabb egyének korai elhalálozása 3,7% -kal csökken , egy 5 éves tanulmányi időszakban vizsgálva (53).

Egy 180 katolikus apácával készült tanulmány elemezte az apácák boldogság szintjét, amikor először léptek be a kolostorba, és később összehasonlították ezeket a szinteket az  élettartamukkal.

Azok, akik 22 évesen boldogabbnak érezték magukat, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel éltek még hat évtizeddel később (54).

Végül  35 tanulmány áttekintése azt mutatta, hogy a boldog emberek 18% -kal hosszabb ideig élhetnek, mint a kevésbé boldogok (55).

Összefoglalva:

Részesítsük előnyben azokat a dolgokat, amelyek boldoggá tesznek.

  1. Kerüld a krónikus stresszt és a szorongást

A szorongás és a stressz jelentősen csökkentheti az élettartamot.

Például , olyan,a stressz vagy a szorongás alatt álló nőkről számoltak be, hogy a szívbetegség, a stroke vagy a tüdőrák következtében 2-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg (56, 57, 58).

Hasonlóképpen, az idő előtti halálozás kockázata akár 3-szor magasabb a szorongó vagy stresszes férfiaknál, mint a nyugodtabb csoportokban (59, 60, 61).

Ha stresszérzetet érzel, a nevetés és az optimizmus a megoldás, mint két kulcsfontosságú összetevő lehet.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a pesszimista egyének 42% -kal magasabb kockázatot jelentenek a korai halálozásban, mint az optimistább társaik. Azonban mind a nevetés, mind az élet optimista kilátása csökkentheti a stresszt, potenciálisan meghosszabbíthatja életét (62, 63, 64, 65).

Összefoglalva:

A szorongás és a stresszszintek csökkentésének módjait hosszú távú befektetésnek kell tekinteni az életedben. Hasznos lehet az optimista szemléletmód.

10.Jól működő kapcsolatok

A kutatók arról számolnak be, hogy az egészséges szociális hálózatok fenntartása segíthet 50% -kal hosszabb ideig élni (66).

Tény, hogy mindössze 3 emberrel való szoros kapcsolat több mint 200% -kal csökkentheti a korai halál kockázatát (67).

A tanulmányok az egészséges szociális hálózatokat a szív-, agy-, hormon- és immunfunkciók pozitív változásaihoz kötik, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát (68, 69, 70, 71, 72).

A jó társadalmi kapcsolat segíthet kevésbé negatívan reagálni a stresszre, és növeli az élettartamra gyakorolt ​​pozitív hatást (73, 74).

Végül egy tanulmány szerint a segítség adásaelőnyösebb lehet, mint segítséget kapni. Természetesen az utóbbi is fontos tényező. (75).

Összefoglalva:

A szoros kapcsolatok ápolása csökkenti a  stresszszintet, jobb immunitást és hosszabb élettartamot eredményezhet.

  1. Növeld a lelkiismeretességed

A lelkiismeretesség arra utal, hogy az ember képes fegyelmezettnek, szervezettnek, hatékonynak és célorientáltnak lenni.

Egy, 1500  létszámból álló fiúk és lányok öregkori vizsgálatát követően a tartós, szervezett és fegyelmezettnek tartott gyerekek 11% -kal hosszabb ideig éltek, mint a kevésbé lelkiismeretes társaik (76, 77).

A lelkiismeretes embereknek alacsonyabb vérnyomása és kevesebb pszichiátriai problémája  lehet, valamint alacsonyabb a cukorbetegség és a szív- vagy ízületi problémák kockázata (78).

Ez részben annak tudható be, hogy a lelkiismeretes egyének kevésbé valószínű, hogy kockázatot vállalnak, és negatívan reagálnak a stresszre, de nagyobb valószínűséggel vezetnek sikeres szakmai élethez és felelősek az egészségükért (79, 80, 81, 82).

Szerencsére a lelkiismeret az élet bármely szakaszában fejleszthető, akár olyan kis lépéseken keresztül is, mint az íróasztal takarítása, a munkatervhez való ragaszkodás vagy a halogatás rossz szokásától való tartózkodás.

halogatás rossz szokásáról a következő linken található egy útmutató: https://www.vitalgalaxy.hu/10-titok-a-halogatasrol

Összefoglalva:

A lelkiismeretes kapcsolat hosszabb élettartammal és kevesebb egészségügyi problémával jár együtt az idős korban.

