Barion Pixel

A Bél-Agy  kapcsolat: hogyan működik és mi a táplálkozás szerepe

Hallottad már ezeket a kifejezéseket: “ Görcsbe rándul a gyomrA” “Megfekszi a gyomrát” “ felfordul a gyomra”, vagy “felemészti magát” “

Csokonai Vizés Mihály: “a hatalmas szerelemnek megemésztő tüze bánt”

Volt már valaha hasonló érzésed?

Ezek a testi érzések lelki eredetű érzésekhez kapcsolódnak. Stressz hatására görcsbe rándulhat a gyomrunk. Hosszú ideje fennálló lelki feszültségek pedig akár rossz emésztés, sőt gyomorfekélyt is okozhatnak. Ezek a jelenségek arra utalnak, hogy az agy és a belek között kölcsönös kapcsolat húzódik.

A közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az agy  befolyásolja a bélrendszer egészségét, és az emésztőrendszer még az agy egészségére is hatással van.

A bél és az agy közötti kommunikációs rendszert bél-agy tengelynek nevezik.

Ez a cikk a bél-agy tengely kapcsolatát és az erre  gyakorolt táplálkozás hatását tárja fel.

Hogyan kapcsolódik össze egymással a bél és az agy?

A bél-agy tengely egy olyan  kommunikációs hálózat , amely összeköti a beleket és az agyat (1, 2, 3).

Ez a két szerv fizikailag és biokémiailag többféle módon kapcsolódik egymáshoz.

A Vagus ideg és az idegrendszer

A neuronok az agyadban és a központi idegrendszerben található sejtek, amelyek “elmondják” a szervezetnek, hogyan viselkedjen. Körülbelül 100 milliárd neuron van az emberi agyban (4).

Érdekes, hogy a bélrendszerünk  500 millió idegsejtet tartalmaz, amelyek az idegrendszeri pályákon keresztül az agyunkhoz kapcsolódnak (5).

A vagus ideg az egyik legfontosabb kapcsolódást biztosítja, a belek és az agy között,  mindkét irányban információt küldve (6, 7).

Például állatkísérletekben a stressz gátolja a hüvelyi idegen keresztül küldött jeleket, és emésztőrendszeri problémákat  okoz (8).

Hasonlóképpen, embereken végzett vizsgálat szerint az irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy Crohn-betegségben szenvedő betegeknél csökkent a hüvelyi tónus, ami a vagus idegének csökkent funkcióját jelzi (9).

Egy, az egerekkel végzett érdekes tanulmányban  azt találták, hogy a probiotikus etetésük csökkentette a stresszhormon mennyiségét a vérükben. Azonban, amikor a hüvelyi idegüket elvágták, a probiotikumnak nem volt hatása (10).

Ez arra utal, hogy a hüvelyi ideg fontos a bél-agy tengelyében és annak szerepe a stresszben.

A neurotranszmitterek / ingerületátvivő anyagok/

Az agyban érzelmek hatására különböző vegyi anyagok, hormonok keletkeznek.

Például a szerotonin hormon hozzájárul a boldogság érzéséhez, és segít a test szervórájának (11) szabályozásában is.

Érdekes, hogy  a szerotonin nagy része a bélben termelődik (12).

A bél mikrobák szintén termo-aminovajsav (GABA) nevű neurotranszmittert termelnek, amely segít a félelem és a szorongás érzésének szabályozásában (13).

A laboratóriumi egereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy bizonyos probiotikumok növelhetik a GABA termelését, és csökkenthetik a szorongást és a depressziós viselkedést (14).

A bél mikrobák más, az agy működését  befolyásoló vegyi anyagokat készítenek.

A bélben élő  mikrobák más olyan anyagokat is készítenek, amelyek befolyásolják az agy működését (15).

A bél mikrobák sok rövid láncú zsírsavat (SCFA) termelnek, például butirátot, propionátot és acetátot (16).

SCFA nevű rövid láncú zsírsavakat készítenek a rostok emésztésével. Az SCFA számos módon befolyásolja az agy működését, például az étvágy csökkenését.

Az egyik tanulmány megállapította, hogy a propionát fogyasztása csökkentheti az élelmiszer-bevitelt. (17).

Egy másik SCFA, butirát és az azt előállító mikrobák szintén fontosak az agy és a vér közötti gát kialakításához, amelyet vér-agy gátnak neveznek (18).

A bél mikrobák is metabolizálják/ átalakítják/ az epesavakat és az aminosavakat, hogy más, az agyat befolyásoló vegyi anyagokat termeljenek (15).

Az epesavak a máj által előállított enzimek, amelyek részt vesznek az étrendi zsírok lebontásában.. Ezek azonban befolyásolhatják az agyat is.

Az egereken végzett két vizsgálat megállapította, hogy a stressz és a kapcsolati problémák csökkentik az epesavak termelését (19, 20).

A bél mikrobák befolyásolják a szervezetben lévő gyulladási folyamatokat

A bél-agy tengelye az immunrendszeren keresztül is kapcsolódik.

Ha az immunrendszert túl hosszú ideig kapcsolják be, gyulladást okozhat, amely számos agyi rendellenességhez, például depresszióhoz és az Alzheimer-kórhoz kapcsolódik (22).

A lipopoliszacharid (LPS) bizonyos baktériumok által előállított gyulladásos toxin. Gyulladást okozhat, ha túl sokat halad át a bélből a vérbe.

Ez akkor fordulhat elő, ha a bél szivárog, ami lehetővé teszi a baktériumok és az LPS átjutását a vérbe.

A gyulladás és a magas LPS a vérben számos agyi rendellenességgel jár, beleértve a súlyos depressziót, a demenciát és a skizofréniát (23).

Összefoglaló:

A bél és az agy fizikailag összekapcsolódik az idegek millióival.