  1. Igyál kávét vagy teát

Mind a kávé, mind a tea a krónikus betegségek kockázatának csökkenéséhez kapcsolódik.

Például a zöld teában található polifenolok és katekinek csökkenthetik a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát (83, 84, 85, 86, 87).

Hasonlóképpen, a kávéfogyasztás a 2. típusú cukorbetegség, a szívbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és az agybetegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór (88, 89, 90, 91, 92, 93) kialakulásának alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

Továbbá mind a kávé, mind a teafogyasztók részesülnek a korai halálozás 20–30% -kal alacsonyabb kockázatából, mint a nem-ivók esetében (94, 95, 96, 97).

Ne feledd, hogy a túl sok koffein  szorongáshoz és álmatlansághoz is vezethet, így esetleg a napi 400 mg-os ajánlott mennyiség lehet a maximum adag, ami 4 csésze kávéval vagy annál kevesebbel egyenértékű (98.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a koffein hatása általában 6 órán keresztül tart.Ezért, ha probléma adódi az alvás minőségével, a koffeint  érdemes lehe a nap folyamán előrébb helyezni.

Összefoglalva:

A tea és kávé mérsékelt fogyasztása előnyös lehet   a hosszú élettartam szempontjából.

  1. Alakíts ki  jó alvási szokásokat

Az alvás elengedhetetlen a sejtek működésének szabályozásához és a test gyógyulásához.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a hosszú élettartam valószínűleg a szokásos alvási mintákhoz kapcsolódik, mint például a lefekvés  és az ébredés naponta ugyanabban az időben 99).

Az alvás időtartama szintén fontos tényezőnek tűnik, mivel túl kevés és a túl sok alvás káros.

Például, ha éjszakánként kevesebb, mint 5-7 órát alszunk, a korai halálozás 12% -kal nagyobb kockázata áll, míg 8–9 óránál több alvás akár 38% -kal is csökkentheti életet (100, 101).

A kutatók úgy vélik, hogy a túl kevés alvás elősegítheti a gyulladást és fokozhatja az olyan állapotok kialakulásának kockázatát, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízás. Ezek mindegyike rövidített élettartamhoz kapcsolódik (102,103, 104, 105, ).

Másrészről a túlzott alvás  depresszióhoz, alacsony fizikai aktivitáshoz és egészségügyi problémákhoz köthető, amelyek mindegyike negatívan befolyásolhatja az élettartamot (106).

Összefoglalva:

Az egészséges alvási szokás kialakítása, amely 7–8 órás alvást tartalmaz minden este, segíthet hosszabb ideig élni.

Tanulság:

A hosszú élettartamot részben a genetika határozza meg. Ugyanakkor, hogy mennyi ideig élsz, az nagymértékben függ az egészséges életmód kialakításától.

Ha szeretnél egészségesen és hosszabb ideig élni, javaslom, hogy próbáld ki ezeket a tippeket.

TÖLTSD LE A TUDATALATTI PROGRAMOZÁSA ÚTMUTATÓT

 

- A leggyorsabb út a vágyak megvalósításához

- A hagyományok és a kvantumfizika által igazolva

- Ne engedd át másoknak az életed irányítását

- Programozd a saját elmédet

Sikeresen letöltés!

TÖLTSD LE A TUDATOS TEREMTÉS ÚTMUTATÓT

 

A MODERN IDŐK TUDATOS TEREMTÉSE

- A régi módszerek már elavultak

- Több, mint a vonzás törvénye

- Gyorsan elsajátítható módszerek

Sikeresen letöltés!

Kérlek add meg,

hová küldhetem az ingyenes

útmutatót!

Sikeres letöltés! A PDF a megadott email címedre megy!

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

 

Kérlek add meg, hová küldhetem az ingyenes útmutatót!

You have Successfully Subscribed!

ÖNBIZALOMNÖVELŐ FORMULA

 

 Út az anyagi bőséghez

Sikeresen letöltés!

ÚTMUTATÓ

LETÖLTÉS

 

 

A mindfulnessről olvashatunk számos könyvet, de amíg ki nem próbáljuk, mit is jelent pontosan csinálni( gyakorolni a meditációt, addig nem fogjuk pontosan tudni mi is az )

 

Sikeresen letöltés!

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg a barátaiddal!

Shares