A bél és a mikrobák szintén szabályozzák a gyulladást, és számos különböző vegyületet hoznak létre, amelyek befolyásolhatják az agy egészségét.

Probiotikumok, prebiotikumok és a Bél-Agy kapcsolat

A bélbaktériumok befolyásolják az agy egészségét, így a bélbaktérium flóra előnyös megváltoztatása  javíthatja az agy egészségét.

A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek az étkezés során az egészségre nézve előnyösek. Azonban nem minden fajta probiotikumnak vannak ilyen jellegű előnyei.

Az agyat befolyásoló probiotikumokat gyakran „pszichobiotikumoknak” nevezik (24).

Bizonyos probiotikumokról kimutatták, hogy javítják a stressz, a szorongás és a depresszió tüneteit (25, 26).

Az irritábilis bél szindrómával és enyhe-közepes szorongással vagy depresszióval küzdő embereken végzett  tanulmány megállapította, hogy a Bifidobacterium longum NCC3001 nevű probiotikum alkalmazása hat héten keresztül jelentősen javította a tüneteket (27).

A prebiotikumok, amelyek tipikusan rostok, mely rostokat a bélbaktériumok bontanak le, befolyásolhatják az agy egészségét.

Az egyik tanulmány megállapította, hogy a galaktooligoszacharidoknak nevezett prebiotikumot három hétig  való fogyasztása jelentősen csökkentette a kortizol nevű stresszhormon mennyiségét a szervezetben. (28).

Összefoglaló

Az agyat befolyásoló probiotikumokat pszichobiotikumoknak is nevezik. Kimutatták, hogy mind a probiotikumok, mind a prebiotikumok csökkentik a szorongás, a stressz és a depresszió szintjét.

Milyen élelmiszerek segítik a Bél-Agy tengely működését?

Az élelmiszerek néhány csoportja kifejezetten előnyös a bél-agy tengely számára.

Íme néhány a legfontosabbak közül:

Omega-3 zsírok: Ezek a zsírok a zsíros halakban, és nagy mennyiségben  megtalálhatók az emberi agyban is. Az embereken és állatokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak növelhetik a  jó baktériumok arányát és csökkenthetik az agyi rendellenességek kockázatát (29, 30, 31).

Erjesztett ételek: A joghurt, a kefir, a savanyú káposzta és a sajt egészséges mikrobákat, például tejsavbaktériumokat tartalmaz. A fermentált élelmiszerekről kimutatták, hogy megváltoztatják az agyi aktivitást (32).

Magas rosttartalmú ételek: A teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, magvak, gyümölcsök és zöldségek mindegyike prebiotikus rostokat tartalmaz, amelyek jók a bélbaktériumok számára. A prebiotikumok csökkenthetik a stresszhormonok szintjét a szervezetben. (33).

Polifenolban gazdag ételek: A kakaó, a zöld tea, az olívaolaj és a kávé polifenolokat tartalmaz, amelyek a bélbaktériumok által emésztett növényi anyagok. A polifenolok növelik az egészséges bélbaktériumok számát, és javíthatják a kognitivitást (34, 35).

A triptofánban gazdag ételek: A triptofán egy olyan aminosav, amely szerotoninná / boldogsághormon/ alakul. A magas triptofán tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a pulyka, a tojás és a sajt.

Összefoglaló

Számos élelmiszer, például zsíros halak, erjesztett ételek és magas rosttartalmú élelmiszerek segíthetnek növelni a bélben lévő jótékony baktériumokat és javítani az agy egészségét.

A cikk összefoglalása:

A bél-agy tengely a bél és az agy közötti fizikai és kémiai kapcsolatokat jelenti.

Az idegek és a neuronok milliói futnak a bél és az agy között. Neurotranszmitterek és egyéb, a bélben előállított vegyi anyagok is befolyásolják az agyműködést.

A bélben lévő egészséges bélflóra kialakításával lehetséges  az agy egészségének javítása.

Az omega-3 zsírsavak, az erjesztett élelmiszerek, a probiotikumok és más polifenolban gazdag élelmiszerek javíthatják a bél egészségét, ami a bél-agy tengely mentén hat az agyműködésre.

Az alábbiakban egy nagyon egyszerű tisztítókúrát adok át, amely kiváló bevezetés a bél-agy működés javítására:

TÖLTSD LE A TUDATALATTI PROGRAMOZÁSA ÚTMUTATÓT

 

- A leggyorsabb út a vágyak megvalósításához

- A hagyományok és a kvantumfizika által igazolva

- Ne engedd át másoknak az életed irányítását

- Programozd a saját elmédet

Sikeresen letöltés!

TÖLTSD LE A TUDATOS TEREMTÉS ÚTMUTATÓT

 

A MODERN IDŐK TUDATOS TEREMTÉSE

- A régi módszerek már elavultak

- Több, mint a vonzás törvénye

- Gyorsan elsajátítható módszerek

Sikeresen letöltés!

Kérlek add meg,

hová küldhetem az ingyenes

útmutatót!

Sikeres letöltés! A PDF a megadott email címedre megy!

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

MÉREGTELENÍTS 1 NAP ALATT-LETÖLTÉS

 

Kérlek add meg, hová küldhetem az ingyenes útmutatót!

You have Successfully Subscribed!

ÖNBIZALOMNÖVELŐ FORMULA

 

 Út az anyagi bőséghez

Sikeresen letöltés!

ÚTMUTATÓ

LETÖLTÉS

 

 

A mindfulnessről olvashatunk számos könyvet, de amíg ki nem próbáljuk, mit is jelent pontosan csinálni( gyakorolni a meditációt, addig nem fogjuk pontosan tudni mi is az )

 

Sikeresen letöltés!

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg a barátaiddal!

Shares